Magdi kérdez

Címkék: polgármester jelölt

2009.11.15. 14:33

A kerületben megjelenő, ingyenes, helyspecifikus újság, a Magdi szerkesztősége megkérdezte a polgármester-jelölteket 11 különféle dologról. A válaszok az aktuális lapszámban olvashatóak - na meg itt.  A kérdések direkt ilyenek!

 

Kérdések:

1. Ki az az öt ember – az idők kezdetétől a mai napig -, akikkel szívesen utazna egy kupéban?
2. Milyen korban, országban és szerepben élne legszívesebben?
3. Ha teljesülne három kívánsága, mik lennének azok?
4. Miniszterelnökként hogyan orvosolná itthon a hajléktalanok ügyét?
5. Ha betilthatna valamit a világon, mi lenne az?
6. Mi a véleménye a többnejűségről?
7. Engedélyezné-e a marihuána legális forgalmazását Magyarországon?
8. Mi az a tulajdonság, amivel nem rendelkezik, de nagyon szeretné?
9. Mi az a tulajdonsága, amivel rendelkezik, és nagyon nem szereti?
10. Ki a férfi-és női példaképe?
11. Ha egy hónapig az tehetné, amit akar, mivel töltené az idejét?
 
 
 
Válaszok:
 
Kispál Gergely, Lehet Más a Politika (LMP)
 
1. Kossuth Lajos, Noam Chomsky, Podmaniczky Frigyes, Friedrich Nietzsche, Jacob Levy Moreno.
 
2. A jelenlegi kor és ország pont megfelel, szerepekből meg annyi van, hogy egy élet nem elég az összesre.
 
3. Több idő, több napsütés, az utcákon kevesebb szomorúság.
 
4. Vissza kell őket vezetni az élet fősodrába. Például úgy, hogy megüresedő lakásokban lakóközösségeket hozunk létre, ahol eleinte egy szakember segítségével, később nélküle „visszaszoknak” az életbe. Ez a munkahelykereséshez is nélkülözhetetlen, hiszen lakcím nélkül nem veszik föl az embert sehova. A modell persze pénzbe kerül, de megéri. Olyan hajléktalanok, akik erre nem alkalmasak, pedig valamilyen formában gondozásba kell venni. Nem szabad emberek ezreit teljesen magukra hagynunk!
 
5. A saját elégtelenség másokra való vetítése.
 
6. A mi kultúránkban nincsen hagyománya, ezért a törvény nem teszi lehetővé, ami helyes. Ettől függetlenül persze sokan gyakorolják „nem hivatalosan” a többnejű- illetve -férjűséget, de a mások magánéletét nem tisztem véleményezni, mint ahogy más kultúrákat sem, ahol ez kívánatos vagy legalábbis nem tiltott.
 
7. Igen. Egy olyan rendszerrel, amelyben az állam szigorúan ellenőrzi a terméklánc minden egyes szemét, a termeléstől a fogyasztónak való értékesítésig, jelentősen javíthatunk a drogproblémán. Az USA-beli alkoholprohibíció óta tudjuk, hogy a tilalom főleg arra jó, hogy feketepiac létesüljön, az árak emelkedjenek, a szervezett bűnözést serkentse, kétes eredetű, rossz minőségű termékek jelenjenek meg, és sokan az illegalitás varázsa miatt forduljanak a szerhez. Mindez igaz a kender-termékek magyarországi (fekete-) piacára.
Pláne, mióta tudjuk, hogy a marihuána nagyon ártalmas, de semmivel sem ártalmasabb mint a széles körben elfogadott dohány- és alkoholtermékek (ez utóbbiakat az állam még támogatja is! Gondoljunk csak a borra és a pálinkára), nem látom akadályát a legalizálásának. Persze mindezt lépcsőzetesen, szigorú állami ellenőrzés mellett (a maximális vásárolható mennyiségtől a kender THC-tartalmáig sok mindent lehet és kell is szabályozni), és a drogfogyasztás veszélyeire figyelmeztető, megelőző kampány kíséretében. Több európai országban már tettek rendkívül sikeres lépéseket ebbe az irányba. Hangsúlyozom: Ez a magánvéleményem, és nem az LMP -még alakulófélben lévő- drogprogramja.
8. Türelem.
9. Türelmetlenség.
10. A történelem során sok számomra fontos ember élt és dolgozott, de szerintem mindenkinek a saját útján kell járnia. Ezért közvetlen, „általános” példaképem nincs. Politikusként viszont van: Gimnáziumi történelemtanárom Helmut Tewes, aki önkormányzati képviselőként egy kisváros politikai „mocsarában” -és egy párt tagjaként is- évtizedeken át megőrizte szellemi függetlenségét és kérlelhetetlen következetességét.
11. Ugyanezzel, mint most. Csak kicsit több időt töltenék a családommal.
 
 
Dr. KOCSIS MÁTÉ, Fidesz-KDNP

1. Öt egri várvédő nő
2. Most, mert az élet megadta a lehetőséget, hogy igazán tenni tudjak.
3. Szabadság, egészség, a többi azt hiszem rajtunk múlik.
4. Lehetőséget adnék nekik, lehetőséget.
5. Az aljasságot.
6. Hagyományos családmodellben nevelkedtem.
7. Nem, mert út a kemény drogok felé.
8. Szeretnék jól játszani egy hangszeren, ez sajnos, kimaradt az életemből.
9. Túlságosan figyelek a részletekre, és ez sok energiát felemészt.
10. A szüleim.
11. Utaznék Magyarországon.
 
 
 
 
Komássy Ákos, MSZP

1. Kemény Dénes válogatott pólóedző (érdekel, hogy 3 olimpiai arany után hogyan marad az ember ilyen kompetitív, mi táplálja benne a versenyszellemet)
Kiss Ádám humorista – keveset tudok róla, de jó ha van valaki a kupéban, aki képes bármikor nevetésre fakasztani a társaságot.
Muhammed Ali bokszoló, aki nem csak sportolóként emelkedett ki, hanem társadalompolitikai szerepvállalása is egy rendkívül eseménydús időszakhoz kötődik.
Rudy Guiliani – New York City egykori, legendásan sikeres polgármestere, aki keményen fellépett a bűnözés ellen, s a város legszegényebb negyedeiért aránytalanul sokat tett.
Göncz Árpád – minden mai politikus tanulhatna tőle. Emberségességet, méltóságot, tiszteletet. Ha már tanul az ember, tanuljon a mestertől.
 
2. Például megnéztem volna keletnémet egyetemistaként a berlini fal leomlása körüli napokat, heteket, hónapokat. Mint ilyen talán még a Balatonra is ellátogattam volna.
 
3. - Azt szeretném, ha Józsefváros vezető tisztségeit (polgármester, Országgyűlési képviselő) az töltené be, aki a legtöbbet tud tenni a kerületért, függetlenül a pártok pillanatnyi támogatottságától, a kampányok mögötti pénzektől. Jó lenne, ha Józsefvárost tényleg a legjobbak vezetnék.
-   Szeretném, ha a magyar emberek mostantól jókedvűen, mosolyogva ébrednének, s bizakodva tekintenének a jövő kihívásai felé.
-   Talán önzően hangzik, de ha kapnék egy végtelen ajándékutalványt a főváros összes cukrászdájába, az sokat segítene a mindennapokban. Sajnos nagyon édesszájú vagyok.)
 
4. A hajléktalanok méltó ellátására számos jól működő példa valósult már meg. Miniszterelnökként én az angliai módszert alkalmaznám. Ez annyit jelent, hogy kislélekszámú, otthonos, higiénikus hajléktalan szállásokat hoznék létre a nagyvárosok peremén. Ezek nyújtanának szállást és a méltó élethez szükséges ellátást a hajléktalanoknak. A nagyvárosok belvárosából ezek biztosítása után törvényeink szigorú betartásával e méltó hajléktalanszállásokra szoktatnám a hajléktalanokat.
 
5. A gyűlölet és a társadalmi kirekesztés.
 
6. Szerintem nem eléggé intim állapot, nem szeretem a telhetetlenséget. Amúgy is: jóból is megárt a sok. A nemek közötti esélyegyenlőség elkötelezett híve vagyok, ezért elvben is ellenzem.
 
7. Elvben egyetértek vele. Ugyanakkor ma Magyarországon ez több kárt okozna, mint amennyi hasznot hozna. Nem tudom elképzelni, hogy a közeljövőben ez a politikai napirendre kerüljön
8. Mondjuk úgy, ha szuperhős lehetetnék, s választhatnék tetszőleges képesség közül, akkor azt szeretném, ha a mindennapokat 25 órássá tudnám tenni saját magam számára
9. türelmetlenség
10. Nem példaképekre építek.
11. Szeretnék egy hónapig láthatatlan lenni. Itt járnék-kelnék Józsefvárosban, nézném a mindennapok jeleneteit, de nem vennék részt bennük. Érdekes, és tanulságos hónap lenne.
 
Takács Gábor, SZDSZ

1. Churchill, Tolkien, Jókai, Margaret Theacher, Neumann János
2. Jól megvagyok itt és most.
3. Szeretteim legyenek egészségesek, hosszú életűek, boldogok.
4.Hajléktalan-ellátó központokkal, ahol a lakhatásért és az ellátásért közmunkát kell végezni.
5. Ha lehetne, nemcsak betiltanám, hanem kiirtanám a világból a kemény drogok rákfenéjét.
6. Boldog házasságban élve nem vágyom rá.
7. A holland példához hasonló megoldással igen. Ellenőrzött körülmények között, térben korlátozva.
8. Türelem.
9. Maximalizmus.
10. Sok mindenkitől érdemes tanulni, de példaképem nincs.
11. Aludnék.
 
 
 
 
 

 

2009. november 13-14-15.


Az év szezonzáró rendezvényére készül a Füvészkert, ahol a hideg novemberi napokra hamisítatlan trópusi hangulatot varázsolunk a kertbe. A kiváló hangulathoz lesz minden, ami szem-szájnak ingere, a család apraja-nagyja garantáltan jól fogja magát érezni.


Kóstolja meg a trópusi piactéren található gyümölcsöket, és amelyik ízlik, vásárolja is meg! A gyerekek mászhatnak a kókuszdióért, növény-és gyümölcsfelismerő versenyen mérhetik össze tudásukat. Ha elfáradt, kóstolja végig a kávé-és kakaó-különlegességeket! A program díszvendége a gödöllői Szent István Egyetem, ahol egyetemi szinten ismerkedhet meg a trópusi növényekkel. Látogatóink szakvezetővel bejárhatják a Pálmaházat.

Kávé-és kakaóház, trópusi gyümölcsök és fűszerek kóstolója és vására, érdekes kiállítás és előadások a trópusok világáról

Gyümölcs kóstoló: 10-11-12-13-14-15-16 órakor
Koktél kóstoló: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30, 16.30-kor a Kóstoló sátorban

Az esetleges kellemetlenségek elkerülése végett értesítjük kedves látogatóinkat, hogy felújítási munkák miatt növényházaink közül csak a pálmaház látogatható.

Belépőjegy árak:

  • Felnőtt: 600Ft
  • Diák/nyugdíjas: 300Ft

Nyitva tartás:

  • november 13. péntek :14 órától 17 óráig
  • november 14.-15.: 9-től 17 óráig 

Ki az esélyes?

2009.11.12. 07:42

A polgármesteri székért induló négy jelölt közül ki az, akinek valóban van esélye? Ez a kérdés mostanában sokszor felbukkan, munkahelyen, otthon, vagy akár egy sör mellett. Mindenféle véleménnyel találkoztam már, legtöbbször nem a szadeszt gondolják nyerőnek.

Ezt viszont a pártnál másként látják. Csécsei Béla is az ő fészkükből töltötte be 16 éven át a kerület vezetői tisztségét, most a pozíció-halmozó* alpolgármester készül átvenni a stafétabotot. Az ismeretlenség homályából kitörve minden létező módon tudatja, ő itt van. Pénzt, paripát nem kímélve juttatja el a plakátokat, leveleket a kerületi postaládákba.

A pozíció-halmozó

Takács Gábor (újabb) levelét megírta - nem is akárhogyan! Nem elég, hogy felére csökkentette az induló  esélyesek számát magára és a Fidesz jelöltjére, de még ki is fejti, bőven. És hogy véletlenül se maradjon az asztalfiókban, ki is postázták minden józsefvárosi polgárnak.

Sajnos, sokan a feladót meglátva nagy ívben dobták a többi reklámújság tetejére, pedig izgalmas vidám perceket szerez az olvasása. Nézzük együtt mit gondol a választásról a madaras párt:

 

Hát nem vicces? Csak úgy hemzsegnek a csodálatosnál csodálatosabb poénok, fontos kiemelések; kedvencem, ahol azt írja, ő a főnöke Kocsis Máténak, aki viszont az ő elsőszámú helyettese.

Van pedig aki ezt elhiszi. A többieknek - akik kicsit is gondolkodnak - az SZDSZ mára már tényleg szitokszó lett. Többek közt az ilyen megnyilvánulások miatt.

 Dúl a kampány, a jelöltek mindent bevetnek a szavazatokért - amit nem is értek, hiszen egyszerű többség elegendő a polgármesteri székért, és amúgy is elég rizikós a dolog, hiszen kevesebb mint egy év múlva le lehet váltani, ha nem tetszik a ténykedése.

Tegnap például tejet osztott a Fidesz polgármester-jelöltje a Nagyfuvaros utcai szociális bolt előtt. A szegényekre jellemzően a rászorulók az igénylők már időben elkezdtek gyülekezni a tejre várva, szépen sorba álltak,  hogy majd a furgon megérkezése után elinduljon a hajrá.

A kocsi és Kocsis Máté érkezésekor nem voltam ott, mire visszaértem, már tumultus volt és nagy hangzavar. Megrohamozták a tejeskocsit, rendőrt kellett hívni. A kimért mennyiség is óriási felháborodást váltott ki, fél literrel kapott mindenki az éltető nedűből - ami azért nem túl sok. Akkor főleg nem, ha beleszámítjuk a tej túltermelést is; egy hete a lefolyóba öntötték a tejet literszámra.

Egy darabig Kocsis Máté osztotta saját kezűleg, aztán már nem. Kiszállt, szinte megfutamodott a nép haragja elől. A tej sem volt sok, a meghirdetett 14-16 óra közötti időpont helyett már egy fél óra elteltével nem maradt tej. Mire megérkezett a 8ker blog alkalmi tévés szekciója, már a tejes kocsi sem volt ott, meg Kocsis Máté se. Csak a sarkon felállított stand jelezte a narancsosok jelenlétét - de azért a nép hangját megmutatjuk.

Így lehet egy jó ötletet a kampány hatására elrontani.

Roma gyerekek

Címkék: ajánló civil meghívó roma

2009.11.10. 18:18

 

Járdára állni

Címkék: autó járda parkoló

2009.11.10. 11:11

Contraho necesse est - vagyis megállni muszáj. Ha nincs szabad parkoló, akkor a járdára is felállhatnak azok, akik erre felhatalmazást kaptak. Vannak azonban olyanok, akik nem kaptak, hanem csináltak maguknak egy jó kis feliratot, aztán azzal zavartalanul foglalhat el területeket, háborítás nélkül.

Ismét egy ilyenbe botlottam, a Práter-Szigony sarkán, azzal a szépséggel, hogy pont arra sétált egy közterület-felügyelőből és egy kerületőrből álló páros. Nem, nem intézkedtek, pillantást sem vetettek a járdára felálló furgonra, vagy a szélvédő mögé kirakott cetlire.

Az a fekete ruhás alak a kerületőr; kékruhás közterület-felügyelő társa éppen bement egy boltba. Az ablaktörlő mögött pedig ez a felirat fogadja az esetlegesen intézkedőt:

Aki ismeri a környéket, tudja, hogy a felső kép jobb oldalán lévő fehér kerítés egy üres telket vesz körbe, ahol 0-24 parkoló van, őrrel, kutyával. Ha kicsit tovább megyünk, ott a lakótelep jó nagy parkolója, ami ebben az időszakban (dél körül) nincs tele, sőt. Szóval lehetőség lett volna bőven megállni máshol. De minek, ha van egy ilyen, mindenre feljogosító cetlim?

Kíváncsi vagyok, tényleg a Hivatal autója, vagy csak megtetszett valakinek a címeres papír, és használni kezdte?

A politika. De tényleg, ha komolyan gondolnák amit mondanak, még hinnék is bennük - de ismét csalatkozni kell. 

Kedves Lesley!

Hétvégén a Kálvária térről tekertem a körútig a Barosson. Eközben 14 LMP-s "vadplakátot" számolgattam össze (amelyek nem a kijelölt farost-táblákon voltak). Közben meg itt, a blogon ígérte meg egyik főemberük, hogy ezeket a kopogtatózás végéig mind el fogják távolítani:

"Éppen ezért, és a választás tisztaságának ... megőrzéséért tenni fogunk, s legkésőbb az ajánlószelvények leadásának határidejéig (október 25.) el fogjuk távolítani az összes - a jelöltet bemutató, s egyben a kopogtatócédula leadásra buzdító - plakátunkat, melyek tiltott helyre kerültek. Ebbéli ígéretünknek pedig ugyanúgy eleget fogunk tenni, mint ahogy azt tettük az EP-választást is követően is.

Mindezek után pedig csak és kizárólag a rendeletben nem tiltott helyeken, s az önkormányzati hirdetési felületeken fogunk plakátokat elhelyezni.

Üdvözlettel:
Polákovics Balázs
LMP - budapesti koordinátor"

Szkeptikus énem nem hiszi el az ilyeneket, főleg, ha a naivitásom is ideveszi, ezért felpattantam a drótszamárra és megnéztem saját szemmel. Ezt láttam:

Ugyanakkor láttam ma olyan kihelyezett plakáthelyet is a kerületben,  ami teljesen üres. Mindhárom oldala. Isten bizony!

Ez azt mutatja, hogy nem tud más lenni a politika. Nem jobbak ezek alapján, hanem felrúgják, figyelmen kívül hagyják a szabályokat - ezt a "másságot" nem igazán érzem értéknek.

Ti mit gondoltok?