Igen, már ilyenünk is van - a fővárosban harmadik kerület, amely ilyet kidolgoz. Csütörtökön szűk körben lakossági fórumot tartottak, bemutatni a munkakoncepciót.

A helyszín Zentai Oszkár körzetében volt, a Ciklámen Klubban. Fura hely egy lakossági fórumra, főleg úgy, hogy láthatóan nem készültek arra, hogy nagyobb csoport fog elmenni. A klub társalgójában lett megtartva, ahol asztalok és fotelek voltak - mint rendes társalgóban, az asztal felé fordítva mind - de nem vették arra sem a fáradtságot, hogy az előadó felé fordítsák azokat. Így aztán voltak páran, akik háttal ületek az előadásnak.

Összesen 25 fő volt jelen, az előadókat is beleszámítva, és ebből 7-8 fő tartozott a képviselőhöz. A maradék "tömeg" nagy része palotanegyedi lakos volt, hiszen ott meghirdették az eseményt; ezen kívül csak a bejáraton láttam kirakva egy felhívást. Ha valóban a kerületben lakó emberek véleményére kíváncsiak, akkor nagyobb helyszínen, több helyen meghirdetve illett volna összehozni. Mint ahogy a Corvin mozi esetében, ahol a Hivatal nagytermében szép számban összegyűltek emberek. (Optimista énem azt reméli, lesz ilyen, és ez csak egyfajta főpróba volt.)

Oszkár kezdte a prezentációt, bemutatta a kerületet, és felvázolta a fő csapásirányokat:  

 

Na, szóval ez lenne a munkaanyag, amit még átdolgoznak a beérkező ötletekkel. Ám ha erről a lakosság nem tud, akkor hogyan tegyen hozzá?! 

A következő felszólaló Novák Tamás volt, akinek cége készíti az anyagot. Az újpesti  tapasztalatok azt mutatják, hogy a tőke haladása 100 méter/év - ennyit halad a változás, úgy újítják fel a házakat, úgy érkeznek befektetők. Viszont, ha a vezetés rendelkezik egy konkrét tervvel, akkor ezt a sebességet fel lehet gyorsítani, ráadásul a lakosságot integrálva nagyon sikeres projekteket lehet elindítani. Az egyetemistákra kell építeni elsősorban, hiszen naponta 20-25 ezer diák jár a kerületbe; a turistákat pedig nem feltétlenül a hagyományos desztináció érdekli - egy felmérésen Budapest top 10 látnivalójának harmadik helyezettje a Corvin tető. Kibontakozóban van egy egészségturizmus is, nálunk pedig bőven van kórház és klinika, így a szállást is itt veszik majd igénybe. Célcsoportokat kell meghatározni, és az alapján felállítani a koncepciót. 

Forrásokat is kell hozzárendelni: EU-s pénz, befektetők, helyi vállalkozók. Viszont, ha elindul a fejlődés, akkor egy öngerjesztő folyamat indul be - és a lakások ára növekszik, így az önkormányzat vagyona is. Közbiztonság, köztisztaság - hívószavak! - javulása. Legfontosabb szerinte a lakossággal való jó kommunikáció, az önkormányzat feladata, hogy folyamatosan egyeztessen: csak akkor lehet jó egy koncepció, ha az itt élők élik meg ezt pozitív változásként.

Dinamikus embernek tűnt, elmondta nagyjából ugyanazt, mint Oszkár, majd átadta a szót munkatársának, Bölöni Katalinnak. Ő város-szociológus, bár furán állt néhány dologhoz: szórakozó-negyed lesz a kerület nyugati része (Palotanegyed), és kész. Meg kell szokni, esetleg el kell költözni. Tudatta továbbá, hogy a Szentkirályi utcában létrejövő FROKK külön pénzből (kormány) készül, azt az egy milliárdot nem a kerület rakja bele. 

Ezen kívül felsorolt még néhány ötletet ismertetés szinten: A Csarnok jobb kihasználása a turisták által, Tavaszmező utca "nemzetiségek utcája" lenne, Innovációs Körút (100 csoda átvétele), bérházak kupoláinak megnyitása a közönség előtt, Guinness tér a Blahára, "Megvalósult kommunizmus" sarok (pár üzlet a retró-érzést kihasználva), Orczy kertbe egy élménypark, Tudás Központ a Szigony negyedbe (meglévő egyetemek mellé még).

A fő koncepció az Európa Belvárosa projektre, Corvin Sétányra és az IVS-re támaszkodott - be is vallotta, sokat nem tettek hozzá. Ezekben benne van a Palotanegyed (várható) kihatása a Népszínház-, Csarnok-, és középső Józsefváros negyedkre. 

Végére maradt a hozzászólás lehetősége - egy diktafon lett körbeadva, hogy minden szó rögzítve legyen a jegyzőkönyv miatt - és a jelenlévők éltek is vele. Ötlet és felháborodás érkezett vegyesen, többen a Rákóczi térre épített betonkockákat bírálták; A JociPláza helyett egy isztambuli bazársor szerű piac lenne jó, az vonzaná a turistákat. A korrupció megelőzésére legyen egy bizottság a Transparency International bevonásával, és mindent ellenőrizzen, bárki által átláthatóan, mindenki tudja megnézni, hogy azt a pénzt tényleg arra költik. Bírálták a szocializmust visszahozó ötletet - amire képviselő úr sietett leszögezni, ez neki sem a szíve csücske, nem szereti a szocializmust, sőt, elítél minden diktatúrát!

A vicces itt az volt, ahogy a hátsó sorban ülő, látszólag Oszkár képviselőhöz tartozó emberek gyerek módon megjegyzéseket tettek a felszólalókra, és nevetgéltek rajta. Nem erősítette a szándék komolyságát...

Az egész kicsit több, mint két órát tartott. Ha több ember érkezik, biztosan tovább tart - de ha kirakják a kerület honlapjára, hozzászólási lehetőséggel, biztosan érkezik sok hasznos ötlet is. Akkor tényleg úgy érzi a lakos, hogy érte is van a változás, van beleszólása az ügyekbe.

A képviselő nyitottnak tűnt, talán tényleg komoly koncepció születik majd tavaszra. Ha bárkinek bármilyen ötlete támad - turizmus kapcsán - azt a preziben található emilcímre küldheti el, vagy személyesen a Hivatalba.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr271589937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hát már ideje lenne... én a gettómentesítéssel kezdeném, de akkor meg mondjuk átmennek, így is a 7kerben már annyian vannak...
Nem tom...
Ameddig a Blaháról sem sikerül kitessékelni a Csöveseket (ÉS NEM HAJLÉKTALANOKAT!!! Mert 1 hajléktalan tiszta, és rendezett külsejű...)
No meg nem sikerül legalább 1-2 KLOTYÓT kitenni legalább a forgalmasabb központokba, amelyek esetleg éjjel is nyitvatartanak, hogy ne legyen állandó vizelet szag Pl: a Blahán.
És ameddig a közterületes csak az autóst blazírozza, és nem a Házakat, és boltokat, mert undorító koszos az elöttük lévő járda...
Szóval a Túrista max. az első nap nézi meredt szemmel a gyönyörű építészetünket. Azt meglátja a tesze-tosza városvezetést, és nem fogja érdekelni, hogy fővárosi, jocóvárosi, vagy erzsivárosi fennhatóságban van 1 terület (pl: Blaha)...
Ha már Corvin tető...