Az életre

Címkék: koldus

2010.09.09. 17:51

 A koldusok tábláin sokat gondolkodtam - terveim között szerepelt, hogy egyszer majd kiülök a Blahára egy "Bla-bla-bla!" feliratú kartonnal, és megnézem egy-két óra alatt kapok-e érte némi pénzt.

Mert a legtöbben el sem olvassák. Egy-egy kartonos koldus mellett százával mennek el az emberek, ügyet sem vetve rájuk. Szerencsére van már nemzetegyesítő kormányunk, most már minden másként lesz, figyelni fogunk embertársainkra, így nem lesznek majd koldusok - vagy majd jól kitiltjuk őket, és ha kell, erővel/törvénnyel/bírsággal tartjuk távol, mint a hajléktalanokat.

Ez a hölgy nemes egyszerűséggel a valót írta a táblájára - ő az életre gyűjt. 

Arra azért kíváncsi vagyok és várom is, mikor bukkan fel az első koldus a Nenyivel a kezében...

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr842283963

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Neurotikus lakásnemvevők enciklopédiája: A zsebterrorista 2010.09.10. 15:41:21

A zsebterrorista józan és megfontolt. Azzal tetszeleg magának, hogy tudja, mit miért. Megvan a módszere. A stratégia. Látszik, nem először csap le kéjesen. Feljön, mégis feljön, pedig már lentről, az utcáról kivizslatta, hogy szóba se jöhet a letőt...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sajnálom, hogy az egyébként komoly, vitára érdemes témát ennyire politikai alapon közelíted meg. A Fideszt lehet nem szeretni, de abban az emberek többsége egyetért, hogy nincs szükség az aluljárókban bűzölgő, italozó, lejmoló stb. hajléktalanokra.
És ahogy nincsenek állítólag a nyugati nagyvárosok se tele hajléktalanokkal tele, így Budapesten is megoldható lenne a probléma. Épp egy hete gondolkoztam ezen, amikor láttam pár szörnyű állapotban levő alakot: valóban előbbre való-e a szabadság, mint az emberi méltóság? Ezeket az embereket nem lenne szabad kényükre-kedvükre szabadon élni hagyni, hanem sűrgős beavatkozásra lenne szükségük, gyógyításra, kezelésre, rehabilitációra.
@szpal: hajléktalan mindenhol van, legfeljebb másként állnak hozzá tőlünk nyugatra - na de ott megvan hozzá a rendszer, és nem úgy gondolkodnak a politikusok, hogy választás környékén fontos a polgár. Nem teszek különbséget a pártok között, egyformán nem szeretem őket, legyen bármilyen színű.
Arról nem is beszélve, hogy nem erőből akarják megoldani a problémát.
A néni nem tűnik hajléktalannak, csak érdekes a táblája...
Ezen a táblán (és a hölgy arcán) legalább látszik, hogy nem a koldusmaffia, hanem a kétségbeesés kényzerítette kéregetni; csakhogy nem szabadna hagyni, hogy bárki is ilyen helyzetbe kerüljön! Sajnálom az ilyen sorsra jutott embereket, de a "három gyereket nevelek, halálos beteg vagyok és a házam is összedőlt" feiratú egyentáblákat nem tudom komolyan venni, főleg mióta láttam, hogyan adják le a gazdáik a pénzt néhány maffiózó külsejű alaknak. Segíteni kellene ezeken az embereken (hosszútávon, nem aprópénzzel), nem kitiltani őket a városból, vagy hagyni megfagyni az útszélen!
Ezeknek az embereknek a többsége nem magának tarhál, hanem kigyúrt ukrán bűnözőknek, ezért szerintem se kellene hagyni. A koldusokat kitiltani közterületekről hülyeség, hisz akkor hova menjenek, magánterületre? ehhh
Magát a koldulást viszont szerintem tényleg meg kéne tiltani, egy részt mert tényleg a kibaszott bűnözőkhöz jut a pénz, más részt meg ha nem, akkor is fenntart egy olyan szitut, ami mindenkinek rossz, a koldus is kénytelen lenne vmit kezdeni magával, ha ezt nem tudná csinálni. Nemtom, de ami most van az tényleg szar, és senki nem fog tudni segíteni a hajléktalanokon, csakis önmaguk.
Én biztos adnék neked pénzt :)
Egyébként a hajléktalan "probléma" ott kezdődik, hogy nincsen kitörési lehetőségük. Egyébként a hajléktalan és a koldus teljesen más, én ismerek olyan koldust, akinek van rendes lakása családja, és mindennap kint áll pénzért. Jellemzően napi 3000-5000Ft-t összeszed, ami nem olyan rossz azért.
Találkoztam olyannal is aki mérnök, és teljesen normális, valami mercedesekkel foglalkozott és mindent tudott róluk tényleg. Na annak adtunk 500Ft-t mert tényleg nem volt részeg és éhes volt. Egyébként a jászain rendszeresen lehet látni olyat, hogy a koldustól veszik el a pénzt a "főnökei".
Én úgy vagyok vele ha éppen van nálam apró akkor adok. Elvégre valami "jót" is kell tenni az életben. Pl a magazint árulóknak, akik tényleg azzal foglalkoznak mindig próbálok adni.
@C. Guss: Igaz, hogy hajléktalan, koldus mindenhol van. Rohantak már le a városnéző buszból kiszállva Berlinben és láttam a düsseldorfi templom bejáratánál aludni embereket.
Igazad van, nincs kitörési lehetőségük. Nincs lakcímed nem kapsz munkát (még ha lenne se),ha nincs munkád nincs lakhatási lehetőséged...
Kíváncsi lennék arra, hogyha az elzárás költségét (ha jól tudom napi 5000 Ft) a rehabilitációjukra fordítanák akkor milyen eredménye lenne?
Van egy olyan érzésem, hogy ez az egész csak egy választási fogás. Ha valaki az utcán alszik, eszik azt azonnal be kell vinniük és leültetni mert egyébkén hol és mikor fogják értesíteni az eljárásról, viszont hol van annyi férőhely ahol elférnének?