Szemét ügy

Címkék: hivatal tisztaság köztér

2009.02.15. 18:32

Ezzel a problémával minden nap szembesülünk, elég csak kilépni az utcára - a kaputól 5-10 méteren belül szemétbe botlunk, bárhol is indulunk el a kerületben. Szemétnek hívhatjuk a kutyagumit is, ráadásul a durvább hulladék közé tartozik.

A szemetelés tiltása illetve szankcionálása minden önkormányzat sajátja, nincs egységes, központi törvény. Józsefvárosban is így van, a képviselő testület hozott is rendeletet.

A sajtó is beszámolt anno a  szigorú szabályról és a lehetséges büntetésekről, amit a Józsefváros Közbiztonságáért és Köztisztaságáért Szolgáltató - most már Kft. - Kht. hivatott megoldani. A röviden csak JKKSz - biztosan találkozott mindenki a névvel, a kerület kutyaszargyűjtő edényein jól láthatóan van feltüntetve - a József utca 15-17 alatt székel. Így néz ki:

Előtte a kocsik között, az út szélén meg így:

Mit várhatunk egy olyan szervezettől, aki a saját portája környékét sem tudja tisztán tartani? Az egész Német utca a Barosstól a Józsefig tele van sűrűn kutyaszarral. Mintha mindenki ide hordaná az ebet, így nyilvánítva véleményt a munkájukról. (Persze, tudom, a kerület többi része is tele van szarva, ez csak a saját irodájuk előtti terület)

Pedig minden olyan eszköz birtokában van, amivel megelőzhető vagy megszüntethető a szemetelés: a kerület kamerarendszerét ők üzemeltetik, ráadásul járdatakarító gépeket is vásárolt a kerület. Vajon ki ellenőrzi az elvégzett munkát?

Jellemző, hogy a gépeket bérbe is adják...

A minapi hungarocell szétszóródást elküldtem nekik mélben, és visszajött egy jelentés, miszerint olvasás nélkül landolt a virtuális kukában. Érdekli őket, mi?

Hungarocell

Címkék: építkezés hivatal körút köztér blaha

2009.02.13. 17:40

Az elmúlt napokban igen szeles időjárás uralta a fővárost - ami azért jó, mert kifújja a szmogot, és ha nem is tökéletes, de legalább élhető levegő lesz. Ami a szelet most ide köti, az az, hogy Szél Kálmán előszerettetel játszik a szeméttel. Felkapja, ledobja, gurítja, szétszórja, beteríti vele a környéket.

A Blahán épülő szép új csoda, amely most még csak a betonvázával koronázza meg a látványt, a szigetelési fázisba lépett: hungarocellel. Népszerű és hatékony anyag - gyerekként játszottunk a szétmorzsolásával mi is - és ez köszön most vissza a József körúton. A Blahától a Rákóczi térig tele van az út a kocsik alatt, a járda, de főleg a pocsolyák fogják meg szépen. Ahogy a pocsolyákat a szél és a nap felszárítja, úgy jut egyre messzebb és messzebb, szóródik szét apró kis gömbökre. Minden nap távolabb...

A kerületben közterületfelügyelők és kerületőrök is vannak, a körút meg igen kiemelt része a városnak, főleg a Blaha, ami egy jó nagy csomópont - mégis napok óta játszik a morzsalékkal a szél. Nem kellene, vagyis kellett volna észrevenni ezt már valamelyik hivatalnak? Akár a rendőr, akár a kerületőr, vagy a közteresek - de ide nyílnak a fogyasztóvédelem ügyfélszolgálatának ablakai is. Senki nem akadt, aki szóvá tette? Neadj'isten, intézkedett volna? Könnyen visszakövethető, és hogy véletlenül  se tévesszük el, van néhány csomagolófólia is a fákra tekeredve.

 

 

A megénekelt sarok

Címkék: utca múlt

2009.02.13. 14:18

Emlékszünk még Gangxta Döglégy Zolee soraira, ugye?

Baross utca, meg Szigony utca sarka,
Kínai büfé, kibaszott jó kaja, még több pia.
 

Az ott lakók tudták, miről van szó, tényleg állt ott egy bódé, benne kínai gyorsétkezde, amit pár éve lebontottak. Sokáig aztán a megmaradt alapja rontotta a képet - már ha tudta tovább rontani.

Most viszont egy egész helyre kis sarok lett belőle: virágágyást varázsoltak oda szorgos kezek. Nem tudom, ki vagy mi volt, de így jobban néz ki.

Tavaszmező 6

Címkék: fórum civil roma művészkert

2009.02.11. 22:52

Meghívót kaptam ismét, lakossági fórum megint, de ez itt már a második forduló volt. Mint emlékeztek, a Roma Parlamentnek is helyt adó Tavaszmező utca 6 szám alatti épületet le akarták bontani, ám egy jelentős civil összefogás meghátrálásra késztette az önkormányzatot. Az épület ideiglenes védelmet kapott a KÖH-től, és fél évet az önkormányzattól, hogy bemutassa a hasznosítási terveket.  Az összejövetel apropója az volt, hogy a hivatal bemutatta a területrendezési szabályokat, tehát, hogy ne legyen nagyon elszállt képzelgés arról, mit is lehet oda csinálni.

Zsigó Jenő indította a fórumot egy megható beszéddel: most, amikor az egész ország forrong és uszít a romák ellen, itt egy olyan összefogás bontakozik ki egyre jobban, ami roma és magyar közös kulturális együttműködését mutatja - és működik. Működik, mint ahogy a mindennapi életben sincs probléma a népcsoportok együttélésében, csak akkor van, ha politika ügyet csinál belőle. Na, és a média felelőségét se hagyjuk ki....

A megbeszélést a kerület minden projektjében szervesen részt vevő Rév8 igazgatója, Alföldi György folytatta, aki majd egy órán keresztül ismertette az önkormányzat és a főváros rendezési terveit, hivatali útvesztőit, az elfogadott szabályokat, a konkrét elképzeléseket és változásait az elmúlt tíz évben, valamint a jelenlegi helyzetet. A beépítettség mértékétől az zöldövezet kötelező százalékán át a maximális magasságig megtudtunk mindent. A többségnek unalmas volt, de nem úgy egy kisebb csapatnak, a St. József Stúdió Kollégiumban tanuló építészhallgatóknak és a tanáruknak - ők azt vállalják, hogy az épületterveket elkészítik a megadott határidőre. A Szent István Egyetem közgazdászai a hasznosítási, fenntarthatósági számításokat végzik el.

Ami fontos rész még, hogy a tervek két telek (újbóli) ősszevonásával kezdődnének. Valamikor a Tavaszmező 6 és a József 37 egy telek volt, amit most szeretnének legalább részben visszaállítani úgy, hogy a leendő kulturális központhoz tartozzon a Művészkert.

Ehhez azonban a József 37-ben lakókat meg kell győzni, társasházi okmányokat módosítani...nem lesz könnyű művelet.

Jelenleg egy informális kapcsolat van a civil társaság és az önkormányzat között, és addig nem is hajlandóak változtatni ezen, amíg a hivatal vissza nem vonja a kilakoltatási határozatot. Alföldi "Rév8" György ígéretet tett, hogy a jövő keddi (február 17) gazdasági bizottsági ülésen tárgyalja az önkormányzat és visszavonja.

A civilek lelkesek, tenni akarnak, tele ötletekkel, sok helyről kapnak támogatást - de egyelőre nincs semmi konkrétum...legalábbis papíron. Nincsenek határozott elképzelések, tervek, és ettől úgy néz ki, mint amikor a hangyák egy nagyobb zsákmányt találnak és körbeállva elviszik a bolyba: látszólag összedolgoznak, de közelebbről megnézve azt látjuk, hogy mindenki a saját irányába húzza. Elindult egy honlap pár napja, a pártoló tagokat várják ide, lehet csatlakozni, ötletelni, tevékenyen részt venni. Több munkacsoport alakult már, de a civil kezdeményezés inkább koordinátor szerepet tölt be, mintsem szakmai irányítást. Ebben kérte - és ígéret szintjén meg is kapta - a Rév8 támogatását. Pénzszerzési lehetőségeket is keresnek, pályázati forrásokat derítenek fel. Mint ahogy a hangyák is megoldják mindig, itt is ez várható - még ha kaotikusnak is látszik elsőre.

Ami biztos: nem hagyják lebontani a házat ( ebben most már egyetért a hivatal is) és valamiféle roma kulturális központ válik belőle. A kerületben sok a tehetséges zenész, sokan innen indulva váltak világhírűvé, érdemes megtartani, megőrizni ezt a hagyományt. Zsigó Jenő kissé féltékenyen említette meg, hogy a Kesztyűgyárba szervezik a roma programokat, miközben ők évek óta ápolják a roma kultúrát - ezt azonban cáfolta a Rév8. Kiegészítő helyként aposztrofálta, és talán tényleg ez lenne a jó út, ha együttműködve dolgoznának a roma hagyományok ápolásán. Itt van még a Napház, ami szintén bekapcsolódhat, és a három helyszín már talán meg tudja oldani ezt a feladatot. Főleg úgy, hogy a (tervek szerint) a Tavaszmező utca  sétáló, vagy csillapított forgalmúvá válik, mint ahogy a Mátyás tér egyik fele is.

Akit érdekel a téma, csatlakozzon bátran, mindenkit szeretettel várnak. Remélem, sikerül megmenteni ezt az épületet és létrejön a megálmodott Tavaszmező - Művészkert, ami tartalmaz majd roma zenészképzést (sok koncerttel), könyvtárat, zenetárat, filmezési lehetőséget, valamint azt a 110 éves művészeti hagyatékot (ami a Műteremház sajátja) is sikerül továbbvinni és szélesebb közönség elé tárni.

 Bár a lakossági fórum beszámolójában bemutattam az utcákat, az csak egy emlékből felrajzolt skicc volt inkább. Az a jó, hogy a Rév8 szóba áll a civilekkel, és kérésemre elküldték az ő rajzukat, íme:

A mellékelt térképhez kiegészítésként tenném hozzá, hogy a világos színnel jelzett utcák a jelenlegi csillapított, vegyesforgalmú, illetve gyalogos útvonalakat jelölik, a sötétebb színnel jelzettek a tervezett funkcióváltások helyszínei.

Hogy melyik utca milyen funkciót kap, azt jelentősen befolyásolják az egyeztetések, lakossági fórumok tapasztalatai, mindenesetre a Krúdy Gyula utca Szentkirályi utca Horánszky utca közötti szakaszon várhatóan gyalogos utca, a Bródy Sándor utca, Mária utca csillapított vegyesforgalmú utca lehet.

A kivitelezés ideje, és lefutása nagyban függ a benyújtott uniós pályázat elbírálásától (az első forduló eredménye 2009. február végén várható), ugyanakkor az önkormányzat szándékai szerint az első sétálóutca kialakítása 2009-ben megkezdődhet a Krúdy Gyula utcától kiindulva.

Hurrá, hurrá, meg éljen és vivát! Várjuk nagy izgalommal, az egyeztető fórumokat meg főleg, így, kicsit utólag. De jobb később, mint soha!