Gazdasági válság

Címkék: személyes

2009.06.27. 22:31

 Megünnepeltem a névnapomat: két filtert tettem a teámba.

Blaha éjjel

Címkék: körút blaha fkf

2009.06.27. 12:37

A mindig oly' nyüzsgő, emberekkel tele aluljáró éjszakánként elcsendesül, kiürül és megtisztul. Jó tudni, hogy minden hajnalban tisztán vehetjük újra birtokba, és hogy éjjel kevesebb hajléktalan van ott, mint nappal. Viszont több rendőr unatkozik.


LLOPHATATLAN

Címkék: ajánló kiállítás

2009.06.26. 18:10

A Present kortárs művészeti színtér a VIII. kerület szívében, a dinamikusan fejlődő, napról-napra változó Práter utcában nyitja meg kapuit.
Ahogy a környék, úgy ez a kis galéria is folyamatos (át)változáson megy keresztül. A nyitó kiállítás szabadon látogatható.
A műveket nincs, aki-ami-ért őrizze, a Present nyitva áll! Az alkotások nem szorulnak külső védelemre, mert azok képesek megvédeni magukat és titeket!? A felkért művészektől (is) várjuk a választ : Mi teszi az ellophatatlant ellophatatlanná?
A lassan reagáló intézményekkel szemben a Present a jelen népszerűsítésére törekszik, így a dolgok szabad, interaktív zajlása számára hangsúlyosabb, mint a tervezettség, vagy egy program precíz végrehajtása. Egyszerűen csak jelen kell benne lenni!

A kiállítást +nyitja Bíró Dániel

Művészek: Antal Balázs, Ari Klein-Kex (geo cosmos), Azúr Kinga, Björn Molnár, Gémes János (Dixi), Előd Ágnes, Fuchs Tamás, Gábor Éva Mária, Gyarmati Zsolt, Kecskés P.Éter, Lukács Mária, Mátrai Erik, MKKP, Pauer Gyula, Radics Márk, Schneemeier Andrea, SEESIDES, Shandor Hassan, Steiner Villő, St.Auby Tamás (a TNPU szuperintendánsa), Szuharevszki Mihály, Vető János (NahTe)

Programok :
Egész estés, többhelyszínes eseményfolyam várja az érdeklődőket, résztvevőket.
Szellemi alapkőletétel borkóstolóval, élő zenével és performanszokkal. Az év egyik legrövidebb éjjeléből megpróbáljuk kiiktatni a sötétséget, élőben kapcsolatba lépünk az Északi-sarki Fény Expedíciós Csapatunkkal.

Így prezentálja a jelent a Present:

A Present egyszerre egy terep és műhely és katlan és paplan: helyet ad az alkotásra és a befogadásra. Találkozási pont a tegnap és a holnap helyett.
A program kezdete: 2009. Június. 28. Vasárnap este 8 óra
Vége: -telen
A tett színhelye: Budapest, 1088 Práter u. 28. és környéke
A kiállítás megtekinthető: 2009. Június 28-tól 2009. Szeptember 1-ig, illetve amíg a készlet tart!*

További információ:
Gémes Dávid, Present (70/583-6658),
Paksi Endre Lehel kurátor (20/368-5785)
Ideiglenes honlapunk: http://llophatatlan.atw.hu [feltöltése folyamatos]

 Ilyenek a közterületfelügyelők, rendőrök, kerületőrök - akik a közösbe fizetett pénzünkből dolgoznak, csak értünk, csak azért, hogy jobb legyen mindenkinek, csak azt szem előtt tartva, hogy a szabályok maximálisan be legyenek tartva...

Egy optimális világban, persze. Mint láttuk, a rendőröket akkor sem érdekli a szabálytalanul parkoló autó, ha Közbiztonsági Napot tartanak, a közteresek pedig nem bírságolnak meg olyan autót, ami a rendőrség épületének közelében van - mert lehet az a fakabátok saját, civil autója is. Az, hogy a szabálytalanul parkoló autóktól nem lehet elférni a járdán, nem érdekel senkit.

Ki ellenőrzi a munkájukat? Mi alapján kapnak fizetést? Hogy lehet számonkérni őket?

 

Többnyelvűség

Címkék: fotó hangulat bringa

2009.06.25. 16:27

 Arról mindenkinek van információja, mennyire nem beszélnek kis hazánk fiai és lányai külföldiül. Arról is, hogy a kerületünkben mennyi idegen ajkú él és dolgozik - bizonyítja ezt a következő tábla is, amit a Golgota téri benzinkúton találtam, kerékfújás közben:

 

Mi a furcsa rajta?

A parkolóórák szinte mindenkit bosszantanak: az autósokat azért, mert fizetni kell, a gyalogosokat azért, mert kerülgetni kell. Már ahol lehet, hiszen van olyan hely, ahol nem fér el az ember. Most majd változik ez is, talán.

Az építési engedélyek szerint törvénysértő módon lett kihelyezve Budapesten a parkolójegy-kiadó automaták (parkolóórák) túlnyomó többsége. Az Emberibb Parkolásért Mozgalom fényképekkel mellékelve, több fővárosi kerület jegyzőjét értesítette a súlyos törvénytelenségekről, akik az eljárás megindítására hivatalból kötelesek.

Az eljárásnak - mivel a létesítmények sértik az építési szabályokat - csak egy lehetséges eredménye lehet: a közterületen szabálytalanul elhelyezett tárgyat le kell bontatni. Mozgalmunk érdeklődve várja az ügy fejleményeit: vajon kettős mércével mér-e az önkormányzat?

A törvénysértés nyilvánvaló - az építési szabályok szerint a parkolóóra nem lehet a fal mellett - vajon most is ugyanolyan gyorsan és határozottan fognak-e intézkedni, mint a sokkos beteget kórházba szállító és a baba életért aggódó (autó) szülő esetében: alig tizenhat perc alatt?

Vagy netán a közterületeinket kisajátító fizető-parkoltató cégek ebben is a törvények felett állnak?

Rövidesen kiderül !
www.empamo.hu

Kiadó: Emberibb Parkolásért Mozgalom

 

A Blaha kukái

Címkék: szemét kuka blaha fkf

2009.06.23. 10:31

A rettenetesen nagy forgalmú Blaha Lujza téren, ahogy a Corvin felé megyünk a hetes busz megállóiból, egyszercsak találkozunk egy rettenetes képi és orrfacsaró élménnyel: oda van kirakva pár alumínium konténer. Még április végén tettem fel a kérdést az FKF-nek, hogy vajon szándékoznak-e átrakni máshová, hiszen nemsokára egy hotel nyílik ott, új boltokkal.

A válasz most érkezett meg:

A napi kétszeri elszállítás? Akkor nem lenne melegben átható bűz a környéken! Remélem, az Ablon fellépése hatásosabb lesz, és tisztul a tér, visszanyer valamennyit régi fényéből.

 

Önki még

Címkék: önkormányzat hivatal józsefváros

2009.06.22. 14:30

Az előző posztból is tisztán látszik, hogy nem mindig vannak a helyzet magaslatán az ügyintézők, vagy inkább, hogy úgy érzi, ott van, és bármit megtehet. Most egy másik történet következik:

Az történt, hogy felújítom a lakásom, aminek a következménye irtózatos mennyiségű sitt volt. Nosza, rendeltem konténert, hogy el legyen szállítva. Nem olcsó dolog ez. Na mindegy, én hajlandó vagyok azért fizetni, hogy ne az erdő szélén kössön ki a cucc. Hanem van még valami: közterületfoglalási engedély a kerülettől, hogy letehessék a ház elé a konténert.
Szóval 3 nap múlva jött volna a konténeres, én meg bementem az önkormányzathoz ilyen engedélyt kérni. Ezt valamiért nem az okmányirodában kell intézni, ahol egyébként ki vannak építve az ügyfélszolgálat működésének feltételei, hanem a pógár jenő hivatal 3. emeletének hátsó folyosóján egy eldugott irodában.

Elsőre nem jártam szerencsével, az ügyintéző megbeszélésen volt, jöjjek vissza egy órával később. Visszamentem. Az ügyintéző kérdésemre elkezdett szabadkozni, hogy most változott a közterületfoglalási rendelet, a régi űrlap már nem érvényes, új még nincs, úgyhogy nem tudja, hogyan tudna segíteni (?). Aztán gondolkozott, töltsem ki a régi űrlapot visszadátumozva. Ja, az nem jó, mert mai dátumpecsét fog rákerülni. Akkor töltsem ki az újat (mégis van?) + készítsek egy rajzot az elfoglalandó területrészről. Miután elkeztdte feldolgozni az adatokat, kiderült, hogy a rajzot véletlenül összetépte. Csináltam még egyet, ezen ne múljon.

További teendő a közterületfoglalási díj befizetése (ez naponta 165 Ft/nm, így egy parkolóhely 1980 Ft). Az erről szóló feladóvevényt csak faxon lehet visszaküldeni nekik. Mivel nekem nincs otthon faxom (nem hinném, hogy ez általános), ez 750 Ft-omba került, ennyit kér a Posta egy oldal fax elküldéséért városon belül (!).

Aztán vártam, mert az ügyintéző megígérte, hogy szól, ha kész a határozat. Miután ez a konténer érkezését megelőző nap sem történt meg, én hívtam. Mivel a megváltozott rendelet miatt zavaros a helyzet, még nem írták alá, szólt a válasz. Dehát holnap jönne a konténeres, most mit tegyek. Kisebb szünet után jön a válasz: beszéltem az irodavezetővel, ha jönnek a közterület-felügyelők, mutassa a befizetést igazoló csekket. OK. Egyébként nem jöttek, és a határozat is megszületett az érintett nap délutánjára, amiért külön felhívott az ügyintéző, és otthagyta nekem a portán. Elolvasva megtudhattam, hogy egy ilyen határozatot a polgármester aláírásával adnak ki, kb. 3 oldalnyi szöveget és 2 oldalnyi indokolást tartalmaz. Csak precízen.

Az ügyintézőt egyébként nem akarom hibáztatni, ő tényleg mindent megtett, de a rendszerrel ő sem tudott szembeszállni...