A világ tele van információval, ami behálózz minket, benyomul minden szegmensébe az életnek. Reklámok, feliratok, hírek árasztják el a gyanútlan embert - akik ezekbe már belefásultak. Nagyrészt tudomást sem veszünk a reklámokról - kivéve, ha valamilyen oknál fogva ez a hobbink - viszont van egy rakás ember, aki szintén közölni akar valamit a közösséggel.

Na, ilyenek a graffitisek, pl. Azt tudjuk, hogy már az ókori Rómában is voltak falfirkák, szóval ez az igény nagyjából egyidős az írásbeliséggel - ettől függetlenül nem szeretjük. Vagy nem mindegyiket. Mondhatjuk azt is, hogy van amit igen.

 

A technika fejlődése során aztán különféle egyéb, ügyes üzenetek jelentek meg, a stenciltől a matricáig mindennel találkozhatunk. Vannak köztük szintén jópofák, csak a szórakoztatásért, mondhatjuk úgy l'art pour l'art születtek...

 

...és vannak olyanok is, amelyek egy létező problémára hívják fel a társadalom figyelmét:

Mindazonáltal a reklámok is ide tartoznak, akár tetszik, akár nem, hiszen jártunkban-keltünkben sokszor előfordul, hogy egy nagy, színes Akció! vagy Leárazás! felirat hatására megyünk be egy üzletbe, és vásárolunk olyan dolgot, amit eszünk ágába sem volt percekkel azelőtt. De hogy nem csak az akció fogja meg a vásárlókat, hogy itt is akadnak jó cégérek, ötletek - például egy élelmiszerboltban - bizonyítja ez a kirakat:

A közösséget érintő dolgokat is hosszan láthatjuk, most például szavaznunk kell majd a leendő polgármesterre - ez plakát formában van kint, kerületszerte. Van aki ezt is üzenetküldésre használja, tollal ráírt egyéni sors, keresetlen szavak, sommás vélemény:

Ilyen korban élünk. Üzengetünk.

Erzsi+Józsi

Címkék: vélemény ajánló közlemény bringa blaha

2009.10.15. 12:54

Folytatásos teleregény következik. Van egyszer egy kezdeményezés, ami így néz ki, öröm és boldogság, végre valaki tenni is akar a helyzet megváltoztatására:

Aztán jött egy másik levél is, a Budapest Korzóé, amely szervezet kitűzött célja a város élhetővé tétele, kvázi visszafoglalása - nos, ők nem vesznek részt benne. Miért? Mert egy remek ötletet rossz szervezéssel csesznek el. 

Nyílt levél, hogy a Budapest Korzó miért marad távol a Rákóczi Feszttől

 

Tisztelt Studio Metropolitana!

 

A Budapest Korzó nyílt levéllel fordul Önökhöz. Felkértek bennünket, hogy vegyünk részt az „Erzsi és Józsi” – Városrészek találkozása Utcafesztiválon. A Budapest Korzó úgy döntött, hogy nem vesz részt az akcióban. Indokainkat ezen nyílt levél segítségével szeretnénk ismertetni.

 

A Budapest Korzó úgy gondolja, hogy:

...drasztikus forgalomcsökkentés nélkül nem lesz érdemi változás a Rákóczi út helyzetében. Tudjuk, hogy a Rákóczi út újraélesztésének egyik fontos eleme a kiskereskedelem revitalizációja, de forgalomcsökkentés nélkül ez nem valósulhat meg. Legalább a rendezvény napjára indokolt lett volna a Rákóczi út lezárása az átmenő forgalom elől. Ennek hiányában a zaj- és levegőszennyezés magát a rendezvényt is élvezhetetlenné (és életveszélyessé) teszi.

...ha "a Rákóczi úti kiskereskedők egy része kijön árulni a Blaha Lujza téri sátrakba, egy része kedvezményt ad aznapra", az nem lendítené fel a forgalmukat. Inkább az, ha helyben maradhatnak - miért menjenek a Blahára, ha egyszer van boltjuk, és azt szeretnék, hogy az emberek ott vásároljanak náluk? Sokkal inkább fellendíti a kiskereskedelmi forgalmat, ha a boltok nyitva vannak és az emberek el is tudnak jutni oda, például sétálni lehet az utcán, át lehet kelni a zebrákon, ha meglátnak egy boltot a túloldalon, biciklitárolók vannak kihelyezve a boltok elé, akadálymentesített bejáratok (és járdák) vannak. A kiskereskedők Blaha Lujza térre való kicsalogatása egyértelmű beismerése a Rákóczi út és vele együtt a kiskereskedelem halálának! A Blaha Lujza téren ugye megközelíthetőek lesznek a boltok, mert a busszal, villamossal, metróval érkezők - azaz a gyalogosan
közlekedők - megfordulnak itt, ám ez a momentum éppen a kereskedők egy
helyre gyűjtésével "plázásít", ami köztudottan a kiskereskedelem halála.

...a Rákóczi út járdájára festendő bicikliút ötlete nagyon rossz üzenet a városi kerékpározás jövőjét nézve, hiszen tovább erősíti a létező gyalogos-kerékpáros konfliktust, és megerősít egy elavult szemléletet, amely a kerékpárt nem járműként kezeli. Továbbá figyelmen kívül hagyja, hogy a fenntartható és kerékpárosbarát város legfontosabb feltétele a motorizált forgalom csillapítása.

..."a Bike and Roll biciklis kocsmatúra" elnevezése nem szerencsés, mivel ráerősít a sztereotípiákra, hogy a kerékpárosok ittasan tekernek.

...a SMArt You street art pályázat és a graffitimentesítő akció együttes szerepeltetése a programban abszurd.

...a Rákóczi út tematikája jelenleg hatsávos autópálya. Amíg ez az autópálya ott van, addig más téma nem fér el.


Üdvözlettel:

a Budapest Korzó csapat
www.budapestkorzo.com
 

Konklúzió? Az nincs, döntsön mindenki saját belátása szerint. Ettől függetlenül érdemes kinézni - bár az időjósok szerint esni fog és 3-6 fok várható.

Google

Címkék: no comment

2009.10.14. 23:45

A keresőóriás időnként javasol, mit lenne érdemes keresni - csak tudnám, mi alapján?

Ennek van értelme? Van aki így keres rá?

 

Egy frissen épített ház Józsefváros közepén. Hihetetlen! Nem az, hogy épülnek házak, hiszen ott zajlik KáEurópa legnagyobb egybefüggő városrehabilitációja, csak akad díjat érdemlő épület - de nem. Mellette, az önkormányzat megbízásából épített, szociális lakásokat tartalmazó ház nyert el egy nemzetközi díjat.

A házat már egyszer kibeszélték, most van róla még egy méltatás is a díjhoz kapcsolódóan, de hát ilyenek az építészek: mások. Nem kell keresni a megértésüket, csak el kell fogadni, hogy vannak, és mást látnak, mint az egyszerű halandó. Ő lakni akar, élni benne, vagy a környéken; minden nap szembesül vele, hogy egy barna csempés, kifordított fürdőszoba az otthona. Vagy erre lát rá.

Nekem ez egy cseppet sem tetszik. Panel-érzést kelt bennem, amit meg nem szeretek. (Azt mondogatta a nagyapám a tízemeletesekre, hogy az egyik lépcsőházban lakik a falu alvége, a másikban a felvég, egymás felett.) Ez nem nagyon illeszkedik a környező házakhoz, randa barnaságával kitűnik. Jellemző, hogy ma megkérdezték, minek fotózom...

Attól még örülünk, hogy öregbítik a kerület jó hírét, és ez már nem az első - korábban az Orczy Fórumot is elismerték.

Az legalább kerek.

:)