Egyik reggel, amint a nyitott ablaknál éppen húzom fel a redőnyt, kiabálást hallottam. Nem nagyon törődtem vele, hiszen folyton kiabál valaki, de nem akart szűnni, így szétnéztem, honnan jön a hang. Az utca túloldaláról, a szemközti ház negyedik emeletéről kiabált át egy férfi, aki arra figyelmeztetett, hogy a házunk sarkán az ereszcsatorna szétcsúszott, és nagy területen ázik a vakolat  - ez nem látszik a mi oldalunkról, csak szemből.

Megköszöntem a szomszédnak, szóltunk a közös képviselőnek, aki intézkedik - nagyobb kiadástól mentett meg. Ilyen a jó szomszéd. Akkor is szomszéd, ha nem egy házban lakunk, de mondjuk egy utcára néz az ablakunk  (így néztük végig a 2006. október 23-án zajló rendőri brutalitást alattunk.)

Szóval a szomszédság hasznos dolog lehet. Ha tényleg jó a viszony a szomszédokkal, akkor gyümölcsöző kapcsolat is születhet, produktív fejleményekkel. Példa van rá bőven, itt a kerületben a Nap Klub működik hasonló elven, így nem csoda, ha őket kérték fel most, segítenének a Magdolna negyedben is létrehozni a Szomszédsági Tanácsot. Közösségfejlesztésből tanulmányt is írtak, ráadásul itt, a kerületben szerezték (másfél) évtizedes tapasztalatukat.

A Rév8 szervezi az egészet, a Magdolna Negyed Program II. keretében kerül rá sor. Az volt az alapvető elgondolás, hogy a negyeden belül sikerüljön létrehozni egy olyan szervezetet, amely tudja képviselni a terület lakosait; másrészt pedig különböző rendezvényeket tudjon tartani. A pénz a létrehozáshoz a projektből van, közösségfejlesztési címszó alatt, az EU fizeti; az önkormányzat pályáztatott, és a Nap Klub Alapítvány nyerte el a feladatot.

Ők első körben egy kérdőíves felmérést készítenek, ami nagyjából januárra összegződik, de közben már lakossági fórumot is tartanak, hiszen látni kell, ki az, aki kiáll a saját és környezete problémái miatt, és tenni is akar.

A lakossági fórumra öt (5) környéken lakó jött el, a többiek érdeklődök voltak más negyedekből, de a kerületből. Összesen kb. 20-an ültünk ott. A kezdés bőven csúszott, vártunk, hátha jön még valaki, de ahogy szervezte a Rév8, kevés hirdetéssel, nem csodálom a létszámot. Na meg a híre sem annyira jó a cégnek, akik "szerződtünk egy feladatra, és csak azt csinálhatjuk a Magdolna negyedben. Ami a programban le van fektetve, nekünk azt kell végrehajtani, többet nem csinálhatunk, kevesebbet viszont nem tehetünk meg. Ami nincs benne, értelemszerűen az nem lehet benne!"

De ne rohanjunk ennyire előre, fenti mondatok ugyanis nekem címezve érkeztek, azzal a kiszólással, hogy a helyi civil média képviselői sosem azt értik ki a mondandóból, amit akarnak mondani - ezért szó szerint lett idézve. :)

A fórumot Buczkó Barbara vezette, aki profi közösségszervező - legalábbis annak titulálják. Azzal kezdtük, hogy mindenki bemutatkozott pár szóban, sorban. A megjelent lakosok rögtön elkezdték mondani a problémájukat, azt,  amiért időt szántak erre a találkozóra - volt olyan, aki nyár óta vár választ egy levelére; az fél év - de ez a mai este nem erről szól, mondták. Egyéni gondokkal meg kell keresni a Rév8 munkatársait, hivatali időben. Hátha segítenek...

Ezt hallva három ember rögtön felállt és távozott. Közösséget szervező emberként én biztosan nem hagytam volna, de a profik biztosan jobban tudják, kire van szükség egy fórumon. Aztán az egész beszélgetés vége előtt a projektet vezető szakember is távozott...Előtte azért még felírta a táblára a következő találkozó témáit: migránsok, önkényes lakásfoglalók, drog dílerek.

A problémákat és a lehetőségeket feltérképezve szeretnének egy közös cselekvési tervet csinálni, hogy mit lehetne változtatni. Minden héten csütörtökön 3-5 között lehet menni panaszkodni ötletelni, minden hónap utolsó csütörtökén fórum. Ezeken aztán kialakul kialakítják azt a Tanácsot, ami alulról szerveződik, aktív, tenni akaró környékbeli lakókból áll. Önszerveződő módon. Vagyis...kicsit zavaros ez a része, hiszen a Nap Klub pénzt kap azért, hogy létrehozza, de az ideális az lenne, ha létrejönne - szóval nem értem.

Érdekes megoldás. Maga az ötlet remek, már rég el kellett volna kezdeni egy ilyen dolgot - illetve van is működő szervezet, érdekvédő/érvényesítő munkáját ismeri mind az önki, mind a Rév8 - de ez itt a pénz elköltéséről szólt. Látszott ez minden résztvevőn, bőszen jegyzeteltek, fizetést kapnak ezért. Egy ilyen munkához elhivatottság kell, szenvedély, valamilyen szintű megszállottság - olyan, amilyen a Négy Ház Egyesület vezetőjében lángol. Na meg a többi, a negyedben munkálkodó civil szervezetben is megtalálható.

Kár, hogy nem őket kérték fel, hiszen többségük itt él, ismeri a helyzetet, problémákat - megoldásokat. A Nap Klub vezetője, Judit, úgy beszélt a negyedről, mintha egy másik városról lenne szó, és nem ugyanazon város ugyanazon kerületében tevékenykednének. Az is fura volt, hogy profi közösségszervezőként hogy jutott eszükbe karácsony előtt egy héttel lakossági fórumot tartani...? Ha csak az nem, hogy év vége előtt teljesíteni kell egy ilyen fórumot - az EU felé.

A RÉv8 hozta szokásos formáját - bár mostanában már legalább azt elismerik, hogy kommunikációból megbuktak.

Már csak azt kell kivárnunk, teljesen mikor fognak.

Forralt bor

Címkék: vélemény ital blaha hellókarácsony

2009.12.19. 17:27

A Blahán idén is felállították a Szent Vásárlás apró templomait, ahol a városlakók keresetüket átválthatják felesleges cikkekre, amit aztán odaadnak szeretteiknek a haldokló, de feldíszített fenyőfa alatt. 

Vagy csak örülhetnek egy kicsit a vásári hangulatnak, és hazafelé bedobnak egy forralt bort - hiszen tél van, a meleg ital a testet és a lelket is felvidítja.

A forralt boros idén csapnivaló italt kínál - jellemző, hogy cukrot rakott ki a piltra, hogy pótolni tudd a hiányzó mennyiséget. Nem is láttam még ilyet! Pénzt vissza nem ad, cukrot és keverőt igen - de nem kell messzire menni, a mellette lévő kürtőskalácsos isteni nedűt árul! Csak nincs akkora betűkkel kiírva, így mindenki a pocsékből vesz. Pedig csak két métert kell menni a jóért. Ide menjetek, ha a Blahán egy meleg italra vágytok!

Balra tarts!

Megemlékezés

Címkék: rendőrség arab blaha demonstrál

2009.12.19. 16:33

Az elmúlt időben két arab pénzváltót is lelőttek, az egyiket itt a kerületben, a másikat rendőr gyilkolta meg, hidegvérrel. A hozzátartozók és honfitársai az elhunytaknak megemlékező demonstrációt tartanak a Blahán, transzparensekkel, fényképekkel és gyertyákkal állva a szakadó hó ostromát. Na meg a kíváncsiskodók kérdéseit - mert hogy nem egyértelmű elsőre, miért is vannak ott, és mit akarnak.

Megköszönni és emlékezni.

 

Cangatartó

Címkék: bringa jelen parkoló

2009.12.15. 17:49

 Biciklitárolók nem nagyon vannak a kerületben - bár a polgármester programjában szerepel - így mindenki úgy oldja meg lovának kikötését, ahogy tudja.

A régi kukákat meg folyton ellopják - nem is értem, ez a kép a Körút-Baross utca sarkán készült - így kreatívan ki lehet használni a megmaradt tartórészt. 

Igen, már ilyenünk is van - a fővárosban harmadik kerület, amely ilyet kidolgoz. Csütörtökön szűk körben lakossági fórumot tartottak, bemutatni a munkakoncepciót.

A helyszín Zentai Oszkár körzetében volt, a Ciklámen Klubban. Fura hely egy lakossági fórumra, főleg úgy, hogy láthatóan nem készültek arra, hogy nagyobb csoport fog elmenni. A klub társalgójában lett megtartva, ahol asztalok és fotelek voltak - mint rendes társalgóban, az asztal felé fordítva mind - de nem vették arra sem a fáradtságot, hogy az előadó felé fordítsák azokat. Így aztán voltak páran, akik háttal ületek az előadásnak.

Összesen 25 fő volt jelen, az előadókat is beleszámítva, és ebből 7-8 fő tartozott a képviselőhöz. A maradék "tömeg" nagy része palotanegyedi lakos volt, hiszen ott meghirdették az eseményt; ezen kívül csak a bejáraton láttam kirakva egy felhívást. Ha valóban a kerületben lakó emberek véleményére kíváncsiak, akkor nagyobb helyszínen, több helyen meghirdetve illett volna összehozni. Mint ahogy a Corvin mozi esetében, ahol a Hivatal nagytermében szép számban összegyűltek emberek. (Optimista énem azt reméli, lesz ilyen, és ez csak egyfajta főpróba volt.)

Oszkár kezdte a prezentációt, bemutatta a kerületet, és felvázolta a fő csapásirányokat:  

 

Na, szóval ez lenne a munkaanyag, amit még átdolgoznak a beérkező ötletekkel. Ám ha erről a lakosság nem tud, akkor hogyan tegyen hozzá?! 

A következő felszólaló Novák Tamás volt, akinek cége készíti az anyagot. Az újpesti  tapasztalatok azt mutatják, hogy a tőke haladása 100 méter/év - ennyit halad a változás, úgy újítják fel a házakat, úgy érkeznek befektetők. Viszont, ha a vezetés rendelkezik egy konkrét tervvel, akkor ezt a sebességet fel lehet gyorsítani, ráadásul a lakosságot integrálva nagyon sikeres projekteket lehet elindítani. Az egyetemistákra kell építeni elsősorban, hiszen naponta 20-25 ezer diák jár a kerületbe; a turistákat pedig nem feltétlenül a hagyományos desztináció érdekli - egy felmérésen Budapest top 10 látnivalójának harmadik helyezettje a Corvin tető. Kibontakozóban van egy egészségturizmus is, nálunk pedig bőven van kórház és klinika, így a szállást is itt veszik majd igénybe. Célcsoportokat kell meghatározni, és az alapján felállítani a koncepciót. 

Forrásokat is kell hozzárendelni: EU-s pénz, befektetők, helyi vállalkozók. Viszont, ha elindul a fejlődés, akkor egy öngerjesztő folyamat indul be - és a lakások ára növekszik, így az önkormányzat vagyona is. Közbiztonság, köztisztaság - hívószavak! - javulása. Legfontosabb szerinte a lakossággal való jó kommunikáció, az önkormányzat feladata, hogy folyamatosan egyeztessen: csak akkor lehet jó egy koncepció, ha az itt élők élik meg ezt pozitív változásként.

Dinamikus embernek tűnt, elmondta nagyjából ugyanazt, mint Oszkár, majd átadta a szót munkatársának, Bölöni Katalinnak. Ő város-szociológus, bár furán állt néhány dologhoz: szórakozó-negyed lesz a kerület nyugati része (Palotanegyed), és kész. Meg kell szokni, esetleg el kell költözni. Tudatta továbbá, hogy a Szentkirályi utcában létrejövő FROKK külön pénzből (kormány) készül, azt az egy milliárdot nem a kerület rakja bele. 

Ezen kívül felsorolt még néhány ötletet ismertetés szinten: A Csarnok jobb kihasználása a turisták által, Tavaszmező utca "nemzetiségek utcája" lenne, Innovációs Körút (100 csoda átvétele), bérházak kupoláinak megnyitása a közönség előtt, Guinness tér a Blahára, "Megvalósult kommunizmus" sarok (pár üzlet a retró-érzést kihasználva), Orczy kertbe egy élménypark, Tudás Központ a Szigony negyedbe (meglévő egyetemek mellé még).

A fő koncepció az Európa Belvárosa projektre, Corvin Sétányra és az IVS-re támaszkodott - be is vallotta, sokat nem tettek hozzá. Ezekben benne van a Palotanegyed (várható) kihatása a Népszínház-, Csarnok-, és középső Józsefváros negyedkre. 

Végére maradt a hozzászólás lehetősége - egy diktafon lett körbeadva, hogy minden szó rögzítve legyen a jegyzőkönyv miatt - és a jelenlévők éltek is vele. Ötlet és felháborodás érkezett vegyesen, többen a Rákóczi térre épített betonkockákat bírálták; A JociPláza helyett egy isztambuli bazársor szerű piac lenne jó, az vonzaná a turistákat. A korrupció megelőzésére legyen egy bizottság a Transparency International bevonásával, és mindent ellenőrizzen, bárki által átláthatóan, mindenki tudja megnézni, hogy azt a pénzt tényleg arra költik. Bírálták a szocializmust visszahozó ötletet - amire képviselő úr sietett leszögezni, ez neki sem a szíve csücske, nem szereti a szocializmust, sőt, elítél minden diktatúrát!

A vicces itt az volt, ahogy a hátsó sorban ülő, látszólag Oszkár képviselőhöz tartozó emberek gyerek módon megjegyzéseket tettek a felszólalókra, és nevetgéltek rajta. Nem erősítette a szándék komolyságát...

Az egész kicsit több, mint két órát tartott. Ha több ember érkezik, biztosan tovább tart - de ha kirakják a kerület honlapjára, hozzászólási lehetőséggel, biztosan érkezik sok hasznos ötlet is. Akkor tényleg úgy érzi a lakos, hogy érte is van a változás, van beleszólása az ügyekbe.

A képviselő nyitottnak tűnt, talán tényleg komoly koncepció születik majd tavaszra. Ha bárkinek bármilyen ötlete támad - turizmus kapcsán - azt a preziben található emilcímre küldheti el, vagy személyesen a Hivatalba.