Pusztulat

Címkék: fantomház

2009.04.05. 23:11

Kémeim jelentették, sikerült behatolni az épületbe, amit át akartak építeni, de hagyják inkább megrohadni. Van neki védelme, mármint műemléki, mert a bedeszkázott ablakok, ajtók nem tartanak kívül senkit. A műemléki védettség még ennyit sem ér. 

Van gazdája, van tulajdonosa, csak nem tudják, ki az. De nem vonatkozik rá valami szabály, hogy legalább a köz egészségére ártalmas dolgok ne legyenek ott? Az utca túloldalán van a szülészet, mellette a transzplantációs klinika - egyik sem olyan hely, ahol örülnének egy fertőzésnek.

Kinek lenne a dolga utánanézni, felszólítani, bírságolni? Mikor szűnik meg ez az állapot?

Japánkodtunk

Címkék: füvészkert ki a természetbe !

2009.04.05. 18:18

 A hír hallatán kitekertünk a Füvészkertbe, megnézni, mit is jelent az, hogy japán módra várjuk a cseresznyevirágzást. Van-e esetleg benne valami plusz, vagy ők is csak leülnek a fa alá és bámulják/csodálják a virágokat, amelyek csupán pár napig vannak fent, aztán lehullanak?

Az első meglepetés a bejáratnál ért: két autó volt kiállítva, mint a szalonokban szokás, a hátsó része megemelve. Csilli-villi új, körbe lehet járni, rajta minden információ - de hová kössem a bicajom? Meg is kérdeztem a jegyárusító srácot, merre van a bringatároló. Hát az nincs, felelte. És a kocsik? Azoknak van rács, de a látogatók bringáját nem várja egy tároló? Nem. A kocsik meg...izé...nem ide tartoznak, csak ki vannak állítva. Kössétek valahová, de garanciát nem tudok vállalni rá, szóval, ha lehet, inkább olyan helyre, ahol rálátok. A meglévő, biztonságosnak tűnő (értsd, valami fixhez hozzá tudom kötni) helyek foglaltak voltak, így egymáshoz láncoltunk és bíztunk abban, tényleg ránéz néha.

A bejárat mellett dézsákban kirakva bimbózó és virágzó fácskák várták, hogy valaki örökbe fogadja őket - gazdasági válság van, mindenki onnan szerez pénzt, ahonnan tud. Így kerültek ide a kocsik is, gondolom, ám akkor is visszás Budapest legrégebbi botanikus kertjébe kiállítani két benzinfaló vas monstrumot.

Beljebb érve japán zeneszó hallatszott, és a piknikezők csoportja. Keletiek nem voltak sokan, inkább japánkodó magyarok, akik kimonóba öltözve, hajuk pálcikával feltűzve (nők), vagy feketében (férfiak) ültek a fák alatt, ahol még erősen bimbó formájában várták a rügyek a kibontakozás lehetőségét.

Leültünk, pattintottuk a jó kis hideg sört és vártunk mi is. A japánkodókat néztük, az átlagéletkor valahol 20 és 22 között volt, és az egy főre eső fényképezőgép meghaladta az országos átlagot - ez azért tűnt fel, mert mi nem tudtunk vinni, csak a telefonnal készültek képek. A sör elfogyott még mielőtt megmelegedett volna, a bimbók bimbók maradtak, így felkerekedtünk, hogy szétnézzünk, milyen a tavasz a kertben. Kirakodóvásár Kézműves foglalkozás volt, éppen lampionokat készítettek vékony pálcikából és rizspapírból. A szomszéd asztalon viszont olyat láttam, ami a nyolcadik kerületben elengedhetetlen: szotyi! :) Na de nem akármilyen, ez csokis szotyi volt! 

Otthagyva a japánkodókat körbejártuk a kertet, amit mindenkinek csak ajánlani tudok, megéri. Pálmaház, apró banánokkal, aranyhalakkal és teknőcökkel, dús párával, virágokkal tarkított fűvel, a friss föld és a zöld keveredő illatával - elmondani is sok, nemhogy leírni! Aztán egyszer csak jött egy ember egy nagy kutyával, és szólt, hogy ideje felkerekedni, mert öt perc múlva zár a kert...17:00 a zárás időpontja, sajnos. Pedig azt hittem, a lampionok elkészültük után felkerülnek, és lehet bennük gyönyörködni, de nem.

Tessék elmenni, jövő hétvégén ilyen programok várnak:

április 11. szombat:

  • 10 óra Bonsai előadás
  • 10-12 óra origami oktatás


április 12. vasárnap

  • Autentikus japán teaház a Hanami Teaház jóvoltából
  • 11 óra Ikebana előadás

Talán egyszer lesz helye a bicikliknek is....

 

 

 

Az ELTE Füvészkert az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megrendezi 2009. április 4-19. között az immár hagyományos japán eseményt, a Sakura-ünnepet, azaz a Cseresznyevirágzás-ünnepet. A Füvészkertbe látogatók is japán módra ünnepelhetik a tavasz beköszöntét: letelepedhetnek a fűre, vagy a padokra, és piknikezés közben gyönyörködhetnek a virágzó cseresznyefákban. Akinek megtetszik, vásárolhat vagy örökbefogadhat egy fiatal fát.

A cseresznye – akárcsak hazánkban – Japánban sem egy időpontban virágzik, ami részint a japán szigetek észak-déli irányú elhelyezkedése miatt, másrészt a különböző fajták eltérő virágzási ideje miatt alakul így. A helyi televíziók és rádiók időjárás jelentéseiben igyekeznek előre közölni a virágnyílás várható idejét. Ezt az előrejelzést az emberek mindig nagy érdeklődéssel várják, hogy felkészülhessenek a "virágnézéssel" egybekötött ünnepségekre. Még így is komoly szervezési feladat a fesztiválok előkészítése, mert a csupán néhány napig tartó virágzás időpontját az időjárás is befolyásolja.
A virágnéző ünnepségeket (japánul ohanami) az egész országban mindenütt megtartják, a virágzás idejétől függően néhány hét eltéréssel. A cseresznyevirágok nagyon érzékenyek és finomak, alig néhány napig lehet megtekinteni a virágzó fasorokat, utána a virágszirmok lehullnak. E pár napban a japán emberek családostul, kollégákkal vonulnak ki egy közeli parkba, vagy kirándulóhelyre, ahol leterítenek egy pokrócot, ételt és italt visznek magukkal, esznek, isznak, tréfálkoznak, énekelnek, esetleg régi táncokat járnak, azaz egy piknikkel ülik meg a tavasz beköszöntét.
A cseresznye virágzása nagyon látványos, mert a többi fa lombfakadása előtt nyílnak a virágok, hatalmas, tömött gömbökben borítják a nemrég még kopár vesszőket. A sakurákat csak szépségük miatt nemesítik, fehér vagy rózsaszín árnyalatú, 5 vagy több szirmú virágaik szerint osztályozva több fajtájuk is létezik, pl. a ’Shirotae’, vagy a ’Mikumura gaeshi’.


A sakura nagyon sok művészeti alkotás témája, rengeteg vers és dal örökíti meg e nemes növényt. A virágnak szimbolikus jelentése van, mivel a virágok rövid élete a tisztaság és egyszerűség eszményét tükrözi.
Az Ohanami ideje alatt a Füvészkert haiku – rövid, cseresznyevirágzás ihlette vers - pályázatot hirdet, melynek részletei, valamint a három hétvége programjai a honlapjukon olvasható.

Belépőjegyek a Sakura ünnep alatt hétvégeken:
  • felnőtt: 700 ft
  • diák/nyugdíjas 400 ft
     

Petárda

Címkék: rendőrség tér józsefváros

2009.04.03. 11:45

Nincs szilveszter, sőt, lassan el is felejtjük, hogy mi volt akkor - tehát nem lehet petárdázni. Vagyis nem szabad, mert lehet, ha van, és el nem kapnak.

Mostanában - úgy egy hete - minden este van egy pukkanás a Rákóczi téren. Hülyegyerekek játszanak azzal, hogy a petárdát meggyújtva bedobják a telefonfülkébe. A kvázi zárt tér felerősíti a hangot, a robbanás zaja egy pillanat alatt betölti a teret - mégis estéről estére megismétlődik.

Tegnap este pont jöttünk ki a szokásos csütörtöki Csigás összejövetelről, amikor láttuk egy csapat fiatalt nevetve elrohanni a telefonfülkéből kicsapó fény és robaj után. Így nézett ki a fülke 1-2 perccel később:

 Persze, senki emberfia oda nem ment ment, sem az építkezésről, sem máshonnan. Rendőrség? Ugyan, kérem, ott nincsenek kamerák, meg amúgy is, este van már, sötét, jobb pihenni bent....

A fiatalok meg hadd garázdálkodjanak. Jó móka az!

Mátyás téri fórum

Címkék: fórum mátyás tér

2009.04.02. 09:43

A múlt héten egy időben két helyen is lakossági gyűlés volt, íme a Magdolnanegyedi beszámoló. Továbbra is várom gondolataitok, ötleteitek, mit lehetne és mit kellene tenni.

Március 25-én, a Rév8 szervezésében lakossági fórumon értékelték a felújított park elmúlt egy évét. Kényelmesen elfértünk, a 21 emberből 11 hivatalból volt jelen. A lakók közül pedig azok, aki mindig. Ezek szerint nem sikerült elhitetni az emberekkel a környéken, hogy érdemes eljönniük, bele is lehet szólni, nem csupán időpocsékolás egy ilyen találkozó. Szó volt a Mátyás téri park állandó őrzésének megszűnéséről, a szomszédsági járőrökről és a tervezett sétálóutcáról. Leghosszabban az őrzés kérdésén ment az ötletelés. A biztonsági őr csekély hatékonyságáról vitatkoztunk, – hiszen úgysem szól rá senkire – és arról, hogy talán érdemes volna egyéb szereplőket, esetleg szociális munkásokat bevonni. Jó példa a Máltai játszótér típusa, ahol mindig van valaki, aki segít a kisebbnek találni valami elfoglaltságot. Rendvédelemre pedig ott van az új szolgáltatás, a szomszédsági járőr. Kettesével mászkálnak a rend őrei, hívható mobiltelefonnal, a Dobozi-Koszorú-Népszínház-Baross területén belül, gyors reagálású hadtestként.

 

A Rév8 elmondta, hogy a park még nincsen készen, lesz majd nyilvános WC, csőszház, lesznek még padok, asztalok és további zöldítés. A Mátyás tér megmarad pihenésre, a zajosabb játéknak pedig két új helyszíne lesz, a Homoki utcai sportudvar és a Dankó utcai szabadidőudvar.
 
A Mátyás tér látványterve
 
Az egyik lakónak a legnagyobb gondja a parkon belüli szánkódomb volt, megszállottan szeretné eltüntetni. Felajánlotta, hogy társadalmi munkában elhordják. Szerinte ugyanis onnan dobálják az autókat a renitens kiskorúak (én ilyet még nem láttam, de biztosan így van). Megjegyezte, hogy ez addig lesz így, amíg egy Rév8-as munkatárs autója nem lesz az áldozat. A megszólított munkatárs megnyugtatta, hogy nem kell aggódni, a parkolás egy éven belül ott meg fog szűnni, hiszen sétálóutca lesz…A hölgy nem értékelte az iróniát, ezzel rögtön át is tértünk a parkolás problémájára. Az autósok persze aggódtak, hogy nem lesz hely, a nem autósok pedig örültek, hogy nem lesznek autók. A Rév8 házi, nem hivatalos felmérésének eredménye az, hogy van elegendő parkoló a környező utcákban, amit az érintettek nem nagyon akartak elhinni.
 
Egy másik lakó (egyébként egy helyi civil egyesület képviselője) hiányolta az embereket, elsősorban – ahogyan ő fogalmazott – „cigány polgártársainkat, akikkel egy haza gyermekei vagyunk”. Szerinte sok az indokolatlan, kölcsönös félelem, amiről kell és lehet is beszélni egymással. Egy másik lakónak a cigányokról csak a szotyizás jutott eszébe.
 
Vita volt arról, hogy az internetnek mekkora lehet a szerepe a tájékoztatásban. Mennyire használható az önkormányzat és a Rév8 honlapja (állítólag kevéssé), milyen egyéb módokon lehet elérni a népet. A Kesztyűgyárban mindenesetre elhelyeznek egy véleményládát, a Zöfi képviselője pedig elmondta, hogy új lapjuknak, a Magdinak nyílt szerkesztőségi ülésére várnak bárkit, hiszen azt szeretnék, ha maguk a Magdolna-negyed lakói szerkesztenék a lapot.
 
A végén a dombeltüntető hölgy - akit én ezentúl Dombinénak fogok hívni - még megnevetetett bennünket, ugyanis jelezte, hogy ha megvalósul az örökbefogadási akció, aminek keretében minden ház választ a parkból egy részt, amit gondoz, akkor ő természetesen a dombot választja. Én még nem nevettem lakossági fórumon, már ezért érdemes volt.
 
szzs
 

A gazdasági válság miatt is csökken a rendelkezésre álló forrás, a kormány is elvont egy keveset az önkormányzatoktól, érkeznek hírek arról is, hogy a pénztelenség miatt néhány hivatal csődbe ment - szóval nem egyszerű most a költségvetést összerakni.

Nálunk - szerencsére - nincs ilyen gond, pár építkezés lassult, de a mega-giga-projekt, a Corvin-Szigony továbbra is épül. Arra gondoltam, megkérdezem az Önkormányzatot, milyen nem lakáscélú helyiségek vannak a birtokában, amelyek üresen állnak. Na és mibe fáj ez az üresség? Mégiscsak közérdek, a mi pénzünk, nem?

Tudni kell ugyanis, hogy egy-egy társasház aljában lévő üres helyiség után a hivatalnak kell fizetni a közös költséget, például. Ez egyértelmű pazarlás.

Nos, törvényekkel felvértezve írtam is egy mélt a Kisfalu Kft.-nek, amely a kerületben az épületekkel ga(rá)zdálkodik. Többszöri mélváltás után még mindig azt a választ kaptam, hogy személyesen szívesen segítenek kiválasztani azt a helyiséget, ami megfelelne a bérlési igényeimnek. WTF??

Nem megy a szövegértés? Határozattan az összes adatot kértem, címben megjelölve, hogy közérdekű adatokat kérek!

Kicsit kezdett bosszantani, így dörgedelmes levelet fogalmaztam az osztályvezetőnek, felsorolva tételesen a jogszabályokat:

1/2009. (I.20.)sz. polgármesteri-jegyzői közös utasítás.
4. §.(1) ; (2) b/, c/
8. §.
9. § (3)
13.§

aztán még egy országos törvény: 1992. évi LXIII. törvény a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról
19. §.
20. §.
21. §. (!!!)

és végül, de nem utolsósorban itt a 1978. évi IV. törvény a Büntető Törvénykönyvből
177/B. §. (1) Aki a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényi rendelkezések megszegésével

a) tájékoztatási kötelezettségének nem tesz eleget,

b) közérdekű adatot hozzáférhetetlenné tesz vagy meghamisít,

c) hamis vagy hamisított közérdekű adatot hozzáférhetővé vagy közzé tesz,

vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

Gondoltam, ebből már megértik, mit is szeretnék. Egyébként is az van a kerületben, hogy minden közérdekű adatot kérő levelet továbbítani kell a jegyzőnek, "aki kijelöli az adatszolgáltatásra köteles szervezeti egységet" (1/2009, 11. §. ) A törvényes határidő 15 napon belüli, így vártam a listát.

Én naív! Ez jött:

 

Tisztelt Címzett!

 A 2009. március 17-én küldött emailjére válaszolva az alábbiakról tájékoztatjuk.

 Az adatvédelem kérdése és a közérdekű adatok köre meglehetősen új intézmény a közfeladatot ellátók körében Magyarországon. A gyakorlata nem teljesen kikristályosodott. Társaságunknak hasonló ügye még nem volt. Ezért az eljárásunk jogszerűségének biztosítása érdekében - a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló, többször módosított 1992. évi LXIII. törvény 24. §. d./ pontban meghatározott jogkörére tekintettel – dr. Jóri András adatvédelmi biztos úrhoz fordultunk állásfoglalás végett.

 

Kérését az adatvédelmi biztos úr álláspontjától függően tudjuk teljesíteni.

 Az álláspont megérkezéséig szíves türelmét kérjük.

 Budapest, 2009. március 25.

                                                           Tisztelettel:

  

Bozsik István sk.

területi vezető

Balogh Erika sk.

referens

  

Bruhaha! Ez volt az első reakcióm. Egy 17 évvel ezelőtti törvényre mondja, hogy új intézmény! Az önkormányzat tulajdonában lévő ÜRES helyiségek listájához kell az adatvédelmi biztos állásfoglalása?

Ennyire vannak képben a jogi szabályozással? Hogy végzik a munkájukat akkor? MIt csinál a jegyző és irodája?

Nem vagyok jogász, csak kontárkodom, ezért jó lenne egy szakértő véleménye, hogy ezek alapján vajon kimerítik-e a BTK 177/B. a)-t, hiszen ez obstrukció (az első levelem 2008.12.12 küldtem el, elolvasták 2008.12.15-én)?

Kommentben vagy mélben szívesen fogadom a tanácsokat.

Érdekesség, hogy a Magdolnanegyed.info az üres önkormányzati lakások listáját gond nélkül megkapta.