Józsefvárosi Napok

Címkék: ajánló program józsefváros

2009.08.30. 10:57

Bárka Kikötő
Józsefvárosi Napok
2009. szeptember 4-5-6.

Szeptember első hétvégéjén olyan összkulturális mini-fesztivált szervezünk, ahol mindenki megtalálhatja a neki tetsző minőségi programot: templomi koncerttől Shakespeare-ig, rock-koncerttől a világzenéig, utcaszínháztól Haydnig, roma-koncerttől a gyerekprogramokig. Azt reméljük, igazi közösségi Eseményt tudunk nyújtani a józsefvárosiaknak és mindazoknak, akik ezen a hétvégén eljönnek a Józsefvárosba.

A tervezett programból:
Péntektől vasárnapig a Józsefváros különböző helyszínein gólyalábasok bukkannak fel és szórakoztatják előadásaikkal a kerület lakosságát.

Szeptember 4. (péntek)

17.30 – Megnyitó – utcaszínház

18.00 – 19.00 HAYDN és MOZART – komolyzenei koncert
helyszín: Bárka színház
J. Haydn: D-dúr zongoraverseny
J. Haydn: Scena di Berenice
Infelice sventurata
W.A. Mozart: D-dúr hegedűverseny (KV 218)
W.A. Mozart: Voi avete un cor fedele (KV 217)
Vorrei spiegarvi, oh Dio (KV 418)
Ah se in ciel, benigne stelle (KV 538)
Zenei vezető: Dinyés Dániel
Szólisták: Félegyházi Károly (zongora), Selmeczi Gábor (hegedű), Kolonits Klára (ének – szoprán)

20.00 – 21.30 BOBAN MARKOVIC és RÚZSA MAGDI közös koncertje
helyszín: Orczy-kert
A dél-szerbiai Vladicin Hanban él az a 13 muzsikus, akik az elmúlt évtizedben meghódították a világot. A koncerten az elmúlt 10 év legnagyobb slágerei is elhangzanak, mint a Djurdjevdan, Mesecina, Bubamara, Arizonai álmodozók… Kitüntetett szerep jut a sztárvendégnek, a méltán népszerű vajdasági Rúzsa Magdinak – hangja igazi zenei kuriózum!

Szeptember 5. (szombat)

GYERMEKSZOMBAT – helyszín: Orczy-kert
10.00 – 18.00 KÜLÖNLEGES TÁRSASJÁTÉKOK – Sziluett Műhely Karikadobálás nagy méretű kerti figurákra, Mese-ismeret: boszorkányok, mesebeli lények, királylányok-fiak, mese-számok világából, horgászós játék, kirakós és célbadobás, nagyméretű kerti sakk, terepasztal jellegű kvíz és nyereményjáték gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

10.00 – 18.00 CSIRIBIRI JÁTSZÓHÁZ
Csiribi, csiribá itt a Csiribiri játszóház! Játszunk és játszatunk, teszünk, veszünk, foglalkozunk, kézműveskedünk. Amire most vállalkozunk:gyertyamártás, tűzzománc, kötélverés, perecsütöde(kis fa-standot állítunk fel, rézedényekkel, fatálakkal stb.– mindenki saját maga nyújta , söndörgeti a perecét, amit a helyszínen meg is sütünk), rongybaba vagy csuhébaba készítés, vesszőparipa készítés, frászkarika (rádobós játék) készítés, gyöngyözés, kis faszekér készítés…

10.00 – 11.00 ALMA-koncert gyerekeknek
Buda Gábor - ének, gitár, Szabó Tibor - gitár, bouzouki, basszusgitár, ukulele, tambura, Maroevich Zsolt - brácsa, hegedű, ütősök
Fergeteges, interaktív koncert, ahol a gyerekeket mutogatós, felelgetős játékokkal, közös énekkel, tánccal vonják be. Ars Poeticájuk: az a jó gyerekkoncert, ahol a szülő sem unatkozik!

11.30 – 12.30 LANGALÉTA GARABONCIÁS gólyalábas előadás – Betyárvirtus
Jól tessék most mindenkinek idehallgatni, mert az elkövetkező fertályórában összehordunk itt a maguk számára egy-két történetet a régi sobrikalapos, árvalányhajjal lebögő, büdös kenyőccsel kifent bajszú, puskadurrogtató betyárvilágról, ami még az öregtatám dédapjának az idejében járt a Tiszának meg a Dunának, ennek a két öreg víznek a köziben.
Aki nem hiszi, annak holnap reggelre ereszkedjen bokáig a szemöldöke!

FELNŐTTEKNEK (IS)

18.00 – PÓKA ANGÉLA koncertje, vendég: Maszkura – helyszín: Orczy-kert
Póka Angélát 2006-ban a Megasztár televíziós tehetségkutató versenynek köszönhetően énekesként megismerte Magyarország. A Józsefvárosi Napokra speciális műsorral készül. Az est központi témája a béke és a tolerancia. Olyan előadók ismert zenéit hívtuk segítségül, mint Lauren Hill, Jill Scott, Erykah Badu vagy Bob Marley.

20.00 – PARNO GRASZT-koncert – helyszín: Orczy-kert
A Parno Graszt cigányul fehér lovat jelent. Az együttes az autentikus cigányfolklórból meríti repertoárját, hagyományos hangszereléssel, mint kanna, kanál, tambura, brácsa, gitár, nagybőgő, tárogató, szájbőgő. 2002-ben jelent meg a Rávágok a zongorára című lemezük, mely itthon és külföldön is óriási szakmai- és közönségsikert aratott. A Parno Graszt a magyarországi zenekarok közül elsőként került fel a hivatalos európai világzenei slágerlistára (World Music Chart Europe), azóta a zenekar repertoárját az európai világzenei rádióadók folyamatosan játsszák.

Szeptember 6. (vasárnap)

19.00 – WEINER-SZÁSZ KAMARASZIMFONIKUSOK
helyszín: Szent Ferenc plébánia templom, Budapest, VIII. Horváth Mihály tér 7.
Műsor:
A.VIVALDI (1678–1741): Versenymű két hegedűre és két gordonkára
1. Allegro, 2. Largo, 3. Allegro
LISZT F. (1811–1886): Angelus – imádság az őrangyalhoz
Andante pietoso
J. HAYDN (1732–1809): Szvit három tételből (a középső fuvolaszólóval)
1. Maestoso ed adagio, 2. Adagio, 3. Presto
J. S. BACH (1685–1750): 2. zenekari szvit (fuvolaszólókkal)
1. Ouverture, 2. Rondeau, 3. Sarabande, 4. Bourrée,
5. Polonaise – Double, 6. Menuett, 7. Badinerie
Szólisták: Gyöngyössy Zoltán – fuvola, Juniki Spartakus – hegedű, Szigeti Szilvia – hegedű, Molnár Piroska – gordonka, Kaszanyitzky András – gordonka

 Sokat gondolkodtam azon, egyáltalán elkezdjek-e írni erről, hiszen annyi helyen, annyi írás, annyi féle vélemény, ötlet született már, hogy lassan Dunát lehetne vele rekeszteni...Még külön blog is indult a témában.

Aztán mégis elkezdtem, hiszen ez közügy, mindenkit érint, nem csak a kutyásokat. Sietek az elején tisztázni, én is tartok állatot (teknőst), be is fogadom, ha olyan, nem vagyok ellene annak, hogy az ember még egy darabot magánál tartson a természetből. Ami nem tetszik, az a szar.

Az ember tudja, az ürülékben bomló és bomlott anyagok vannak, veszélyes fertőzéseket lehet elkapni belőle. Ezért van egy külön helyiség a lakásban, ahol nem végzünk egyéb tevékenységet, viszont gondosan megtisztítjuk utána a kezünket. A kutyatartók jogosnak vélik a kijelölt helyeket, ahová kedvenceik üríthetnek, amit nem nagyon takarít senki. Sokan ezért nem engedik oda a kutyájukat, viszont a maradék kis zöld részeken, rosszabb esetben a járda/út szélére engedik szarni. Kiszárad, majd a szél széthordja, arról nem is beszélve, hogy egy kiadósabb eső után nagy területen szétterül a higított fekália. 

Olyan egyszerű lenne a megoldás....Nem kell hagyni, hogy a kutya seggét elhagyó szar elérje a földet.

Működése egyszerű: mágneses, ha a videóból nem derülne ki. Elég egyszer megvenni, és utána már csak a zacskót kell vásárolni, 30 darab van egy csomagban -  azt meg amúgy is kell.  Háromféle színkombinációban és négyféle méretben kapható - az USA-ban. És nem is drága - ha lenne ebadó, akkor azt is el tudnám képzelni, hogy a regisztráláskor egy ilyen eszközt kapnak a gazdik, a zacskót pedig megveszik folyamatosan. Az önkormányzatok így is költenek a kutyaszartartók kihelyezésére és üritésére.

Ha valaki azon aggódik, hogy viselik ezt a kutyák, itt egy kicsit hosszabb videó.

Egyébként tényleg rengeteg kutya van Budapesten: szakértők szerint mintegy 400 ezer kutya él itt (ennek csak a fele regisztrált). Ebben élen járunk: a másfél millió lakosú Bécsben 60 ezer, a 650 ezer lakosú Frankfurtban 12 ezer kutyát tartanak nyilván. Ezekben a városokban ráadásul a belvárosi zöldterületek aránya is sokkal nagyobb, mint itt.
 
A kutyák Budapesten kb. 40 tonna kutyapiszkot hullatnak el naponta: ez már nem kis közegészségügyi kockázat.
 
Érdemes tekintetünket Angliára is fordítani: ott 1996-ban vezették be a “The Dogs (Fouling of Land) Act” nevű ebrendeletet, ami egy igen szigorú szabályozás. Elég nagy visszatartó ereje van az akár 1000 fontos pénbírságnak (durván 305.000Ft), valamint az utcai hirdetőtáblákról sok helyen visszaköszönő, gyönyörűen nagyított, frissen gőzölgő kutyaürülék fotójának a mellé társított szöveggel: “Ne higgy annak az embernek, aki azt mondja, hogy ez nem veszélyes hulladék”.
 
 

 

Centrum

Címkék: autó parkoló józsefváros

2009.08.26. 08:43

Mivel nálunk is ez a cég szedi be a pénzt, ráadásul mostanában jár le a szerződésük, találgatások kezdődtek, hogy:


     1.) ki lesz az utódjuk?

     2.) nálunk "ösztönözték-e" a köztereseket a kaszálásra?

Nos, erősen úgy tűnik, nem folytatják áldásos tevékenységük. Kocsis Máté alpolgármester azt szeretné, ha az önkormányzat maga látná el a kerékbilincsléseket - innen már csak egy ugrás, hogy a parkolásért fizetendő pénzt is a kerület cége szedje be.

Ez eddig jól hangzik, nem? Ha tilosban állásért megbilincselnek, a büntetés legalább a kerületben marad teljesen, nem csak egy része. Az igazi az lenne, ha a parkolásért fizetett pénz is teljes egészében itt maradna - hiszen a szerződés lejártával az önkormányzat tulajdonába kerültek a parkolóórák is. Már csak embereket kell fogadni - ami újabb mukahelyeket jelent a kerületben - és az üzemeltetést kell megoldani. 

Egyelőre azonban a kiírt pályázat - aminek eredményhirdetése szeptember 2. -  eredményét várjuk. Viszont a Közbeszerzési Döntőbizottság a terézvárosi kiírást  - ami a Centrumra lett fogalmazva - felfüggesztette, megtiltva a szerződéskötést. Mivel a kerületünk kiírását is megtámadták, hasonló dologra számíthatunk itt is.

Már csak az a kérdés, tényleg saját cég fogja a parkolást ellenőrizni, és ha igen, mikortól.

A Civilek a Palotanegyedért Egyesület hagyományteremtő céllal július végén elindította a negyedbeli közösségi bolhapiacot. A soron következő rendezvényre

szeptember 5-én, szombaton 10 és 14 óra között

kerül sor, ekkor a régi, már elolvasott vagy megunt, másoknak viszont újdonságnak számító könyvek, folyóiratok, dvd-k, cd-k, hanglemezek, képeslapok cseréjére és jótékony célú árusítására lesz mód. A befolyó bevételt, az adományokat az egyesület teljes egészében a palotanegyedi körzeti megbízott irodájának rendbetételére fordítja!


Az árusításra szolgáló asztalokat az egyesület biztosítja (ingyenesen), asztalt foglalni az egyesulet@palotanegyed.info címen vagy a 20/445-8262-es telefonszámon lehet.

 ...a másik karom, egy kézzel meg nem nagyon

pénteken lekerül a gipsz, aztán mehetek gyógytornára - durva dolog a test, a bal kezemen például nem nő tovább a köröm. már nagyon hiányzik, és ami a legrosszabb: minden reggel úgy ébredek, hogy de jó lenne nyújtózni egyet, úgy igaziból, két kézzel!

nemsokára...