Fákk!

Címkék: építkezés fák járda díszburkolat

2010.05.04. 09:22

 Ez a szó hagyta el a számat, amikor megláttam a Kiskörúton (sz)épülő új járda burkolata között a fákat: a meglévőket is körbeéri, és pár újat is telepítettek, de hogy!

Minimális helyet hagytak. A Kálvin és az Astoria között egy fánál látni gyökér-szellőzőt. A föld helyett inkább betont látni - mintha így akarták volna tartóssá tenni. Belebetonozzák.

Egy tájépítész szerint a fák törzsétől minimum 1,5 métert kell hagyni - és ha megnézzük az Astoriánál az irodaház előtti, vagy a Kálvinon, a Szabó Ervin téren a fákat, azt látjuk, hogy rendesen adtak helyet, tekintélyes védőrács engedi be bőven az éltető vizet. Itt mintha az lett volna a cél, hogy ne nőjjenek tovább a fák, mert minél nagyobb, annál több gondot okoznak: lehullik a levele, termése, metszeni kell a hüje ágait, sok víz kell a locsolásához...

A beton mindenre jó. 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr41973130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nálunk bezzeg nem ültetnek. Pedig ha lenne, gondoznám én szívesen.
Majd pár év múlva jól felnyomja a gyökérzet a burkolatot.
szerintem ezt nem lenne szabad hagyni.
kit kell ilyenkor értesíteni?
(ki fogják így nyírni a fákat...
@mes: Főkert a fentartó, nekik szóltam - bár annyira nem foglalkoznak a dolgokkal, hogy a Városligeti tóban döglött madarak vannak, mint írja az Urbanista

Talán ha páran még bejelentik, esetleg foglalkoznak vele
@Fricy:
... felnyomja a gyökérzet ...

Mert a fának több esze van, mint aki ültette.
@Fricy: Sztem a kiszaradt fanak nem no a gyokere.
Ha meg elpusztul a fa, majd megpályáztatjuk a témát egy haverral, aki majd felbontja és leteszi megint jó pénzé'
@Zsola777: Vagy még azt sem, a Mátyás tér és az Erdélyi utca sarkán évek óta nem teli pótolni 10-12 fát a járdán, némelyik helyét már kibetonozták.
Majd a sétáló utca díszburkolata megoldja a többit az ábra szerint. Éljen a zöld környezet!

Először arra kellene vigyáznunk ami még megvan.
@na__most__akkor: pontosan. Egyébként az elmúlt 3évben 3x aszfaltozták, burkolták az egészet le, úgyhogy sokáig most se marad így..
bocs a jogászkodásért, de jogszabálysértésre is lehet hivatkozni a bejelentésnél:
www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0800346.KOR&kif=f%C3%A1s+sz%C3%A1r%C3%BA+n%C3%B6v%C3%A9nyek#xcel

5. §
(3) Közterület burkolatának építésénél és -felújításánál a fás szárú növény töve körül legalább 2,25 m2 víz- és légáteresztő felületet kell hagyni.

És a jegyzőnek kell bejelenteni.
majd jön egy tervező, és elmagyarázza nektek, hogy nem ő tervezte meg szarul, hanem a faszomka kivitelező :))))
Jóreggelt a valóságban baszkikáim!
@városjáró: De valaki átvette, igazolta, hogy a terveknek megfelően lett kivitelezve....
@Mariannka51: Ugyan, szóra sem érdemes. Itt mindent átvesz valaki és rámondja, ha megfizetik, hogy a tervek szerint lett kivitelezve. Terevező és gagyi kivitelező egy követ fúj. Staisztika kipipálva, az élhetőség meg le-van-szar-va.
Majd megdöglik a szegény fa, és lesz helyette dobozos pálma. Az is nagyon szép, pláne a vakító fehér díszburkolattal, tiszta mediterrán hangulat! Úgyis meg fogják tudni magyarázni, hogy tulajdonképpen a fa hibája...
AZ a fa tuti megfog halni amelyiket körbe betonozták, mert, hogy nem fog nagyon vízhez jutni.