Ideiglenes megoldás

Címkék: hivatal tér díszburkolat

2009.03.01. 14:54

A legutóbbi Palotanegyedi Esték keretében volt alkalmam beszélni a FKF vezetőjével, figyelmébe ajánlva a Szabó Ervin teret, mint erősen odafigyelést igénylő közterületet. Nagyon készséges volt, jelezte, ezt a beszélgetést bejelentésnek vette, és ami erejükből telik, azt megteszik - persze, nem a felújítást, hanem a balesetveszélyes rész elkerítését, esetleges további romlásának megakadályozását.

Említette azt is, hogy ott az autók igazán pofátlanok, és szoktak ott kerék-bilincselni is - ami szintén félmegoldás, mert attól még ott áll a kocsi, súlyával gyengítve azt, ami amúgy is silány minőséget képvisel. 

Megígérte, hogy ha mást nem is, de legalább egy rendőrségi szalaggal elkerítik. Na, kíváncsi voltam, mikor történik ez meg, illetve egyáltalán tartja-e a szavát. 

Tartotta. Annyira, hogy az ott várakozó kisbuszon egy feljelentés is figyel, tegnapi dátummal - bár ez sem zavarja a gazdáját, hogy oda álljon. Mint arról a szomszéd is beszámolt, tettek valamit.

 Képek jobb minőségben itt!

Az mindenképpen pozitív, hogy a szerdai bejelentés után már hétvégén figyelmeztető kordon, lezárás és feljelentés van - de az elmúlt évben hol voltak? Ha a kezdeteknél már tettek volna valamit, amikor kiszedték a Demszky-karókat, amikor elkezdtek az autók beállni a díszburkolatra, talán nem nézne ma így ki. 

Egyik szemem sír, a másik....

Tudjátok, mennyi kerékpáros van a kerületben? Remélem, sok, és ott vannak még azok, akik "átjárnak" a városrészen, hiszen központi helyen fekszik Józsefváros.

A Magyar Kerékpárosklub belvárosi csoportjába tartozunk, akik múlt héten informális találkozón vettek részt az önkormányzat képviselőivel. Összefoglaló következik odaátról:

 

Tekerő Józsefváros projekt - ennek célja, hogy a kerületben Robogó Józsefváros elnevezéssel jelenleg is elérhető robogóvásárlási-támogatást terjesszék ki a kerékpárvásárlásra is. Az ötletet a jelenlévők egyöntetűen támogatták.

Bringasuli - szóba került az oktatás kérdése. Itt nagyon nyitottak voltak, akár egy 8. kerületben indítandó próbaüzemre is. Lényege egy 2 tanórás program szervezése az általános iskola felső tagozatosainak. Ennek a "tanrendje" az MK-nál kidolgozás alatt áll. Amint elkészül, kérték, hogy küldjük ki nekik, amit továbbítanak az iskolaigazgatóknak. A gyakorlati oktatáshoz felajánlották az Orczy téren lévő tanpályát. Ez nagyon szuper!!

Kerékpártárolók - a kerület forráshiányos gazdálkodása miatt a támaszokra jelenleg sajnos nincsen fedezetük, de minden alternatív megoldást támogatnak, ami megoldható pénz nélkül. Itt feladatunk az erős ötletelés, hogy ez hogyan is kivitelezhető.

Egyirányú utcák kétirányúsítása - ennél a pontnál kis félreértés támadt, azt hitték, hogy mi már kész terveket, elkészült tanulmányt viszünk bemutatásra, de tisztáztuk a helyzetet, hogy ezek csak javaslatok, aminek kidolgozásában közreműködve el lehet indítani a kerületet a kerékpárosbarát úton.

Valamint szó volt még arról, hogy a meglévő bringautak és azok problémái esetében, mivel azok fővárosi kezelésűek, nem a megoldást várjuk a kerülettől, hanem az elvi támogatásukat a fővárosi egyeztetéseken.

 

Aki szeretne aktívan részt venni a munkában, vegye fel a kapcsolatot Tömör Miklóssal.

Palotanegyedi esték (fórum II.)

Címkék: fórum esték

2009.02.26. 14:21

A második találkozó zajlott a Zappa Café pincéjében, és tervük szerint hagyományt teremtenek belőle: minden hónap utolsó szerdáján délután/este hattól a CaPE szervezésében lehet fórumosdit játszani, mindig másik téma alapján. A témákat természetesen közlik előre, csak még nem biztos, hogyan. Már jóval a kezdés előtt volt egy kis zúgolódás, hogy bár az előző összejövetelen tanácsolták, mégsem voltak értesítve sokan, és meg is látszott az résztvevők számán; húszan ha voltunk. A kezdés kicsit csúszott, hiszen Kocsis "alpolgármesterúr" Máté késett, nélküle pedig félkarú óriás a fórum - de aztán mégis elkezdődött nélküle.

Napirend előtt Győri Judit, a CaPE lakossági részének vezetője jelentett be egy pályázatot a közelgő Műemlékvédelem Világnapja alkalmából: a városrészben lakók történeteit, élményeit, városi legendákat, érdekes épületek, személyek, közösségek bemutatását várják. Április elseje a beadási határidő, az ünnepélyes eredményhirdetés pedig április 18-án, az Uránia moziban. Részletek a Mágnásfertályon.

Következett a pódiumon ülők bemutatása (akik heten voltak, mint a gonoszok). Fontos emberek mind, a kerület biztonsága, tisztasága volt a téma, így az erre hivatott szervezetek vezetőit láthattuk, hallhattuk. A feltett kérdésekre érdemi válasz nem nagyon  született, csak a már-már megszokott lepattintós, felelősség áthárítós, néha kioktatós. Jellemző, hogy az érdeklődők sem igazodnak el a kerületi hivatalok feladatai között (e sorok írója sem mindig). Fő probléma - és ez igaz kerületi szinten - a kukák hiánya, az esztelenül kirakott kutyaszar-gyűjtők, amibe mindenféle szemét kerül, nem csak a  kutya végterméke. Kiderült, sehol nincsenek jó helyen - ilyen az, ha előzetes felmérés nélkül, adhoc módon kerülnek ki az utcára. 

A már sokszor felmerült díszburkolat tönkremenetele és a grafittti-gond egy kérdéscsokorban érkezett, amire a kerület rendőrkapitánya ragadta meg az alkalmat és terelte el a figyelmet - magyarázta a bizonyítványt. A kamerák hiába vannak ott mindenhol, ha nem tudnak rájuk figyelni rendesen: a 114 kamerára 8 ember jut. Ha valaki azt hitte, hogy a kamera mindent lát, azt most helyre tette a kapitány: ez nem igaz! Rendőrök is kevesen vannak, nincs pénz, rossz a szabályozás - ők pedig csak jog alkalmazók. Szinte sajnáltuk őket, annyira kilátástalan a helyzetük...A hiba sokszor bennünk, állampolgárokban van - derült még ki - , mert nem jelentjük be, ha mégis, akkor nem megyünk el tanúskodni, küzdeni kell a lakossággal, akik félnek az eljárástól. Kiderült az is, miért felesleges a közterületen alkoholt fogyasztókat bírságoló rendelet: ha ugyanis tetten érik, felveszik az adatokat, leírják, hogy az elkövető kezében egy barna üveg volt, rajta sör felirattal, akkor a szabálysértési előadó egy kérdéssel visszadob(hat)ja az egészet: beleszagolt? Honnan tudja, hogy alkohol volt benne? 

Az este további része már nem fórum volt, hanem inkább egy párbeszéd EMA és a pódiumon ülők között. Azaz, lehetett volna párbeszéd is, ha nem érezték volna támadásnak a híres városgazdász ötleteit, megjegyzéseit. Itt, a részönkormányzat segítségével egy minta értékű program alakulhatna ki, ha tényleg megvan a szándék a vezetésben. Majd kiderül!
Aki eddig nem unta el, az most szedte a kabátját, kalapját és angolosan távozott. Kocsis Máté bejelentette az örömhírt, az NFÜ jelezte, 900 milliós pénz áll rendelkezésre és tavasszal indulhat a felújítás a közterületeken, a sétáló utcák kialakítása. Az első a Mária utca lesz, erről már döntés is született. Talán ez volt az egyetlen pozitív eleme az estének. Kiderült még, hogy mélygarázs nem a Gutenberg téren, hanem a Gyulai Pál utcában lesz  - ha lesz; kb. 300-400 autóra. 

Nem sokkal később az egyesület vezetője is úgy döntött, nincs értelme annak, hogy ott üljenek a hivatalok vezetői, engedjük el őket...erre aztán mindenki készülődni kezdett és kis csoportokra bomlott az egész fórum. Vége lett a második estének is.

Összességében jó volt az ötlet, ezekkel a vezetőkkel a kerület többi lakója is szívesen találkozna, lehetne egyfajta road-show-t csinálni belőle, havonta másik helyszínen a kerületben, ahol megismerhetik a környéken lakók problémáit és gondjait, közösen kialakítva a megoldásokat, bevonva őket. Miért nem kezdeményezik ők maguk? A köz szolgálatában állnak, többet kellene velü(n)k találkozni, beszélgetni.

A Palotanegyedi Esték is jó kezdeményezés - jó lenne a civileket belevonni. A megjelent pár emberen kívül biztosan részt vennének többen is - ha tudnának róla. Van honlapjuk, csak nem működik, és arra is várnak üzemeltető felajánlást (bár ha kiteszik a honlapra, talán előbb jelentkezik egy ráérő és hozzáértő itt lakó személy).

Palotanegyedi esték

Címkék: fórum meghívó

2009.02.25. 08:24

 Tisztelt palotanegyedbeli polgárok, tulajdonosok, egyesületi tagok!

 

A Civilek a Palotanegyedért Egyesület küldetésnyilatkozatában felvállalta az Európa Belvárosa Programmal kapcsolatos lakossági igények felmérését és összehangolását, valamint azt is, hogy civil résztvevőként mindezt közvetíti a döntéshozó önkormányzat felé. Az Egyesület ennek megvalósítása érdekében indította el a negyedben élő, dolgozó polgárok véleményének és igényeinek megismerésére a

 

Palotanegyedi esték rendezvénysorozatot,

 

amelynek alkalmait – a januári lakossági fórumon elhangzott igényeket is figyelembe véve – havi rendszerességgel rendezi meg.

A Civilek a Palotanegyedért Egyesület és a Palotanegyed Városrészi Önkormányzat tisztelettel meghívja Önöket a Palotanegyedi esték vitafórum-sorozat soron következő alkalmára, amelyen a negyeddel kapcsolatos fontos kérdések megtárgyalására nyílik mód!

A rendezvény témája: a Palotanegyed köztisztasága és közterületeinek használata, biztonsága, időpontja: 2009. február 25., szerda 18 óra, helyszíne: a Zappa Caffe alsó szintje (1088 Budapest, Mikszáth Kálmán tér 2.).
Meghívott vendégek, akik válaszolnak a fórumon részt vevők kérdéseire:
· Alföldi György DLA, a Rév8 Zrt. vezérigazgatója,
· Biál Csaba, a Józsefvárosi Önkormányzat Közterület-felügyeletének igazgatója,
· dr. Kocsis Máté, a Palotanegyed Városrészi Önkormányzat elnöke,
· Murányi László, Józsefváros Közbiztonságáért és Köztisztaságáért Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója,
· Práger Ferenc rendőr ezredes, a BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitányságának vezetője.
A beszélgetés moderátora: Szűcs Péter, a Civilek a Palotanegyedért Egyesület elnöke.


A rendezvényen tisztelettel várja Önöket:

Szűcs Péter, a Civilek a Palotanegyedért Egyesület elnöke
dr. Kocsis Máté, a Palotanegyed Városrészi Önkormányzat elnöke

 

Gyertek el Ti is! A fogyasztás nem kötelező! Lehet szembesíteni a különböző hivatalok vezetőit a valósággal! Meg lehet tekinteni a Mikszáth tér felújításának romjait! Ingyenes! 

Ha valaki még nem ismerné, a Magdolnanegyednek saját oldala van, és ha minden igaz, akkor nemsokára már a Kesztyűgyár honlapja is megnyílik. (legalábbis az ígéretet már megtette, domaint bejegyezte a Rév8). A Magdinfón olvastam a jogos kérdést: ha esik a hó, vagy ónos eső, akkor nem nyitják ki a teret, a csúszásveszélyre hivatkozva. Bár a teret megkerülve eljut az ember egyik feléből a másikra, de a több lépés = nagyobb esély az esésre. Hol van itt a logika?

A tér bekerített és a kerítésen kívüli része is az önkormányzat hatásköre. Akkor meg mi a különbség? Nem értem, isten bizony. Ti értitek?

A hétvégén viszont megszűnt az átjárás is a téren: egész egyszerűen befalazták az egyik sarkát, embermagas betonkerítés éktelenkedik az idősek otthona felől. Ki is mentem megnézni, és valóban olyan borzasztóan ronda, ahogy a képeken látszik. Az eredeti kerítést letakarták fóliával, gondolom, védik a maltertől. A fal éppen épülő darabja pedig sátor alatt várja a száradást. A forgalomtól elzárt építési területen belül egy kék "miautónkban" ücsörgött két úriember, tévézéssel ütve el az őrködés unalmas óráit; bekopogtam, megkérdezni mi is lesz a falból, ha már.

Nos, filmforgatásra készülnek, azért húzták fel. Igen, a forgatás után lebontják. Nem, nem tudják, milyen film lesz. Csak őrzik. Nem zavartam tovább, ne hűljön ki a kocsijuk.

 

Felhívtam a JKF-et, hogy mi történik ott, de onnan az önkormányzat vagyonkezelési osztályához irányítottak, akik szintén nem tudtak róla, hogy egy fal épül, és továbbpasszoltak a Rév8-hoz. Pingpong labda effektus mára is megvolt, csattanóval: a Rév8 honlapon kirakott számát tárcsázva egy hárpia kioktatott, hogy ők csak és kizárólag a Corvin-Szigony projekttel foglalkoznak, miért őket hívom a Mátyás térrel?!

Nem hivatalos forrásból aztán kiderült, a berlini falat építik meg, és március 13-ig tart a forgatás. 

De miért nincs erről kirakva valami tájékoztató? És miért ilyen nehéz begyűjteni ezt az információt? Nagy a káosz a hivatalokban, az biztos.

 UPDATE:

Mint kiderült, a Mátyás tér egyik háza is szerepel a filmben, mégpedig romosan. Az épület, amelynek alja most fel van újítva le van festve,  vissza lesz alakítva a korábbi állapotára, majd ismét renoválják. Erről ki is van függesztve egy tájékoztató a lépcsőházukban.

A "minőségi" munka maradványai lassan egy éve láthatóak a város egy igen frekventált helyén, a Szabó Ervin téren. Itt van a fővárosi könyvtár központi épülete, itt az Építészkamara, egyetemek - naponta több száz ember jár erre. Mégis lyukas a díszburkolat. Kocsis Máté elmondása szerint rajta van az ügyön, de a fővárost nem tudja kényszeríteni...

Mint ahogy nekem, úgy másoknak is feltűnt ez a tűrhetetlen helyzet, és vették a bátorságot, na meg a fáradtságot és megírták a kerület polgármesterének. Csécsei apánk meg válaszolt is, finoman lepattintva az ügyet.

Annyi viszont kiderült, hogy a Józsefvárosi Vagyonkezelő Kft. fogja megoldani. Nem mostanában, hiszen ehhez bizottsági döntés kell, ami nem megy olyan hamar, ugye. Információim szerint a Kisfalu Kft. már tavaly május óta szorgalmazza a helyreállítást, sokan panaszkodnak az áldatlan állapotra, meg is csinálták volna már - csak nincs rá pénzük. Az árajánlatokat bekérték, 1,5 - 2 millió forint lenne a helyreállítás, azonban az illetékes bizottság még csak nem is vette napirendre a kérdést. Bonyolítja a helyzetet, hogy a tér a főváros tulajdonában van, ők végezt(tet)ék a felújítást, nekik kellene karban is tartani; hacsak nem kötött a főváros és a kerület valamiféle megállapodást. 

El kellene keríteni legalább - erre jutottunk Trurl és Klapanciusz szomszédokkal - vagy legalább valamilyen, a balesetveszélyre figyelmeztető táblát kirakni.

De hát ez mégsem a civilek dolga lenne! Fel is hívtam a fővárosi önkormányzatot, mi a helyzet ezzel. Az Útosztály szerint ez már be lett jelentve, tudnak róla, ki is van adva a feladat a Közterület Fenntartó Vállalatnak, akik nemsokára javítják, ám addig is lezárják a balesetveszélyes területet, ez az ő dolguk, punktum. Hát ez jó! Nosza, kérdezzük meg őket, mikor fogják kirakni a kis terelőbójákat, figyelmeztetéseket.

Felhívva őket viszont nem tudtak a javítás szükségességéről, sőt, az elkerítésről sem. Nem is hallottak róla! Az ütemezést a helyi Útosztály intézi, de most nem tudnak semmit mondani, majd holnap. Na bumm! Valaki nem mondott igazat! Így még az sem derült ki, ki a gazdája, kinek a felelőssége, kinek a feladata...

Ennyi. Úgy éreztem magam, mint egy pingpong labda, ide-oda pattintgattak. De mi van akkor, ha valaki bokáját töri? Ki állja a számlát?

Mi, természetesen, hiszen az önkormányzatok a mi pénzükből gazdálkodnak.