Virágosítás

Címkék: civil hangulat felújítás tér

2009.04.26. 22:56

A CaPE idén is megoldotta a közterek virágosítását, kezdve a Lőrincz pap téren. Szépen ki lett takarítva a kóró, feltöltve friss földdel, és a virágok közé karók lettek verve - talán a későbbi kis kerítés első jelei. Ahhoz képest, milyen volt, most már ismét jó kiülni oda, főleg úgy, hogy a Kamra asztalai visszakerültek a bejárata mellé.

 

Mária utca átalakítása

Címkék: fórum

2009.04.26. 13:05

A legutóbbbi fórum elég hosszúra nyúlt és ha röviden akarnám leírni, akkor ez hangzott el:
"El a kezekkel a parkoló helyektől, nem kell nekünk sétáló utca, nem kellenek fák, mert elveszik a parkolóhelyeket(!!!), és amúgy sem javítana semmit a levegő minőségén!"

Persze, ennél sokkal bonyolultabb és többtényezős volt, de nézzük akkor sorban. 

Sosem voltak még ennyien egy lakossági fórumon, tele volt a Zappa alsó része, az összes ülőhely, és még álltak is. Ez a szorgalmas plakátozásnak köszönhető, amit az előző hetekben tettek meg a CaPE aktivistái vezetői, végig a Mária utcában. Minden széken egy szerződés-tervezet, amely a CaPE és a Rév8 között jön létre, felhatalmazva előbbit a felújítási munkák minden fázisának ellenőrzésére és az átadáson is részt kívánnak venni. A hátsó részen az asztalokra kiterítve az elképzelt átalakítás terve, mellette a falon a különféle burkolatok és fák képei - ezekre lehetett szavazni kis zöld postit csíkok melléragasztásával, melyik is legyen.

 

 

 

Alföldi DLA György nyitotta beszélgetést, vetítéssel. Bemutattak különféle burkolat típusokat a városból, feltéve a kérdést kis,  nagy kockakő, esetleg gránit vagy beton burkolat legyen-e? Milyen megoldás legyen: elkülönítve szintben az autó- és gyalogsáv, vagy nem, vízelvezetők, járdák mintái, a fákat hogyan ültessük...amikor már közbekérdeztek, hogy megszűnik a parkolás? Nem, nem szűnik meg, csökken.
A már rutinos fórumozó Rév8-vezér az elején közölte, a kérdéseket csokorban válaszolja meg (így is gyorsítva az eseményeket), de a CaPE vezetője irányításával - hiszen ő rendet tud tartani valamilyen szinten. Szükség is volt rá, hiszen dühös indulatok garmada zúdult a pódium felé. Rögtön jöttek a parkoló-problémák, hiszen a legfontosabb a városlakónak az autó, és nem az emberi élet. Brr! Többször elhangzott az is, hogy badarság az egész sétáló csökkentett forgalmú ötlet, hiszen ez egy fontos útvonal a gépkocsik szempontjából, amit az jelez, hogy dugó szokott kialakulni. Fura, kifordult világképet mutattak az itt lakók, amit tetéztek azzal, hogy "senki nem kérte (!!!) az utca átalakítását, sem a Zichy hotel felépítését, sem a sok vendéglátó hely idetelepülését".
 
Szerencsére voltak építő jellegű megjegyzések is, mint például a sorompóval lezárt utcák (lásd Budai Vár, vagy Ráday utca) ötlete. Jogos volt az a felvetés is, hogy talán előbb kellett volna megoldani a parkolás gondját, és csak utána kezdeni a felújítást. A Rádió előtti mélygarázs üzemeltetője is megjelent, vele éppen tárgyalások zajlanak, hogy a kerületi lakók kedvezményesen parkolhassanak. Az autó parkolása pedig nem közügy, hanem magánügy, de segítenek. A megszűnő parkolóhelyek miatt a környező utcák lesznek még jobban terhelve, erre is ki kellene találni valamit. Úgy tűnik, a terv már készen van, itt csak lenyomják az emberek torkán, érdemi beleszólás nélkül. A "parkolóház hol legyen?" kérdésre Alföldi György elmondta, az önkormányzat ingyen ad telket, akár, de mostanában nem nagyon van befektető. A másik érv, hogy bár mindenki szeretne ilyet, csak nem a saját utcájában, nem a saját szomszédjában. Nehéz dió!
A pódiumon ülők elmondták ismét, fontos szempont, hogy ne legyen átmenő forgalom a kerületen, ne legyenek itt "szökő-utcák". Ezért (is) lesz egy halom csökkentett forgalmú és sétáló utca. Ezek az előző fórumokon már be lettek mutatva - de úgy tűnik, elölről kell kezdeni. (legközelebbi fórum május 13.). 
A burkolat kapcsán elhangzott, nem jó sem a kis, sem a nagy kockakő, hiszen hangos, nehéz tisztán tartani, rossz a kerékpárnak, rossz a babakocsinak - na és miért kell a hozzá nem értő lakosoknak dönteni erről, amikor nincs birtokában az összes jellemző tulajdonsága az egyes burkolattípusnak, beleértve az árát is.
 
Kicsit aztán megint elszabadultak az indulatok, egymást pisszegték az emberek, olyan vicces, ovis szintre tértek át a tisztelt nagymamák. Szűcs Péter, a CaPE elnöke próbálta hősiesen megtartani a rendet, a normális párbeszédet - néha több, néha kevesebb sikerrel.
Az derült ki egy ponton, hogy az emberek szinte mindent az önkormányzattól várnak el. Mindent. És persze úgy, hogy az összes érintettnek jó legyen. Kicsit szó esett a szemetelés kérdéséről is, kevés a kuka még mindig. (Ez elhangzott már az előző fórumokon is, de megoldás nem született azóta sem, pedig a JKV, JKKSZ vezetői is jártak már itt).
 
Hipp-hopp, el is telt másfél óra, kiengedték az emberek a fáradt gőzt, mindenki elkiabálta sérelmeit, talán érdemi dolgok is következnek. A fórum második felében jutottak szóhoz azok, akik örülnek a fák telepítésének és a megújulásnak - taps kísérte mondanivalójukat. Fontos hozzászólás volt az is, amelyben azt foglalták össze tömören, mi a baj az itt élőkkel: két dolgot nem tudnak elviselni - ha történik valami, vagy ha nem történik semmi.
A konkrét időpontra vonatkozó kérdésre elhangzott, idén végeznek is az átalakítással, nemsokára kezdik. Hurrá!
 
Közben megérkezett Kocsis Máté, aki ravaszul a hátsó sorokba került, elvegyülve a tömegben, mint Mátyás király szokott vala. Onnan figyelte a reakciókat, majd a Rév8 vezetőjének távozása után ült le a polgárokkal szemben, folytatni a beszélgetést. Rögtön fel is kérték, tegyen rendet a Lőrincz pap teret elfoglaló Kamrával szemben. (Máté, az igazságos!) Kicsit helyrerakta a lakosságot, megemlítve ismét, hogy eddig nem volt ilyen lehetőség az egyeztetésre, ez egy új dolog, és értékelni kell.
Testületi ülésről érkezett, ahol döntöttek arról, hogy a Palotanegyed parkolási szempontból a lehető legmagasabb díjzónába tartozzon (365 Huf/óra), és ne este hatig, hanem este tízig - ezzel is védve a lakosság parkolási lehetőségeit, hiszen mi ingyen parkolhatunk matricával - "lekényszerítve" az ide jövőket a mélygarázsba.  Ismét elmondta, nincs már az önkormányzat kezében olyan üres földdarab, ahová lehetne mélygarázst építeni. Ami van, az meg nem alkalmas (Gutenberg tér, ott a gázelosztó), vagy a civilek tiltakozásával kerül szembe (Rókus-park, fákat védjük!). Viszont a Blahán épülő pláza alatt ősszel átadásra kerül egy 300 férőhelyes mélygarázs, és esetleg a Corvin áruház előtti parkolót lehet bővíteni lefelé.
A legvégén volt a legérdekesebb hozzászólás: egy hölgy, aki türelmesen végigülte és hallgatta a sok fröcsögést, a maga egyszerű módján elmondta: autós ember, ráadásul építkezik, a Mária utcaiak egy részének üzenetét tolmácsolja, akik fás, emberibb környezetet szeretnének; viszont tisztábbnak és öntevékenyebbnek kellene lenni, türelmesnek és nem kétségbeesettnek, de azzal szemben, aminek tíz évvel ezelőtt kellett volna megvalósulni, igenis türelmetlenebbnek. Nem szabad halogatni, nem kevesebbek leszünk, hanem többek a változás után. Remek zárszó!
 

Összességében a sok ellenzőn kívül elhangzott rengeteg építő ötlet is, szerencsére. Az ötletet adókat rögtön bevonják a CaPE tagsorába, hiszen ezért jött létre az egyesület, hogy az itt lakók aktívan vegyenek részt a saját környezetük alakításában.

A Mária utca lakóit próbálják jobban belevonni a döntésbe, de ha nem érdekli menet közben őket, akkor azzal nem lehet mit kezdeni. Felmerült, hogy minden lakásba kiküldenek 4-5 féle tervezetet, mennyi fa és hol, mennyi parkoló, milyen elosztásban, milyen burkolat legyen - aki visszaküldi, az érdemi partnernek nyilvánul.

Háát, kíváncsi leszek. 

FRKK

Címkék: vélemény cigány képviselő józsefváros

2009.04.25. 00:41

Tudjátok, a főváros átnyúlva mindenki feje felett úgy döntött, a Szentkirályi utca hetes szám lesz a legjobb helyszín arra, hogy egy régóta húzódó tartozását kiegyenlítse a főváros, és roma kulturális központot hozzon létre. Ez - finoman szólva is - aljas húzás volt, főleg annak fényében, hogy a kerülettel nem egyeztettek, de ha azt nézzük, hogy a roma társadalom sem volt erről tájékoztatva, főleg gázos.

A dolog kommunikációja is megér egy misét, Horváth Csaba (aki maga is roma) olyan arroganciával, és olyan mindenkit félresöprő lendülettel menetel a cél felé, hogy az már több mint gyanús.

Csütörtökön volt a fővárosi Városházán a kulturális bizottság ülése, ahol a kerület képviselője, dr. Kocsis Máté mellett Benga-Oláh Tibor (kerületi roma politikus) és Fekete Hajnal (Védegylet) is felszólalt. Hiába.

Méretes botrány van készülőben a tervezett Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központtal kapcsolatban, pedig a vita minden résztvevője „jót akar”. Ki vagy mi alázza meg a cigányokat?
„Könyörögve kérem önöket, hogy fogadják el a romák véleményét és akaratát" - kérte csütörtöki ülésén a fővárosi közgyűlés kulturális bizottságát Benga-Oláh Tibor, a józsefvárosi roma kisebbségi önkormányzat elnöke, ám hiába könyörgött: a testület szocialista többsége 5:4 arányban tárgyalásra alkalmasnak találta a tervezett Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központról szóló előterjesztést, így az jövő csütörtökön a fővárosi közgyűlés elé kerül. Budapest húsz éve adós egy roma oktatási és kulturális központtal, ezért is érthetetlen a sietség, amellyel a VIII. kerületi Szentkirályi utca 7. szám alatti helyszínt erőltetik.

A kormányzat és a főváros együttműködését szabályozó Budapest Szerződés 2007. évi megújításban fejezték ki a felek együttműködési szándékukat egy roma oktatási és kulturális központ létrehozására. Úgy vélik, a roma kultúra bemutatására, kutatások folyatására, oktatási feladatok ellátására és kulturális célok ellátására jelenlegi elhelyezkedése és infrastrukturális ellátottsága miatt a Népszínház utcai Napház Khamorro Klubmozi, illetve a részben a Tavaszmező utcában működő Cigány Ház - Romano Kher nem alkalmas.

Az új központ ellenben - a két jelenleg létező roma intézmény jogutódjaként - jelentős hatást gyakorol majd a fővárosi roma emberek életére azzal, hogy „mentális és társadalmi segítséget nyújt a cigányság tehetségének és kreativitásának kiteljesedéséhez".

Az új központnak a fővárosi önkormányzat a Szentkirályi utca 7. szám alatti, két éve üresen álló iskolaépületet szemelte ki, a beruházásra az Oktatási és Kulturális Minisztérium 900 millió forintot biztosít. Ez az ingatlan Horváth Csaba szocialista alpolgármester szerint elég „reprezentatív" helyszín ahhoz, hogy méltóképpen mutassa be a cigányság kultúráját - romák és nem romák számára. A bizottsági ülésen azonban Kocsis Máté, a VIII. kerületi önkormányzat fideszes alpolgármestere és Benga-Oláh Tibor (MSZP-SZDSZ), a józsefvárosi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője is úgy vélte: a Szentkirályi utca alkalmatlan helyszín egy élő kulturális központ számára. A szóban fogó szakasz például olyan szűk, hogy a járdán parkoló autók miatt még gyalogosan sem lehet közlekedni. A tiltakozók szerint a belső-Józsefvárosban kellene a központot létrehozni, ahol 25 ezer roma él.

A bizottsági ülésen a felek kölcsönösen egymást vádolták feszültségkeltéssel, ami pedig országos szinten is súlyos problémákat okoz. Horváth Csabában „rosszízű hangulatot idéztek fel" a Kocsis Máté szavai, és „nagyon nem szeretné, ha ez eluralkodna", Kocsis viszont ugyanezt gondolta az alpolgármester által elmondottakról. Benga-Oláh szerint a Szentkirályi utcai központ terve a cigányság megaláztatása, és kilátásba helyezte, hogy ha ez megvalósul, botrányt fognak csinálni. Félnek, hogy ezzel a fővárosi központtal egyszer és mindenkora lemondhatnak a - szintén régóta ígér - országos roma oktatási és kulturális központról.

Bőhm András, a kulturális bizottság SZDSZ-es elnöke azt javaslata, hogy - bár a fővárosi cigány kisebbségi önkormányzat támogatta az előterjesztést - halasszák el a döntést, időt adva a további egyeztetésekre, a bizottság szocialista képviselői azonban a jövő csütörtöki közgyűlés elé engedték a javaslatot. Horváth Csaba szerint most van pénz, helyszín és akarat, s addigra az egyezetéseket is le lehet folytatni, így a vita következő fordulójára már a közgyűlés plénuma előtt kerül sor.

Forrás

Nem értem, miért nem lehet megbeszélni ezt a dolgot? Hová ez a nagy sietség? Ha nem most tárgyalja a főváros, hanem egy hónappal később, miután rendesen egyeztettek mindenkivel, miért nem jó? A bizottsági ülésen elhangzott, sehol a városban nem lenne jobb helye egy fővárosi roma kultközpontnak, mint itt a kerületben - és ehhez a kerület partner, mindenben. Mégsem. 

A roma szervezetek forronganak, teljesen jogosan. 900 millió forintot költenek "rájuk", de igazából nélkülük, a megkérdezésük, beleegyezésük nélkül. Az adófizetők pénzéből rakunk bele egy olyan épületbe majd' egy milliárdot, ami nem felel meg a kitűzött céloknak. Miért? Mi lehet a háttérben, ami ennyire sürgeti a fővárost erre az érthetetlen lépésre?

Szelektív kuka

2009.04.23. 21:18

A hulladék nagy része nem szemét, újra fel lehet használni, csak külön ki kell válogatni. Ezt megkönnyítendő a FKF szelektív gyűjtőkonténereket rakott ki a város több pontján, ahová mindenki el tudja vinni a külön gyűjtött papírt, üveget, műanyagot, miegymást. 

Sajnos, az ilyen "szigetek" környéke általában úszik a többi, nem odavaló háztartási szeméttől is. A hajléktalanok megpróbálják kiszedni az üvegeket, papírt, hogy visszaválthassák, vagy leadhassák a MÉH-be. Ez is csak ront a helyzeten.

A Recycle Hungary Kft. tavaly kötött megállapodást az önkormányzattal házhoz menő, lépcsőházankénti szelektív gyűjtésre, amelyre pályázni lehetett a társasházaknak. Ez két kukát - egy kéket a papírnak és sárgát a műanyagnak - jelent, heti egyszeri ürítéssel, teljesen ingyen. Mivel a zárt lépcsőházakban vannak elhelyezve, így biztosan nem borogatják, nem szedik ki belőle, nem kerül a szeméttelepre, újra lehet hasznosítani.

A kukák kihelyezését a héten kezdték meg, összesen 470 370 házba, ami 940 740 darab kukát jelent. Talán ti is találkoztatok velük, egy-egy sarkon megállva szétszórják azokat a környező házakba.

Megkérdeztem a kiosztást (is) végző David McCall-t, lesz-e még lehetőség később csatlakozni ehhez a projekthez.

- Természetesen, - felelte - nem te vagy az első, aki ezt kérdezi. Amint kiraktuk a mostani adagot, utána elkezdjünk a rendszerbővítést szervezni.  Lesz majd a kerületi újságban felhívás, és pályázat. Azokat majd a nyár vége felé fogjuk kirakni.

Tervünk, hogy a rendszerrel legalább annyi papírhulladékot szeretnénk Józsefvárosban összegyűjteni, hogy legalább annyi fát lehessen megmenteni a kivágástól, amelyik évet élünk. (Vagyis idén legalább 2009 darab fának megfelelő papírhulladék mennyiséget szeretnénk összegyűjteni Józsefvárosban, illetve minden kerületben, ahol dolgozunk.) Szeretném megemlíteni, hogy cégünk magán tulajdonú cég, s az eddigi beruházások teljes mértékben magán tőkéből valósultak meg, semmilyen támogatást nem kaptunk.

Az jó! Nem kell majd messzire vinni, bóklászni az összegyűjtött csomagokkal, ráadásul a sárgába nem csak műanyagot, hanem alu dobozokat is lehet rakni. 

Mikszáth téri teraszok

Címkék: tér terasz

2009.04.23. 11:05

Tegnap a lakossági fórum előtt leültem kicsit a térre, megpihenni. Nem, nem a kirakott teraszhoz, hanem a padokhoz, ahonnan viszont érdekes részleteket fedeztem fel, amit előzőleg nem vettem észre: mint minden évben, most is két vendéglátó hely települt ki a térre. A Zappa Caffé a saját teraszát körbekerítve jelzi meddig tart, míg az M2 nevű szétszórta asztalait a téren, és azok képeznek gátat az erre haladó emberek előtt.

A képeken jó látszik, amit hajtás után megnézhetsz.

Madarak

Címkék: újság madár park józsefváros

2009.04.21. 11:14

Pár évvel ezelőtt olvastam a kerületi lapban egy interjút az egyik képviselővel, aki azt állította, azért költözött a Csarnok mögé Pasarétről, mert itt hallani a madarakat. Nem mondom, elég meglepő, főleg, ha ismered Pasarét adottságait - de azért Pesten a kerületünk büszkékedhet a legtöbb zöldfelülettel. Ennek megfelelően az életvilága is eléggé változatos.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kiadásában jelenik meg negyedévente a Madártávlat, amely mostani számában a városi madarakkal is foglalkozik, azon belül van egy kis összeállítás a Józsefvárosi madarakról.

Cinege, rigó és galamb bőven van itt, a Rákóczi téren, néha a szarka cserregését is lehet hallani - bár most a gépek miatt nem nagyon lakják a fákat. Néha még denevért is látni/hallani.

Nálatok milyen madarak vannak?

Meghívás fórumra

Címkék: fórum meghívó

2009.04.20. 13:28

 A palotanegyedi lakossági fórum folytatódik - a helyszín és az időpont most már kiszámítható. Talán ha jobb idő lesz, esetleg a szabadban is tartják majd...

Ez is érdekesnek tűnik, kezdődik a fúrás-faragás, por, zaj - tudom milyen, itt a téren épül a metró - nem lesz könnyű. A nagy kérdés már most az, hogy vajon a szép új burkolaton mennyi lesz a garancia és meddig fogja bírni? Olyan lesz, mint a Szabó Ervin tér, Mikszáth tér?


Mennyi zöld - ha egyáltalán - lesz telepítve? Sétálóutcában padok lesznek-e? Megannyi kérdés, ami felötlik az emberben - menjetek oda és tegyétek fel jól! 

  

Palotanegyedi Esték IV.
 
A közterület-rehabilitáció első szakasza: a Mária utca
 
Tisztelt palotanegyedbeli polgárok, tulajdonosok, egyesületi tagok! A Civilek a Palotanegyedért Egyesület és a Palotanegyed Városrészi Önkormányzat tisztelettel meghívja Önöket a vitafórum-sorozat negyedik alkalmára,amelyen újra a Palotanegyeddel kapcsolatos fontos kérdések megvitatására nyílik mód!
Az áprilisi fórumon az Európa Belvárosa Programban megjelenő és egyre jobban kikristályosodó közterület-felújítás és forgalmi változások bemutatására kerül sor, elsősorban a Mária utcára és közvetlen környékére koncentrálva (burkolat, növényzet kiválasztása), de természetesen szóba kerülnek a többi közterületet, utcát érintő tervek is.
 
A fórum időpontja: 2009. április 22., szerda este 18 óra,
helyszíne: a Zappa Caffe alsó szintje (Mikszáth tér 2.).
 
A fórumon a Józsefvárosi Önkormányzat városrehabilitációs cégének, a Rév8 Zrt.-nek a vezérigazgatója, Alföldi György DLA fogja bemutatni – prezentáció keretében – az aktuális módosítási terveket munkatársa, a palotanegyedi projekteket vezető Tibor Tamás segítségével.

 

Kitelepülés

Címkék: vélemény terasz köztér

2009.04.20. 10:47

A tavasz, de főleg a nyár elejének eljövetelét sok mindenből látjuk. Egyrészt, ugye, ott vannak a zöldülő dolgok (bokrok, fák, házak); aztán látjuk az utcán, ahogy egyre kevesebb ruha van az embereken; no meg a köztereink átalakulását: teraszok telepednek ki minden létező helyre.

Örülünk is neki, hiszen egy fárasztó nap után jól esik kiülni egy asztalhoz, elszopogatni egy frissítőt - legyen az alkoholos vagy anélküli ital - kellemes környezetben, nézelődve. A legtöbb terasz a Palotanegyedben található, kellemes, kényelmes környezetben.

Idén mintha nem bírtak volna magukkal. Elfoglalták a Mikszáth tér nagyobb részét: ha az ember a Reviczky utcából a körút felé megy, szabályosan ki kell kerülnünk a kirakott székeket, asztalokat.

Idén a megújult Zichy palota előtt is terasz létesült, (ha jól sejtem, a Kamra települt ki) és körberakták szépen a szoborcsoport egyik részét tujával, így elzárták a látvány elől. Olyan szinten, hogy az étlapot nem átállottak a talapzatra tenni...

Én személy szerint örülök a teraszoknak, de figyelembe kellene venni a járókelőket is - szól ez főleg a CaPE vezetőjének. A Kamra pedig borzasztóan pofátlanul foglalta el a teret.

Nincs valami szabály arra, a köztér mekkora részét lehet használni?

  

 

Locsolókocsi

Címkék: út park jó dolog füvészkert

2009.04.20. 08:38

Szombat este hazafelé tekerve furcsa lénnyel szerkezettel találkoztam össze: egy locsolókocsi, amely nem a kiszáradt földet látta el az éltető vízzel, hanem fény kíséretében a fák leveleit öntözte.

A Füvészkert mellett gurultunk össze, és kaptam lencsevégre gyorsan, mielőtt távozik. Befelé locsolt, a kertbe, és közben lemosta a fák friss leveleire rakodott port. A látványra a járókelők is megálltak és szinte tátott szájjal bámultuk...az autók is óvatosan előzték, közeben jól megnézték a benne ülők is. Ez valami csoda!

Sajnos nincs rajta semmilyen felirat, így nem tudni, kihez, hova tartozik, ki a fenntartója, üzemeltetője. Ettől függetlenül jó, hogy van ilyen a kerületben, remélem, nem csak a Füvészkert mellett ügyködik, hanem látni fogjuk más helyeken is. A fotó telefonos, bocs.

Te találkoztál már ezzel a kocsival?