Nem illik

Címkék: graffiti napi

2009.01.10. 11:20

A Bródy sarkánál lőttem ezt a képet. Látni, krétával írta fel, több helyre is, az utcában meg lehet találni a nyomát, de nem vehető ki az írás rendesen: elmosta, lekoptatta már az eső és a szél. A házak fala is kivétel nélkül újítára szorul, pedig Palotanegyedben járunk, a Nemzeti Múzeumtól, Rádiótól egy köpésre.

Ez a graffiti őse - emlékszem, mi is krétával firkáltunk kerítésekre, házfalakra nagyszüleimnél. Természetesen, ha lebuktunk, neki kellett állni eltüntetni - de nem volt nagy dolog, egy kis vízzel, szivaccsal könnyedén megoldottuk. Talán ezt a régi hagyományt kívánta feleleveníteni a firkáló, de mintha belső viaskodása vezérelte volna kezét, ezért születtek ezek a feliratok: ott akarja hagyni kézjegyét, de tudja, hogy nem szabad. Választása is (talán) ezért esett a krétára.

Ha engem kérdeztek, inkább ez legyen, mint festékszóróval felfújt tag.

 

Miénk itt a tér...

Címkék: szemét tér

2009.01.10. 09:18

Én a Rákóczi téren élek, ami most egy nagy massza. Munkaterület, pár túlélő fával, három daruval és egy bekerített gödörrel. A gödörben munkások, a terület tele munkagéppel és konténerrel.

Remélem, az építkezés befejezte után is megmarad az a része, ahol asztalokat fogtak közre padok, és élénk társasági élet zajlott. Mert padokat, székeket raknak ki szinte mindenhová, de egy asztal mellé, vagy köré ülni, az valami teljesen más. 

Egy darab ideig még csak a terveket nézve lehet bízni benne, hogy tényleg olyan lesz majd, amilyennek ígérik - addig is több-kevesebb türelemmel tűrjük....vannak viszont olyan dolgok, amiket nem értek.

Az rendben van (nem, nincs rendben, de beletörődtünk), hogy a parkolók megszűnése miatt az autók a járdán állnak, a rendőrök vagy közteresek pedig a táblák ellenére sem intézkednek, soha. 

Az, hogy a fákat körbekerítették a munkaterületen kívül is - értelme semmi - egy dologra jó, hogy oda jól berakják, bedobják a szemetet. A legdurvább, hogy a tér sarkán lévő Rákóczi üzletház ide gyömöszöli be a felesleges csomagolóanyagait, zsugorfóliáját.

Senki sem foglalkozik vele, inkább csak megszabadul tőle. A kerület a tisztaságért annyit tesz, hogy telerakja kutyaszar gyűjtő kis kukákkal - amire szintén nagy szükség van. Annyira, hogy van, aki a fák tövébe is almot szórt - talán így ismerős a házi kedvencnek, és rájön, hogy mit is kell csinálni a (körbekerített) fa tövében....

 

 

Túlélő-túra

Címkék: túra no comment

2009.01.10. 08:26

 

Igen, jól látod: a Rákóczi úton, a Blahánál kel át az úton. Kicsit feljebb van zebra is, de az kerülő. Az aluljáróba nem tud lemenni, mert nincs rá mód. Így túlélő-túrára indul a 2X3 sávon keresztül.

Kivártam, győzött.

Rokkant(ak)

Címkék: napi rokkant14

2009.01.06. 14:39

Bár megszűnik egyik kedvenc blogom, azért mégsem szeretném átvállalni a "Napi Rokkant" rovatot Pikulától, ezt a posztot mégis kénytelen vagyok valahová oda helyezni.

Történt, hogy tavaly ősszel a házunkba költözött egy iskola. Na, nem egy rendes suli, csak amolyan tánciskola. A lépcsőház azóta délutánonként tele van gyerekkel, kicsivel, naggyal, sokszor a szülők kíséretével. Nincs is ezzel semmi baj, szerintem. A baj azzal van, hogy....Nos, azt tudni kell, hogy a Rákóczi téren épül a metró, így le van zárva a tér. A korábbi óriási parkoló helyett egy szűk út maradt csak, így a környéken sokkal nehezebb a megállás, várakozás, főleg délután, esténként.

"Élelmesebb" honfitársaink amúgy is rendelkeznek rokikártyával, amit persze a fővárosban nem ellenőriznek, úgy, mint Miskolcon, így akadálya nincs a használatának. Parkolni nincs hol, de ott a járda, ami elég széles az autónak, kényelmesen lehet ki-be szállni - az nem baj, ha a gyalogosok sokszor nem férnek el! 

Ez is ok, megszoktuk, kényelmetlen, de már csak párat kell aludni, és 2011 lesz, visszakapjuk a teret, talán szebben, mint valaha volt, a fejlődés lemondásokkal jár...de mi van akkor, ha a tánciskolába járók sokadszor is a kapuba parkolnak?! Rokikártyával?

Igen, elfér egy ember. De ahhoz, hogy ezt a képet megcsináljam, egy cigit végigszívtam, hogy elmenjenek az emberek, ne legyen benne járókelő. Ilyenkor nagy a forgalom a járdán is.


 

Ha kirakja a rokkantkártyát, a kutya nem megy oda ellenőrizni, senkit. Most csak egy autó állt itt, de volt már olyan is, hogy három (!!!) hasonló kocsi foglalta a helyet. Az egészben az a legviccesebb, hogy erre járnak "haza" a rendőrök, hiszen itt a kerületi kapitányság a Víg utcában...de ha nem is vetnek pillantást sem a járdán álló kocsikra, bent a központban is láthatják ezt, hiszen itt a kamera a ház sarkán.

Pont ott szoktak állni alatta.

Szemét

Címkék: szemét józsefváros

2009.01.05. 12:08

 Eltelt a karácsony, és ilyenkor már inkább szemét formájában leledzenek az ünnep fényét emelni vásárolt fák. Díszüktől megfosztva, kopaszon, sokszor kiszáradva várják sorsukat.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) idén is több helyen veszi át a fenyőket, amelyek így, csoportosan kerülnek elszállításra, megsemmisítésre. Ezek a helyek a kerületben:

  • Baross ltp. (iskola mellett)
  • Leonardó da Vinci köz
  • Horváth M tér. (konténer mellett)
  • Mátyás tér (konténer mellett)
  • Ciprus u. (konténer mellett)
  • Blaha Lujza tér (konténer mellett)
  • Rezső tér (Delej utcai oldal)

 

A feldíszített fákon kívül a különböző italok segítették az ünnepi hangulat gyorsabb elérését - sok üveget, palackot viszont nem lehet visszaváltani. Ez a hulladék azonban nem szemét, hiszen újra lehet hasznosítani nagy részét, csak a megfelelő helyre kell lerakni. Kerületünkben szelektív hulladékgyújtő sziget is van bőven, szerencsére, így a papír (csomagolóanyagok), műanyag (PET-palack), üveg (fehér és színes) mind-mind megfelelő helyre kerülhet. Annyi a dolgunk, hogy odavigyük. Itt egy térkép, kattintás után a kerület kiválasztásával  az utcanevek is látszani fognak.

Tegyünk róla, hogy ne az utca képét rondítsa a szemét, hiszen rajtunk múlik, hogy néz ki a környezetünk, a hely, ahol lakunk: Józsefváros.