Szögesdrót II.

Címkék: jó dolog

2009.05.02. 10:12

Alig telt el pár nap, ismét levelet kaptam az Erkel színházat övező kerítéskéről. Nem, nem az illetékesek feleltek, nem megmagyarázták vagy hárítva szabadkoztak, R írt ismét, mellékelve egy újabb fotót.

Szia!

Látom kitetted a blogra. :) Na most vagy ennek hatására, vagy csak rájöttek maguktól, mindenesetre eltűnt a szögesdrót! A csatolt képet ma készítettem. Igazán pozitív fejlemény. :)

Üdv:
R.

 

Bár még nem bújt ki a szög a zsákból, ám jelek itt is vannak arra, hogy ha nem is akkora balhé, mint a Hunvald nevével jelzett szomszédos  kerületben, de valami mocorog. Már év elején pedzegette a Magyar Hírlap, ingatlan-botrány lehet itt is, ám akkor az önkormányzat közleményben cáfolt és visszautasított - még pert is helyeztek kilátásba a sajtó ellen.

Rendkívüli közgyűlésen aztán megváltoztatták a szerződést, úgy tűnt, helyrebillent a dolog, ám az újságíró ráharapott a témára mint egy jó bulldog, és figyelemmel követi a további eseményeket. Van mit, Hunvald szellemisége felfedezhető nálunk is...

Két szerv, két ügyben is nyomoz józsefvárosi önkormányzati ingatlanok hasznosítása kapcsán - tudta meg az inforadio.hu. A BRFK egy Hock János utcai, vélhetően áron alul eladott önkormányzati ingatlan értékesítését vizsgálja, míg az ügyészség egy Rákóczi úti ingatlan hasznosítása kapcsán kért adatokat a kerületi jegyzőtől. A kerület polgármestere állítása szerint mindezekről semmit sem tud, mivel hét hónapja táppénzen van.


A Budapesti Rendőr-főkapitányság hűtlen kezelés gyanújával nyomoz 2008 júniusa óta a budapesti, VIII. kerületi Hock János utca 16. szám alatti, korábban önkormányzati tulajdonban lévő udvari épület eladása kapcsán - erősítette meg az inforadio.hu-nak a nyomozás tényét a kerület jegyzője.

A Magyar Hírlap beszámolója szerint az 530 négyzetméteres ingatlan értékesítéséről 2006. június 29-én tárgyalt volna a képviselő-testület, ám végül a kérdés nem került napirendre. A Mitus Zsuzsanna alpolgármester (MSZP) előterjesztésében szereplő értékbecslésben még bruttó 74 millió forint volt az ingatlan értéke. Az augusztus 10-én sürgősséggel elfogadott előterjesztésben viszont a józsefvárosi képviselő-testület már az új, bruttó 24 millió forintos becslés alapján döntött az eladásról.

A lap információi szerint az új értékbecslés mindössze egy nap alatt készült el, megrendelője pedig az ingatlanra pályázó Korona 97. Kft. ügyvezetője volt. Augusztus 9-én a hivatal, megváltoztatva álláspontját, zártkörű pályáztatást javasolt, másnapi döntésében a képviselő-testület ezt elfogadta, és kikötötte, hogy a Korona 97. Kft.-t hívják meg, több ajánlattevőt nem jelöltek meg. A kerületi kapitányság bűncselekmény hiányában lezárta a nyomozást.

Csécsei Béla nem tud semmit

Az inforadio.hu a kerület jegyzőjétől, Xantus Judittól megtudta: nem ez az egyetlen ingatlanügy, amelynek kapcsán adatokat kértek a kerülettől. A Rákóczi út 17. szám alatti ingatlan kapcsán a nyomozó ügyészség két hete kereste meg őt, hogy információt kérjen. Ez utóbbit nem el-, hanem bérbe adta az önkormányzat.

Az inforadio.hu az ügy kapcsán megkereste a kerület polgármesterét, Csécsei Bélát is, aki azt mondta: az ügyekről semmit nem tud, mivel október eleje óta táppénzen van (korábban az önkormányzat azt a tájékoztatást adta, hogy hivatalosan február óta van betegállományban a polgármester, akit azóta az egyik alpolgármester, Takács Gábor helyettesít).

A polgármester, aki a lábát fájlalja, arra sem tudott válaszolni, mikor tér vissza hivatalába, mert mint mondta, vár még rá egy műtét, amelynek még az időpontját sem jelölték ki az orvosai.

Nem ő az egyetlen polgármester, aki hónapok óta nem vesz részt saját kerületének irányításában. A VII. kerületi, szocialista Hunvald György február közepe óta van előzetes letartóztatásban, kerületi ingatlanértékesítéssel való visszaélés gyanúja miatt.

Erzsébetváros és Józsefváros ügyei között sok hasonlóság van, de olyan embereket - ingatlanszakértőket, tanácsadókat - is találunk, akiknek a neve mindkét ügy kapcsán felmerült. Ilyen például Patzinger Ferenc, aki a Magyar Hírlap információi szerint nemcsak a Józsefvárosban vett részt már beárazott önkormányzati ingatlanok leértékelésében, hanem az Erzsébetvárosban is ő készített egy ingatlanszakértői jelentést, amelyben jogszerűnek nevezte azokat az eladásokat, amelyek miatt az ottani polgármestert előzetes letartóztatásba helyezték.

Inforádió

Szögesdrót

Címkék: vélemény baleset felhívás

2009.04.30. 09:37

Az Erkel Színház épülete és az azt övező Köztársaság tér a főváros tulajdonában van. Az épület menthetetlen - állítják szakemberek - éppen ezért be is zárták. Megvan rá a terv, újraépítik, ismét működni fog, de addig is a balesetet megelőzendő húztak egy sárga csíkot a járdára, jelezve a veszélyt.

Ami, ugye, senkit nem érdekelt. Egy sárga csík a földön, lehet bármi.

Most azonban új módszert eszeltek ki - valakik. Hogy kik, nem sikerült kideríteni még, nem válaszolnak az illetékesek. Nem csak nekem tűnt furcsának, íme egy levél:

Hello!

Az Erkel színháznál lettem figyelmes néhány napja (hete?) arra, hogy az omlásveszélyt eddig jelző sárga csíkot - nagyon helyesen - megtoldották egy kerítéssel.

Csakhogy a kerítés tetejére teljesen értelmetlenül szögesdrótot szereltek, ami felnőtt embernek kb. mellmagasságban, gyermeknek meg szemmagasságban helyezkedik el.

Abszurdum az egészben, hogy egy jó másfél méteres részen nemhogy szögesdrót, de kerítés sincsen, csak egy egyszerű kötél jelzi a - feltételezem - kocsibejárónak fönntartott helyet. Ha megnézitek a csatolt képet, látszik a kötél is, ahol bárki beléphet a kerítés mögé.

Így mi értelme? Meg különben is, minek szögesdrót a járda közepére, másfél méter magasságban, aminek egy arra bicikliző gyerek simán nekimehet?

Üdv: R

 

 

A civil roma képviselőket a magasságos Főváros magához rendelte ma délelőtt, ugyan tárgyalják  már meg ezt az egész ellenállást. Nos, értesüléseim szerint nagyjából annyi történt, hogy a Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) az áldását adta, ettől legitim a dolog, és más nem is számít. A civilek nem legitimek, akkor sem, ha a feje tetejükre állnak. 

Érdekes, ezt a "legitim-nem legitim" mondást milyen jól kihozták a Parlamentből, és bátran használják is. 

Déltől azonban sajtótájékoztatót tartottak a civilek (romák és nem romák) a Kesztyűgyárban, "Tudunk jobb megoldást!" címmel. Kicsit késve kezdték, mert vártak még szereplőket, akik nem jöhettek el a Városházáról, kenyéradó gazdájuk ott tartotta, csak hogy ne tudjanak megjelenni. Mennyire kisstílű húzás volt ez is!

Készítettem videót is, egy régi, egyszerű kis fotógéppel, viszont élvezhetetlen lett a kép. Igazából a hang a lényeg, nem a kép (legalábbis ezzel nyugtatom magam) :)

Aztán jól le is merült a masinám. A videó után következett pár újságírói kérdés, pontosítást kértek, ki is van kivel, és ki ellen: gyakorlatilag az FCÖ elnöke és jó emberei (akik pont egyel vannak többen) a Főváros támogatói, és ellenük vannak a roma civil szervezetek - világosított fel mindenkit Daróczi Ágnes. Az FCÖ választott képviselőkből áll, ők képviselnek minden romát - mégsem hallgatják meg a civil szevezeteket, mégsem állnak szóba velük, nem tárgyalnak. A Szentkirályi utcai épület bejárásán együtt vettek részt az FCÖ elnökével, aki akkor magából kikelve ordított, mennyire nem felel meg a tervezett funkcióknak. Azóta viszont megváltozott a véleménye valamitől...

A pénz is érdekes, ebben a válságban 900 milliót akarnak fordítani egy épület átalakítására, ami akkor sem lesz megfelelő - viszont a hatodik kerületben az Eötvös utcában 1,2 milliárdért húztak fel egy új épületet kulturális célokra.

Demokrácia deficit van, hiszen nem egyeztettek előzőleg a kerülettel, ellenben "Horváth Csabától úgy tudjuk, a fővárosiak hónapok óta keresnek megfelelő helyet, előzőleg már négy kerület tiltakozása miatt esett a választás a Szentkirály utcai, fővárosi önkormányzati tulajdonban lévő épületre" - olvasható az MSzP kerületi fórumán. Ennek ellenére a kerület partnerként áll a dologhoz, felkínál több helyszínt, többek között a Tavaszmező utcában zajló, civil kezdeményezésen alapuló projektet. Ezt is szerették volna bemutatni, bár kicsit részletesebbre sikerült, mint kellett volna, és a sajtó képviselői kezdtek szépen elszivárogni.

A tájékoztatás megvolt, a sajtó megjelent, szép számban (Figyelő, M1, Népszabadság, Magyar Nemzet, helyi újságok), talán így eljut a megfelelő helyekre a halasztási kérelmük. Türelmet kérnek, együttműködést és összhangot.

Úgy legyen.

Parkolás vagy sarcolás?

Címkék: utca pénz út tér parkoló

2009.04.28. 10:16

A parkoló autók, autóparkolók a legnagyobb probléma manapság. Egyre kevesebb a hely, az autók száma meg nem csökken, hanem nő és  mindenki úgy ragaszkodik hozzájuk a belvárosban, mintha családtag lenne.

Az, hogy szép lassan kiszorulnak az autók a belvárosból, csak az érem egyik fele. A megmaradó helyeken is egyre többet kell fizetni, egyre tovább és egyre terjedő helyszíneken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez a térkép(darab) mutatja, hol és mennyit kell fizetni majd, ha megszavazza a fővárosi közgyűlés - ahová a kerületből módosító inditvány kerül beterjesztésre. A Kiskörút és Nagykörút közötti részen van a város legtöbb oktatási intézménye, ezért az ott lakóknak szinte esélyük sincs szabad helyet találni. Ezen változtatna ez a módosítás, egyes zónába (sárga) sorolva a Palotanegyedet, illetve nem este nyolcig kellene jegyet váltani, hanem tízig - merthogy a Nagykörúton belül az eddigi este hat helyett este nyolcig kell majd etetni a csúf, kék parkolóórát.

Ami jó hír még, hogy a befolyó pénzeket nem tudják (remélhetőleg) elsíbolni, mint eddig, hiszen egy 10, civil szervezetet is magába foglaló testület vigyázza majd. A rendeletben benne van az is, hogy öt perc türelmi időt kapnak az autósok pénzváltásra és automata-etetésre, valamint az is fontos változás, hogy a kerületi parkolási engedéllyel a főváros területeit is lehet eztán használni.

Talán ez utóbbi a legjobb hír. De minden kiderül csütörtökön!

 

Népszínház utcai fák

Címkék: utca szemét fák

2009.04.27. 16:04

Nem nagyon szeretik az emberek ezt az utcát. Az egyik végén a körút, ott a villamos végállomás, mindig zsúfolt, mindig tele van szemetelőkkel, a JociPlázába jövő-menőkkel, csomagokkal, illegál árusokkal a ficakban....sorolhatnám. Elhagyva ezt a sarkot viszont gyönyörű széles utca fogad, impozáns épületekkel fogva közre a kellemesen széles járdát.

Pár éve megjelentek a fák is. Igaz, hogy csak dézsás, de a kis jövevények alját virágokkal, bokrokkal tették színesebbé. A fatartó ládák mellé új padok is kerültek, érezhetőne javítva a környék hangulatát.

Egy dolog nem változott: a kukák száma. Kevés van belőlük még mindig, és ezért - no meg a bunkó embertársaink miatt - a dézsák földjét nem csak a növények teszik szinessé, hanem a szemét is.

Bizony, nem szép dolog. Külön ember takarítja a fák tövét, egyenként kiszedve a csikkeket, csokipapírt, zsebkendőt, és közben erősen csóválta fejét. Megkérdeztem, mi a baj, mire azt felelte, teljesen felesleges kiszednie hetente, macerás melóval a szemetet, hiszen minden héten újra így néz ki. Az meg nem jut eszébe senkinek, hogy a földesládák oldalára egy-egy kukát kellene rakni, és oda dobálnák az emberek a piszkukat....

Azt kell mondanom, igaza van. Kedves illetékesek! Érdemes néha meghallgatni a nép szavát!