Szigetelés

Címkék: ajánló civil fejlesztés zöfi

2009.12.06. 18:30

Az imént hallgattam a jövő heti előrejelzést a meteorológusoknak hívott időjósoktól, és azt mondják, most már tényleg itt a tél: ma éjszaka fagypont alá süllyed a hőmérséklet, és ott is marad egy darabig. Ilyenkor aztán megugrik a fűtésszámla - ha nem megfelelő a szigetelés, főleg. 

Baj van, viszont lehet rajta segíteni, akár ilyen időben is - a hogyanját mutatják meg a ZöFi irodában.

 Egy ilyen ablakon is segít

 

Ön is spórolhat havonta több ezer forintot

fűtésköltségén!



Régi, fakeretes ablakai elvetemedtek, rosszul záródnak? Miért dobna ki egy halom pénzt az ablakon minden télen?


Válassza a szilikoncsíkos megoldást! Olcsó módszer a nyílászárók szigetelésére - tartós, házilag is kivitelezhető , esztétikus. Már az első télen visszajön az ára!
Jöjjön el az Ökoszolgálat ingyenes termékbemutatójára, ahol megismerkedhet a technika alkalmazásával, és saját maga is kipróbálhatja a módszert!



Időpont: december 17. csütörtök, 16 óra
Helyszín: Zöld Fiatalok Egyesület irodája,
VIII. kerület, Karácsony Sándor u. 22.




Az első 10 érkező 25%-os kedvezményre jogosító bónt kap, melyet a szigeteléshez szükséges marógép kölcsönzésekor válthat be. A termékbemutatón való részvétel nem kötelez vásárlásra!


Szeretettel várjuk!

ZöFi

Valahogy így néz ki a megoldás - érdemes kipróbálni!

Zebrán átfutás - frissítve!

Címkék: civil utca zebra

2009.12.05. 22:57

Kis tömeg gyűlt már össze, a futók rajtszámot biggyesztgettek egymásra, lányoknak pom-pom bojtokat osztogattak a fotósok meg videósok gyűrűjében. Ez az esemény már jobban megmozgatta a sajtót, a királyi tévén kívül a Stop.hu, Index, RTL és még pár, nem beazonosítható kamerás nézte, mi is fog itt történni.

Az történt, hogy csupa fiatal, életerős nő és férfi állt rajthoz több alkalommal, oda-vissza, és tényleg szaladtak. Ami nem kunszt, így persze mindig átérnek. Nem volt egy idős ember sem - bár odamentem párhoz, volt, aki nem is akart szóba állni velem, de a többségük sietett, nem akart játszani, nem akart részt venni a zebrás akcióban - pedig leginkább értük volt ez az akció. Fel sem fogták.

 

 

Aztán a hangosbeszélőn felhangzottak a vezényszavak, zöld jelzésre átszaladtak az indulók párszor, oda-vissza, a végén meg eredményhirdetés is volt, dobogóval, éremmel, ahogy illik. Majd lecsaptak mindenkire a kamerás-mikrofonos emberek, mondja már el a véleményét az eseményről.

Én itt teszem meg: az akció kellett, hasznos volt, mert felhívta a figyelmet egy létező problémára, sikerült elég nagy felhajtást csinálni, biztosan nagy lesz a sajtóvisszhangja, talán át is gondolják az illetékesek, és változtatnak a zöld jelzés hosszán. Jobban örültem volna, ha botos papák és banyatankos mamák iparkodnak a saját tempójukban, rajtszámmal, és ha átértek, könnyes szemmel örülnek neki. Érzékletesebb lett volna.

A Budapest Korzó pedig ezzel (is) nevet szerzett, lassan többet szerepel, mint a Studio Metropolitana - legalábbis az ötleteik sokkal jobbak, és hasznosabbak. Tanulhatnának tőlük, de tényleg.  

Videó 

Nahát, én nem is tudtam, hogy ott volt valaki a Fővárostól, egy felelős ember, akinek ez a dolga, hogy megnézze, tényleg jól működnek a dolgok. A várakozásoknak megfelelően azt mondja, igen, minden jó. És miért nem lehet rajta változtatni? Na miért??

Úgy van! Az autók miatt! A szent és sérthetetlen autósokat nem lehet feltartani egy autópályán  - pár másodpercre sem - és ez pedig az a javából, a várost kettészelő 2x3 sávos autópálya. Nehogy már át akarjanak totyogni a túloldalra, oda születni kell! 

 

A forgalomszervezők egy európai szabvánnyal számolnak: ennek értelmében a gyalogosnak 1 másodperc alatt 1,5 métert kellene megtennie. (Miközben az akadálymentesítési szakmérnökök 0,5 méter/másodperccel számolnak.) Pásti Imre ezzel kapcsolatban kifejtette: ezt az értéket az ún. minimumidő meghatározásánál használják.

Forrás

 

És nem az lenne a lényeg, hogy a leglassabb értéket vegyük figyelembe? A biztonság pár másodpercen múlik, amit nem vesznek észre?

Pásti Imre nem lát a szemétől, vagy a benzingőz homályosította el? Szinte minden alkalommal van olyan ember, akire már ráindulnak az autósok. Mi kellene ahhoz, hogy változtassanak? Egy halál?

Addig nem?

 

Eskü

Címkék: polgármester józsefváros

2009.12.05. 12:01

Végre, ez is megtörtént: Kocsis Máté letette az esküt, így már van felelős polgármestere a kerületnek; van kit számon kérni. Ha viszont nem jól végzi a dolgát, egy év múlva le lehet váltani.

Az eskütételre tele lett a Hivatal nagy terme, többen voltak, mint a közmeghallgatáson. Igaz, az évente egyszer van, ilyen meg négyévente egyszer - jobb esetben. A rendkívüli testületi ülésen két pontot tárgyaltak: a polgármester eskütétele után a fizetéséről is szavaztak.

Ez összeadva is kevesebb, mint amit az elődje kap most. Az eskü szövegét a Helyi Választási Bizottság vezetője után mondta, nagyon ügyesen, csak az utolsó mondatnál volt némi csel: olyan hosszú szöveget mondott előre az eskető, hogy mindenki lélegzet-visszafojtva izgult, sikerül-e hibátlanul utánamondani. Sikerült, erre óriási tapsvihar tört ki.

Ezek után a tömeg vastag sorokba rendeződött, és sorra gratuláltak, sokan ajándékot is adtak - itt egy palack, ott egy virágcsokor, egy boríték...:)

 

Ez is megvolt - most már a munkájára, tevékenységére figyelünk. 

 

Zebrajt!

Címkék: út hazai felhívás járda zebra

2009.12.03. 17:15

Gyalogosok ezrei szembesülnek napi szinten azzal, hogy rájuk a másodrendű közlekedő szerepét osztotta a nagyváros! A zebrák zöldjének rövidsége miatt a gyalogosok gyakran futni kényszerülnek mindennapi közlekedésük során – akár bevásárlószatyrokkal megpakolva, akár babakocsival, vagy kisgyermekkel – félelmet és frusztráltságot érezve, miközben egy az úttesten számukra kijelölt „biztonságos” helyet vesznek igénybe. A Budapest Korzó erre az abszurd problémára szeretné felhívni a figyelmet rövid, látványos akciójával, egy a „Zebrajt!” elnevezésű zebrás futóversennyel.
 
A verseny a Rákóczi út egy jellegzetes zebráján, a Síp utca és a Puskin utca közötti 11 másodperces visszaszámlálóval ellátott gyalogos zöldjén lesz. Ez az emblematikus átkelőhely jól példázza a Rákóczi út jelenlegi állapotába kódolt problémahalmazt. 
 
 
A csoport kiemeli, hogy sokszor az élhetőbb környezet eléréséhez szükséges változtatások nem igényelnek extra anyagi forrást, mindössze az amúgy is tervezett fejlesztések jobban átgondolt, megfontoltabb kialakítását, adott esetben (lámpa)programozást, a résztvevő intézmények közötti párbeszédet, a civilek és a használók véleményének kikérését és figyelembevételét. Ezek betartásával megvalósulhat, hogy valami ne csak a tervezőasztalon tűnjön működőképesnek, hanem az érintett terepen, az életben is. Az akció nem az autósok ellen irányul, hanem egy a közlekedésben résztvevő minden csoportot figyelembe vevő szemlélet érdekében kér szót, hogy köztereink a közösség minden tagja számára használhatóbbá, élvezhetőbbé és fenntarthatóbbá válhassanak.
 
A futóverseny helye és ideje: Budapesten, a Rákóczi út Síp utcát és Puskin utcát összekötő zebráján december 4-én, pénteken, 14:30-kor.
 
 
 

 

Igazából én egy nyugdíjas csoport versenyzését nézném meg szívesen, lemérve, ki hány métert tett meg a 2x3 sávos autópálya átszelése közben, az oda-vissza távokat összesítve, és úgy hirdetnék eredményt. 

Főleg úgy, hogy közel két méteres magasságommal én sem érek át teljesen.

Gyertek ki Ti is!

 

Úthibák

Címkék: autó út

2009.12.03. 08:39

A minap (hétfő este) a CaPE invitált egy kátyúfelderítő bejárásra. Ugyan értelmét nem nagyon láttam, mert hiszen nemsokára elindul az utcafelújítás, (amiből a Mária utcát mostanra kellene befejezni), akkor meg úgyis új burkolat, új járda kerül sok helyre.

Viszont érdemes megnézni mégiscsak, ha erre koncentrálva vizsgáljuk végig, talán más dolgokat is felfedezünk, és egy jó esti séta meg sosem árt!

Írogattuk, írogattuk a puklikat, gödröket, hosszú lista lett,  aztán egyszer csak a Pollack Mihály térre értünk. Szép, felújított, két éve adták vissza a forgalomnak. A térről a nyáron bontották el a csúf pavilonokat, így most teljes terjedelmében végigjárható. Nagy, üres placc, ahová jó lenne életet lehelni - de most a kátyúkat keressük. Erre nem lesznek, hiszen friss a burkolat...

 

 

Két év telt el. Két évig bírta a burkolat, pedig nem teherautók járnak erre, és ráadásul a kockakő között  - ahogy láttam - aszfaltos aprókavics van. Azért szoktak aszfaltot közécsurgatni, mert az összefogja, és nem engedi a vizet lefolyni. Itt nem nagyon látja el egyik fukcióját sem.

A csatornafedél mellett annyita nagy a hiány - félre vannak téve az út szélére a kövek - hogy simán belátni a mélybe. Még egy kicsit várunk, és beszakad(hat) egy autó kereke oda.

Kiváncsi vagyok, mennyi volt erre a garancia. Egy év? Három? Öt? Mikor esnek neki a javításoknak? Ez a rész a Rádió előtt van, Palotanegyed, ahol a polgármester is felnőtt, a Múzeumkert hátsó kerítése előtti tér.

Úgy tűnik, ahol kockakövet tesznek le - mert szép, mert ódon, mert divat - az feljön. Nem tudják úgy letenni, hogy legalább egy évtizedet kibírjon? 

Lecsúszott emberből bőven van a kerületben. Nem csak a hajléktalanok képviseltetik magukat, hanem a szenvedélybetegek is szép számmal vannak jelen. A Kék Pont szervezett egy konferenciát a Kesztyűgyárban, azt a címet adva neki, hogy "Narkógettó Józsefvárosban". Az előzetesben durva számokat írtak:

Jelenleg több mint 1500 regisztrált kliensünk van, 60%-uk józsefvárosi lakos. A megszűrt kliensek 70%-a hepatitis C fertőzött.

A beszámolóban aztán kiderültek még további dolgok: többségük fiatal (29) roma, számuk évről évre nő, szigorúan monoton növekvő tendencia (ahogy fogalmaztak), nagyobb részük amfetamint szúr (speed), és a Kálvária tér környékén élnek. Itt vannak olyan shooting-gallery helyek, ahol kényelmesen lehet fogyasztani a drogot - üres ház, lebontásra várva, vagy csak pincék, de nyáron az üres telkek is megteszik - csapatostól járnak ezekre. Van egy funkciójában asztal+szék valami, ahol el lehet készíteni a cuccot, és pihenni utána. Általában tele van háztartási szeméttel, fekáliával és jól elfér ott a drogos szemét is.

Mutattak egy belső használatra készült térképet, ami nem publikus, nehogy a rendőrök arra járva, csak úgy begyűjtsék a használókat; de nagyjából egy jól körülhatárolható területről van szó. A Kálvária fórumon is szó volt róla, hogy a Golgota tér környékét is ellepték a drogot használók, de a Kálvária tér bármely részén indulunk el, ilyen helyekbe botlunk. Nagyjából erről a területről van szó:

A kutatás számai a náluk regisztrált kliensek adataiból áll, tűcsere alkalmával megkérdezik tőlük a korukat, nevüket és azt, hogy melyik kerületben laknak. Önkéntes adatszolgáltatás, amit nem is tudnak ellenőrizni - de nem is ez a dolguk. Ez alapján józsefvárosi a klientúra 3/4-e. Jelenleg 1600 kliensük van, heti 10 új. Legidősebb 62 éves, a legfiatalabb 14.

 

K8 Narkogetto

 

 

 

A számokat jobban megnézve, kiderült, egy 70 fős mintavételezésnél találtak 51 fertőzöttet 2008-ban, így jött ki a 73 %. Az idei 110 fős szűrésnél 75 a hepás, ami 68 %. Ami így is riasztó, mert nem tudjuk, milyen állapotban van a maradék kb. 1500, hiszen nem szűrhetik csak úgy, parancsra, viszont a szúrók nem nagyon foglalkoznak ilyennel. Aki igen, nagyon bizalmatlan mindenféle intézménnyel szemben, főleg az egészségügyivel - ezt a szűrést az Epidemiológiai Intézet fizette, és teljesen anonim volt. 

A központ tűcsere programot biztosít, amit ráadásul drogszemét begyűjtésével fejelnek meg: kijárnak terepre, és összegyűjtik a használ drogkellékeket, ami veszélyes hulladéknak minősül. Matricával népszerűsítik ezt a szolgáltatást, telefonszámmal:06-70-607-49-56. Ha bárhol fecsit, tűt, egyéb intravénás droghasználathoz köthető szemetet látsz, hívd bátran! Keddtől vasárnapig, 14:00-20:00 óra között.

A prezentáció bemutatása után kerekasztal beszélgetés következett, ahová az önkormányzat által meghívott Dénes Margit maga helyett dr. Miron Angélát delegálta (egészségügyi iroda vezetője), aki viszont a kezdés előtt lemondta a részvételt. Az ÁNTSZ vezetője, a Rév8 szociológusa és a kerületi kapitány vett részt a közös megoldás keresésében. 

Ami nem ment egyszerűen. A Rév8 szociológusa a számokat bűvölte, mert nem annyi, amennyinek látszik, hiszen 51-75 fertőzött az nem is olyan sok, területet nézve pláne nem lehet eldönteni, hogy sok vagy kevés... Kívül esik a egyébként is a jelenlegi működési területükön (Corvin Sétány, Magdolna negyed). Az ÁNTSZ vezetője hasonló mentalitással ült ott, ízig-vérig bürokrataként számon kérte a bejelentés elmulasztását, hiszen neki összesen négy (!!!) hepásról van tudomása. További szám-zsonglőrködésre ad lehetőséget az is, hogy vajon ezek az emberek hová vannak bejelentve... A kerületi rendőrkapitány pont csütörtökön terjeszti a képviselőtestület elé közbiztonsági programját, amelynek része a Kálvária tér rendezése: a nemrég oda költözött Ruttkai Éva színház közönségét megvédendő azt tanácsolja, hogy költözzön el a Kék Pont. Tipikus, a szemetet söpörjük be a szőnyeg alá, és akkor nem látjuk.

Kicsit el is beszéltek egymás mellett, összekeveredett a prevenció és az ártalomcsökkentés, felelősséget meg nem vállalt senki. Nem is fog. Kié akkor ez a gond? Az ÁNTSZ vezetője szerint a egy elszigetelt közösség problémája, ebben ő nem tud segíteni. Arcátlan cinizmus, de mit várunk egy olyan embertől, aki betiltott egy belső udvari komposztálót? 

Miközben Bélára költünk 100-120 millió forintot a következő öt évben, a programnak csak év végéig van bizonyos dolgokra kerete. Az önkormányzat most sem képviseltette magát, ha homokba dugja a fejét, nem látja a problémát - így az aztán nincs is.

A Kék Pont további tervei: 

  • Digitális információs felzárkóztató program: Terveink között szerepel az infokommunikációs analfabétizmus felszámolásának segítése.  A kezdeményezés hozzájárulhat a leszakadó rétegek társadalmi rehabilitációjához és reintegrációjához, az aktív korúak munkaerőpiacon való megjelenéséhez és a jövő fiataljainak oktatási-kulturális szegregációjának megszüntetéséhez. A digitális információs felzárkóztató programunkat a Magyar Telekom támogatásával indítjuk be 2009 januárjától.
  • Női Hétfők: a Kék Pont Alapítvány Női Napok projektjén belül egy olyan Magyarországon egyedülálló, de a nemzetközi gyakorlatban ismert, modellértékű kezdeményezés alapjait törekszik megteremteni, amely speciálisan a különösen veszélyeztetett női kliensek kezelésbesegítését igyekszik támogatni.
  • Opinion Leader (véleményvezér) Program hazai adaptációja: egy beavatkozás-alapú program, amely meghatározza, felkészíti, és igénybe veszi a a célcsoport véleményvezéreinek segítségét, annak érdekében, hogy fontosabb változásokat érjenek el saját droghasználói közösségükön belül – jelen projekt keretében - a kockázatos droghasználati szokásokban, a szexuális viselkedési normákban, valamint a fertőző betegségekkel kapcsolatos egészségmagatartásban.
  • Folyamatos ( a jelenlegi kampányszerűvel szemben) HIV és hepatitisz szűrés: előnyei: folyamatos elérhetőség, anonimitás, díjmentesség, tanácsadás, kezelésbejutás segítése.

 

Kocsis Máté - új polgármesterünk - programjában is csak a büntetés szerepel a droghasználat kapcsán. Persze, hiszen a valódi tenni akaráshoz pénz, pénz és pénz kellene - ami most egyre kevesebb a kormányzati elvonások miatt. De Bélának jutott -  itt pedig józsefvárosi, halmozottan hátrányos fiatalokról van szó elsősorban. Tenni kell valamit.

Legalább a kapcsolatot felvenni a Kék Ponttal.

 

Csécsei Béla ex-polgármester visszafoglalkoztatása a kampány közben derült ki - nem mintha ezt az ott dolgozó képviselők nem tudták volna. De a kampány már csak ilyen, a kicsit is kényes ügyek csak kampány közben szúrják a politikusok szemét, és akkor, ha...hogy is mondta Hofi? Korrupció az, amiből téged kihagynak!

Most viszont nyilvánosságra került  - ahogy a törvény előírja, és első pillanattól nyilvánosnak kellett volna lennie - a Hivatal és Csécsei Béla közötti szerződés. Íme:

Hát nem egy hosszú szerződés, az biztos. Külön felhívnám a figyelmet az első pontokra: "az általa esetenként megjelölt ügyekben".* Szóval, az önki MI Bélánk kiválasztja a neki tetsző ügyeket, és Béla jól megszakérti. Cserébe kap havi nettó 750.000 forintot, telefont és laptopot. 

Hogy ne okozzon semmilyen problémát, természetesen a telefonköltség korlátlan. És hogy végképp ne legyen gondja, a szerződés csak egyező akarattal vagy halállal bontható fel.

Sokan suttogják a kerületben, hogy bizony-bizony, a sok alkohol, ami az évek alatt lecsúszott a volt polgármester torkán, nem tetszik a májának...máj nélkül meg nem lehet élni. Lehet, hogy erre bazíroznak a Hivatalban?

Már csak egy dolog a kérdéses: az a magánszemély, aki oly' szívesen tett bejelentést, feljelentést a kampány során, mikor támadja meg ezt a szerződést?

Na és egy bónusz kérdés: Te örülnél egy ilyen szerződésnek? :)

 * Benéztem az első sort - mentségemre legyen mondva, fel voltam mentve olvasásból. ;) Viszont, így, hogy nem rohanok, felmerül még egy kérdés: milyen szakértői munkát végzett az elmúlt három hónapban?