Ki az alkotó?

Címkék: hangulat graffiti

2009.04.19. 10:43

Grafitti. Erről mindenkinek a csúnya taggek jutnak az eszébe, ahol az a lényeg, hogy minél feltűnőbb helyen legyen, minél többször, mindenki lássa.

Az igazi művész inkább az eldugott, meglepő helyekre rakja ki, ahol esély van rá, hogy tovább megmarad. Bár nem feltétlenül.

Az alant megtekinthető képek Lonii Szigony utcai galériájából töltődtek be az oldalsávba, és látszanak is - ne feledjétek, az Indafotóra képek feltöltésekor a Józsefváros címkét adjátok hozzá - és annyira tetszettek, hogy nagyobb méretben is elétek tárom.

Na meg furdal a kíváncsiság, ki követte el ezeket? Tudtok róla valamit?

A Szigony utca és a Lósy Imre utca sarkánál, több üres telek egyikének (m)álló falán lehet megtalálni, ha a Baross utca felé megyünk.

 

Pihenés

Címkék: utca park blaha

2009.04.18. 17:56

Mit lehet tenni egy ilyen álmosító langyos délutánon? Ledőlni kicsit! :)

 

 

Ki az a "K.GY."?

Címkék: utca graffiti

2009.04.18. 14:38

Emlékszem még az ezredforduló táján született tervekre - amikor még a Pál utcai fiúkkal akarták felhúzni a kerületet - azt tervezték, hogy a járdára festik fel az egész regényt, és menet közben lehet elolvasni. Akkor még nem tudták, hogy lesz egyszer egy Grundunk, ahol - ha nem is a járdára, de - ki lett rakva teljes egészében, és elolvasható.

A járdára festés, azon keresztül üzenés, reklámozás régóta működik, részben illegál, részben stenciles művészek tolják néha - de most olyan alkotás került ki, ami mindenkit megállít, elolvastat és talán gondolkodásra is serkent. Mosolyra többeket.

A feliratok elolvasását nem könnyítette meg a művész, tekeregnek, kacskaringóznak, forgatni kell az embernek a fejét, lépéseket tenni, visszatérni és követni - szóval megdolgoztat rendesen. A mondatok végén a monogram minden esetben "K.GY."

Ki lehet ő?

Kattintásra megnőnek!

 

 

Rafinált, nagyon rafinált - szerencsére van panorámakép összerakó programom, amivel meg tudom mutani. Jó, tudom, ez így csúnya, ezért azt javaslom, sétáljatok, nézelődjetek, keressétek meg őket és olvassátok "élőben"!Az utolsó az annyira szerteágazó, hogy nem tudtam rendesen lefotózni.

 Na, tudod már, ki az a "K.GY."? Találtál további idézeteket?

Április 18 - Műemléki Világnap a Palotanegyedben - a meghívás a Műemléki Világnap palotanegyedi rendezvényeire szól, amelyre egésznapos programmal készül a Civilek a Palotanegyedért Egyesület. Április 18-án, szombaton megismerhetjük az örökségvédelmi pályázat győzteseit és pályamunkáikat, rendhagyó idegenvezetéssel (Beyond Budapest!!)

A palotanegyedi uzsonna keretében lehet elkölteni a szombati ebéd utáni desszertet "saját tarisznyából" a Mikszáth téren - belépő: egy tányér (lehetőleg) saját készítésű süti vagy gyümölcs, sajt, fagylalt, csokoládé. Addigra már várhatóan kitelepülnek a teraszok is, így minden adott lesz egy kellemes beszélgetős tavaszi sziesztázáshoz! A délután a vizuális kultúra jegyében telik majd: fotográfia és film kerül terítékre.

Örömmel látunk Benneteket!

Köszönöm és üdvözlet a Palotanegyedből, Marcipán

 
 
10.00-11.00.
Uránia Nemzeti Filmszínház
a Mesél a Palotanegyed… című örökségvédelmi
pályázat nyilvános eredményhirdetése
 
 
 
 
 
 
11.00-11.20.
Uránia Nemzeti Filmszínház
idegenvezetés az
Europa Nostra-díjas épületben
 
 
 
 
 
 
11.30-13.00.
Palotanegyed
BeyondBudapest-túra a Palotanegyedben
a győztes pályázókkal
 
 
 
 
 
 
14.00-15.00.
Mikszáth tér
„palotanegyedi uzsonna”
 
 
 
 
 
 
15.00-16.00.
Lumen Galéria
Belsöudvar Program – fényképkiállítás-megnyitó
és pályázathirdetés
 
 
 
 
 
 
16.00-17.00
Zappa Caffé alsó szintje
filmvetítés: a Duna Televízió
Vannak vidékek sorozatában
forgatott film a Palotanegyedröl
 

 

Valami készül

Címkék: körút blaha fantomház

2009.04.16. 07:51

Itt a tavasz, csicseregnek a madarak, zöldülnek a bokrok, fák és az épületek is. Többnyire az ablakokba kirakott növények, legtöbbször muskátli adja ezt a zöld színfoltot az építmények szürkéjébe, de van olyan is, hogy az egész lakóház bezöldül.

A József körúton régóta üresen ácsorgó épületet például bevonták zöld hálóval, az abalakokat meg újradeszkázták. Eladták volna? Kezdődik a felújítás, átépítés? Vagy csak omlásveszély keletkezett, és ezért van fent a védőháló?

Bármi is az oka, valami készül, változás következett be. Figyelemmel kísérjük továbbra is.

 

Tiszta tér..

Címkék: jó dolog tisztaság díszburkolat

2009.04.14. 15:44

..is lehetne, ha az egészet minden nap, legalább kétszer végigmosnák. Erre azonban nem hiszem, hogy lenne keret - bár igény szerintem igen.

Azért örüljünk annak, ami van: a Mikszáth tér egy részét lemosták. Hétvégén, a terasz kitelepülése előtt sikálták, nagynyomású mosópisztollyal távolítva el a makacsabb foltokat. Tiszta udvar, rendes ház!

Jelen esetben a "tiszta udvar" a Zappa Caffé térből bérelt részére vonatkozik, a "rendes ház" meg a kávézóra magára, hogy ilyenek is eszébe jutnak a tulajdonosának. Bár csak egy kis rész lett jobb, az is önös érdekből, de azért köszönjük!

 

Pavilonok

Címkék: köztér újépítés

2009.04.14. 10:43

A Nemzeti Múzum mögötti teret felújították, díszburkolatot kapott, a mélyben pedig garázs lapul, meghagyva a helyet a embereknek, akik a Múzeum kertjéből, kertjébe, vagy csak úgy erre sétálnak. Nem, igazából nincs már itt tumultus a parkoló autókból, lent pihennek a felszín alatt.

A tér így megnőtt, és visszakerült a használatba hosszú évek után. Itt a Rádió, gyönyörűen lehet nézelődni, élvezni a régi paloták szépségét. Csak kéne ide valami, valami, ahová le lehetne ülni, meginni egy kávét, teát. Enni egy sütit vagy fagyit. Ezt mások is így gondolták, mert fel is húztak ide egy pavilont. Aztán még négyet. Amikor építgették, még örültek az erre járók, talán. Aztán elkészült, és...

Nem használják. Nem lett szép, viszont csúnyán néz ki. A műemléki környzetből nagyon kirí, tájidegen. 

 

Éttermeket, kávézókat, kulturális rendezvényeket terveztek a pavilonokba és vendéglátó teraszokra, de végül nem tudtak megnyitni, mert a szomszédos Magyar Rádió megtámadta az építésüket.
 
A rádió szerint a pavilonok akadályozzák a tűzoltók felvonulását, hozzáférését az épülehez egy esetleges tűznél. A pavilonok miatt a környékbeliek is felszólaltak többször, ezért aztán az ügyet a Palotanegyed Részönkormányzat is tárgyalta. Meg is hozták döntésüket: felkérték az építtető Pollack Project Kft.-t, hogy bontsa le azokat.
 
Az ügyben eljáró XIII.kerületi építési hatóság is arra a döntésre jutott, hogy állandó jelleggel nem maradhatnak a pavilonok, vissza kell állítani az eredeti állapotot. A cég tudomásul vette, ígéretet is tett a lebontásukra, csak közben az előre befizetett 100 milliós összeget kéri vissza (térhasználat 20 évre), illetve elmaradt haszon címen is igényt tart egy kis kártérítésre. 
Az ügyet tavaly a Fővárosi Főügyészség kezdte vizsgálni. A cég pedig megszűnt - a Cégközlöny szerint legalábbis törölték tavaly májusban.

A pavilonok addig is békésen álldogálnak, a tető alatt otthontalanok húzódnak meg időnként - árnyékot ad, nem ázik be, és nem is zavarják el őket. Mi meg várjuk, mikor tűnik el - vagy kerül hasznosításra - az üresen tátongó pavilonsor.