Fantom'áz

Címkék: múlt jelen fantomház

2009.01.18. 13:45

 A Bérkocsis utcában, közel a körúthoz. Nem tavaly épült, évek óta így áll.

Nem tűnik fel nagyon, szerencsére, de ha arra nézel, szembeásítanak az ablakok helyei.

Mint egy sokszemű, sokcsőrű szürke varjú, amint leszállt tollászkodni, és megdermedt.

Bár a bejáratot gondosan befalazták, az életet nem állíthatják meg: dörömböl a zöld.

Üvegtorony

Címkék: tér terv józsefváros

2009.01.17. 13:14

A választások évében, 2006. március 23-tól április 15-ig Michael Rakowitz művész együttműködést kezdeményezett a város lakóival budapesti közterületeken vizionárius építészeti kollázsok és modellek létrehozására, amelyek a kerületek rehabilitációs folyamatai következtében lerombolt épületekkel és foghíjtelkekkel foglalkoznak. Rakowitz egy szendvics-táblát viselt magán, amelynek felépítése azoktól az ideiglenes szerkezetektől ered, amelyeken a választási kampány plakátjai láthatók városszerte. A testről leemelve a szerkezet átalakult mobil rajzstúdióvá, és rögtön képbe öntötte az itt lakók álmait, elképzeléseit. 

„Két nagyon magas üvegtorony, melyeket híd köt össze, Gazdik Richárd javaslatára. A VIII. kerület lakójaként Richárd büszke környezete sokszínű etnikai kultúrájára, a kínai, roma és arab lakosságra. A torony alapja egy világítótorony, a híd pedig fénysugár, melyek azt jelképezik, hogy Magyarország a Kelet kapuja. Az egyik torony a Rákóczi térre épülne, minimum 18-20 emelet magasságba, kilátást engedve Budára úgy, ahogy a budaiak látják Pestet a Gellért-hegyről vagy a Várhegyről. Pestre is rálátás nyílna a toronyból, felülnézetből lehetne figyelni, hogyan változik. Végigsétálva a hídon a járókelők egy kiállítást látnának a kerület bevándorlók kultúrájának migrációjáról, miközben ők maguk is mozgásban volnának. Végül a másik, hasonlóan magas üvegtoronyból bukkannának elő a Blaha Lujza tér foghíjában.”
Forrás

A torony és az átjáró biztosan feldobná a kerületet, főleg hogy metróval lehetne a Rákóczi térig utazni, onnan meg lift repítene a magasba...kár, hogy csak álom marad.

Arra viszont jó, hogy lássuk, a kerület lakói hogy képzelik el a felemelkedést.

Felújítások

Címkék: felújítás tér díszburkolat

2009.01.15. 10:21

Átalakul a Mikszáth tér és a Krúdy utca - adta hírül a kerület lapja 2004 május 20. száma, címlapon. El is készült, mindenki örömére. A beruházás értéke meghaladta a 100 millió forintot. Nem sokkal előtte - 2002-ben - A Szabó Ervin tér, az Ötpacsirta utca és a Reviczky utca díszburkolataira pedig 380 millió forintot fordítottak.

Ennek is örült mindenki, főleg a környéken lakók. Nézzük, milyen állapotban vannak most:

 Mikszáth tér:

 

 

 Szabó Ervin tér:

A Szabó Ervin téren átjutni kész életveszély, annyi a mozgó darab. Többen - főleg magas sarkúban - a bokaficam, bokatörés veszélyét kockáztatták. Nappal még látni lehet a hibákat, de hamar sötétedik, olyankor hogyan veszik észre?

Laikus vagyok ezekhez, de ennyi pénzből nem kellene kicsit tovább bírnia? Vagy ha már megtörtént a baj, és így néz ki ahogy, nem kellene a javítását megkezdeni? Legalább egy figyelmeztetést vagy körbekerítést kirakni a veszélyes helyeken?

Ki vállalja a felelőséget, ha egy baleset történik itt?

Graffiti

Címkék: graffiti körút szebu

2009.01.14. 12:01

Van egy fél ál civil szervezet, a Szeretem Budapestet (SzeBu), amely tavaly év végén teleplakátolta a várost, felhívást intézve a budapestiekhez egy nagy közös graffitieltávolító programra. Azt tervezték, hogy év végére legalább a Nagykörútat megtisztitják és ellátják festékellenes bevonattal. Ha nem is sikerült maradéktalanul (én nem is láttam, hogy takarították volna, Te igen?), de azért a Rókus kórház falát újrafestették -  megfelelő számú sajtós örökítette meg ezt az akciót is.

A beszámoló szerint 40 önkéntes tevékenykedett, és speciális védőbevonattot is felraktak, hogy könnyebb legyen a továbbiakban lemosni az esetleg újratermelődő falfirkákat. Jelentem, szükség is van rá, hiszen alig telt el két hónap, ismét ott éktelenkednek a festékszóró nyomok. Vagy azokat otthagyták? ;)

 

 

Írtam is nekik, mi a további terv, mikor és merre folytatódik a festékmentesítés, amire ezt a választ kaptam:

Hello!
Igen, elindult a Rákóczi út mentesítése is, de a hideg miatt leállt, +5 C átlaghőmérséklet alatt nem lehet dolgozni.
A VIII. ker. önkormányzattal most tervezünk egy szerződést aláírni, ill. már  a testület előtt van, ahol több útszakasz mentesítése is megvalósul, elsősorban a Palotanegyedben.
Ez évben a Főváros tervezi a Belváros és a legfontosabb útvonalak teljes mentesítését és monitoringoztatást. (Persze csak a Főváros kezelésében levő területeken, de a kerületek is elég aktívak már!)
 
Üdvözlettel:
Moravcsik Jóska
titkár

A körút viszont le lett takarítva. Ha nem figyelsz oda, talán fel sem tűnik, annyira megszokta már az ember - amikor észleltem és meséltem ismerőseimnek, nem hitték el, úgy emlékeztek, hogy a napokban még tele volt firkálva mindenhol...

Ilyen az, ha megszokunk valamit - de ezt könnyebb megszokni. Reméljük, így is marad.

Beterjesztések

Címkék: rendelet józsefváros

2009.01.13. 09:35

Azért akárki akármit mond, jó dolgok születnek itt nálunk. Itt van például az a törvénymódosítási kezdeményezés, ami azt tenné lehetővé, hogy a társasházak már 4/5-ös tulajdonosi hozájárulással fel tudjanak újítani, ne kelljen 100%-os egyetértés. Ez remek kezdeményezés - főleg, ha szétnézünk a városban. Elég sok lepukkant épület van, ahol lenne szándék is, pénz is, csak mindig akad egy ember, aki nem szeretné azt. Az előterjesztés már Draskovics "Drazsé" Tibor asztalán van, reméljük, beterjeszti a Parlament elé.

A Palotanegyed részönkormányzat / fesztivál egyik létrehozója, Szűcs Péter vállalkozó is egy jó ötlettel rukkolt elő: azon házak, amelyek aljában valamilyen vendéglátóhely működik, és kitelepül a közterületre, az azért fizetett díj 20%-a visszakerüljön a társasházhoz - azzal a megkötéssel, hogy kizárólag a felújításra lehet használni. Az önkormányzat megszavazta, és január elsejétől már hatályba is lépett. Az első kifizetések egy év múlva, jövő januárban esedékesek.

Ez sokat segít majd a kerület rehabilitációján - bár több szórakozóhely van a Palotanegyedben, mint más részén a kerületnek, azért mindenhová csurran-cseppen.

Sok ilyen határozatot még, ezekből érzi a nép, a választópolgár, hogy  dolgoznak a képviselők - ha nem is gőzerővel, de érezhetően.

 

Kút

Címkék: ital tér fagy

2009.01.12. 11:02

Nincs is jobb, mint amikor szomjasan, kitikkadva mászkálsz a városban, és egyszer csak egy csendes téren a friss víz csobogó látványa csábít. Körben padok, a fák magasra nőttek, árnyékuk beteríti a környéket. Odasétálsz, befogod a kút alsó részét, így egyenesen a szádba érkezik a hűs víz....

Na igen, nyáron. De most mínusz 10 fok körül van! Mégis működik...Nem kellett volna lekapcsolni a fagy beálltával?

Lőrinc pap tér 
2009 január 10.