Egyes vélemények szerint az idei év úgy szar, ahogy van. Két választás, egész évben fokozott kampány, a voksolás után pedig tisztogatás, helyezkedés - érdemi munkát idén nem várhatunk a hivataloktól.

És már bele is csaptunk a lecsóba, múlt héten már kopogtattak nálam is, villantottak egy igazolvány-félét, és kérték a cetlim a Fidesznek. Nem adtam, mert nincs nálam, és amúgy is, minek nyerészkedjen bárki, amikor én is el tudom adni? :) Aztán hallom a hírekben, hogy elkapták őket...

Igazából már nem is kopogtatnak, hanem csengetnek. Át kéne keresztelni csengetőcetlinek - csak ne lenne ilyen rossz áthallása a mára már elfeledett "csengőfrász"-hoz...

Az elmúlt napokban az országos sajtó bemutatta több párt cetli-gyűjtőinek megpróbáltatásait, jól látszott, az emberek nem örülnek, hogy zavarják ilyenekkel. A legszebb példát a Klinikák mellett láttam, egy bérházban:

Vajon meggátolta a kopogtatást?

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr171754747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amíg képviseleti demokráciánkban közügyeink intézésére ez a belépő, addig a gyakorlatban megkerülhetetlen marad, akármennyire is fanyalgunk ...

a "belépőn" lehet ugyan változtatni, de nincs olyan rendszer, amelyet a nagyon eltökéltek ki ne tudnának játszani ... egyetlen rendszer sem lehet jobb, mint amilyenek az emberek, akik működtetik ...
Sajnos ez a rendszer tényleg elavult és kijátszható. Ezzel szemben szívesen olvasnék a kopogtatást kiváltó alternatívákról de nem igazán találok semmit!
@Kvazimir: Én tudnék egy jó alternatívát.
Ma Magyarországon - tudjátok-e, avagy sem - 10 ember aláírásával pártot, 100 ember aláírásával egyházat lehet életrehívni. Akkor meg pláne nem értem, hogy egy jelölt állításához választókörzetenként miért is kell 750 ajánlás? Ha egyszer egy pártot országos szinten 10 emberrel létre lehet hozni, ha egyszer országos szinten 100 emberrel egyházat lehet alapítani, akkor vajon arányos-e, hogy a jelöltállításhoz 750 helyi - választókörzeti - ember ajánlása kell???
Tehát egyrészről - ha ragaszkodnánk a jelöltállítás korlátozásához - akkor a 750-es limitet mindenképpen felül kellene vizsgálni. Ez szerintem megérne egy alkotmánybírósági vizsgálatot.
Szerintem 100 ajánlásnak elégnek kellene itt is lennie.
Másrészt mindenképpen meg kellene szüntetni az állampolgárok zaklatását.
Hogy-hogy nem jutott még eszébe senkinek, hogy a választási urnát házról-házra hordják?
Ehelyett javasolnám, hogy a választókerületekben egy nyilvánosságfra hozott helyen kihelyezett urnába lehessen bedobni az ajánlószelvényt.
Így teljes mértékben a választó állampolgárra lenne bízva, hogy megtisztel-e bárkit is azzal, hogy jelölésre alkalmasnak tartja.
Harmadrészt a kopogtatócédulák mostani gyakorlata súlyos alkotmányos aggályokat vet föl. (Többek között erről is írtam egy korábbi posztomban: ( humanoptera.blog.hu/2010/02/16/anti_demokraciaja_magyarorszagon )
Abszolúte alkotmányellenes nyílt szavazásra kényszeríteni bárkit is. Márpedig a mostani formájában csak az nem szerez tudomást arról, hogy az állampolgár kit támogat jelöltállítási szavazatával, aki nem akar!!!
Erre is adok megoldást a posztomban.
@Kvazimir: Persze még egyszerűbb lenne, ha bárki jelentkezhetne jelöltnek (legfeljebb egy kicsit hosszabb lenne a lista, de akit nem ismernek, az úgysem kapna szavazatot, és kész. Az összesítést meg úgyis számítógép végzi, ezekenek pedig már nincs olyan kapacitáskorlátja, mint mondjuk volt 10 éve.
@Kvazimir:
morális kaució? az LMP honlapján?