hmm...

Címkék: újság hivatal józsefváros

2009.10.21. 18:12

Bayer Zsoltot ismét elkapta a gépszíj. Nem kicsit, nagyon. A minapi, Tavaszmező utcai támadásról írt egy  - szokásához hű - gyalázkodást, összemosva szezont fazonnal, Gizikét gőzekével, lepatkányozva a kerületet.

Takács Gábor viszont nyílt levelében figyelmeztette szavai veszélyes voltára, kilátásba helyezve egy felelősségre vonást. 

Aztán valahogy ezt sikerült benyújtani:

Bár állítólag javítva lett a szöveg benyújtás előtt, és nem az újságot, hanem a cikkírót kívánják perelni, mégsem szavazta meg a helyi Fidesz többség. Részben érthető, részben nem.

Érthetetlen, hiszen itt  - hiába véleményként jelent meg - olyan szintű mocskolódás olvasható, ami minden jóérzésű kerületi lakót felháborít. A mai magyar bírói gyakorlat szerint az újságíró a véleményéért is felelős, nem is olyan régen ítéltek el firkászt. A kerületet vezető emberek pedig jó gazdaként felelőssek a hírnévért, ami mostanában kezdett kicsit javulgatni - ha lassan is, de biztosan.

Érthető, hiszen tudjuk erről az emberről, hogy milyen - egy ilyen cikk utáni reakció csak olaj lenne a tűzre, annak meg semmi értelme. Meg aztán úgysem változik meg ettől a szemlélete, és akár a börtönből is képes folytatni a munkáját. Ha nem foglalkozunk vele, nem fáj tőle a fejünk.

Szerintem egy Beyond túrára kellene elhívni a cikkírót, akár a kollégáival egyetemben megnézhetné, hogy valójában milyen is ez a kerület. Kicsit kívülről, kicsit belülről.

Már ha vállalná a Beyond.

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr51455476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ja mert a Beyond rásszistá, kirekesztő? Ez új infó volt, köszi! :D
a beyond jó ötlet :-)), már ha beleegyeznek, a 8ker (úgy általában)tényleg meghívhatná Bayert, esetleg Takács Gábor, vagy más önkormányzati vezetők is elkísérhetnék ... ez tényleg szuper ötlet, Lesley!
dobd vissza kenyérrel?
szép lenne valóban.

többnyire azt gondolom, hogy az elmeháborodottakkal kár foglalkozni.
mégis...
olyan jó lenne hinni abban, hogy érdemes gesztusokat tenni még a gyűlölködők felé is.
szerinted egy ilyen ember meggyőzhető bármiről?
fu de nem terveztem most így felbaszni az agyam este... :(
Nagy az isten állatkertje...Budapesten akkor minden kerületben Patkányok laknak.?
(remélem érződik az irónia)Bárhol ,bármelyik kerületben megtámadhatnak .
Nekem többet jelent, hogy tegnap este amikor bementem a környákünkön lévő éjjel-nappaliba, az eladó azt mondta, hogy jobban itt dolgozni mint a XI. ker. üzletükben mert itt sokkal nyugisabb a környék!
Bocs az előző beirásomért, egy kicsit megtréfált a technika...
tehát környákünkön=környékünkön és

nem jobban hanem jobb.

Szerintem ez a Beyond túra nagyon jó ötlet ha jó nagy sajtót kap!
egyébként, teszem hozzá, az "újságíró" számára nem a kerület becsmérlése volt a lényeg, ugye azért nem kell, hogy becsapjuk magunkat ezen való felháborodásunkban?
az önkormányzat is faramucin reagál.
Zsoca cigányozni akart és kész. persze, találhatna más felháborító esetet is, ahol nem cigányok a szereplők, de az nem olyan érdekes számára.
elkövettem azt a hibát, hogy beleolvastam a cikk kommentjeibe. a patkányirtás vágya erősen volt képviselve. és ezen már meg sem lepődünk. 15 éve olvasom a netet, fórumokat. vagy kevés mocskos szájú, beteg ember netezik nagyon sokat az utóbbi időben, vagy cseszhetjük és tényleg szalonképes lett az embercsoportok kiirtása utáni vágy.

a Mátyás téren lakom, a Tavaszmező utcán naponta megyek végig. kötődöm is hozzá, hiszen benne vagyok a Tavaszmező-Művészkert kezdeményezésben, ahol roma és nem roma civilekkel dolgozunk együtt.
ismerem és szeretem a kerületet.
nem hiszem, hogy ne lennének gondok. nyolc év alatt kétszer(!) szóltunk be egymásnak fiatalokkal. az egyikkel azóta rendeztük a viszonyunkat :)
közben sokkal több pozitív élmény ért itt a kerületben, mint bárhol máshol. sokkal több kedves emberi gesztussal találkoztam, mint bárhol, bármikor.

baromira sajnálom, hogy megtámadták azt a srácot. örülök, hogy nem történt baja. ezzel együtt a nyolcadik kerület nem Harlem.

nem hiszem, hogy előítéletes ember,ha eljön ide, meg fogja változtatni a véleményét. hiszen látni fogja előítélete tárgyát, látni fog cigányokat. arabokat, feketéket is. és ha csak nem kínálják meg minden utcasarkon sütivel, ugyanúgy fog távozni: előítéletesen.
ezzel együtt jó ötletnek tartom a felvetést. nemes gesztus egy nemtelen mocskolódásra.
@szzsm9: Lehet hogy nekem rossz a szövegértésem( kétlem) De nekem az jött le a cikkből,hogy magát a kerületet is becsméreli.
Igen, Bayer Zsolt cikkét olvasva tudja minden jóérzésű ember, hogy egy ilyen hangvételű és szellemi mélységeket sugalló cikk csak önmagát minősíti, de 8ker lakosként valóban mégsem kellene szó nélkül elmennünk mellette … tehát nézzünk néhány állítást Bayer írásából, meg azt, hogy józan ésszel milyen következtetéseket lehet levonni belőlük:

1. tétel: „normális ember már be sem teszi a lábát a nyóckerbe”

Ebből logikailag az következne, hogy a VIII. kerületben nem laknak normális emberek – a cikk által sugallt állítást azonban gyakorlatilag a kerület összes lakosa, intézményei és az itt dolgozók joggal kikérhetik maguknak. Bayer Zsoltnak talán érdemes volna tájékozódnia afelől, hogy a Rádiótól kezdve a Szabó Ervin könyvtárig, az Olasz Intézettől a Nemzeti Múzeumig, a SOTE egyetemi épületétől a Baross utcai Klinikákig, a Kesztyűgyártól a volt Erkel Színházig, Pázmány Egyetemtől a Kandó Kálmán Főiskoláig, a Művészkerttől a Bárka Színházig és Színművészeti Főiskoláig …. és folytathatnák a sort - mennyi országos, fővárosi vagy helyi jelentőségű intézmény működik itt, többek között. A Nyóckerben - bár Bayer Zsolt mintha nem tudna róla – most is olyan koncentráltan vannak jelen fővárosi és országos jelentőségű, meghatározó kulturális, oktatási, stb. intézmények, amelyre más kerületekben alig van példa.
És akkor az itt lakó, de más kerületekben dolgozókról még nem is beszéltünk ...

Következtetés: Bayer Zsolt mintha nem tudná, hol is van Budapest VIII. kerülete pontosan …

2. tétel: „Történt, hogy egy magyar főiskolás fiú vetődött a „nyóckerbe”, a Tavaszmező utcába.”

Ez a hangulatfestő, népmesei ihletettségű kis mondatocska azt sugallja, mintha valami rendkívüli dologról lenne szó, mintha „magyar” főiskolás fiúk nem szoktak volna a Tavaszmező utcába „elvetődni”. És most is csak valami drámai fordulatot sejtető tévedés okán tette volna ezt az a mit sem sejtő, tájékozatlan főiskolás, aki így – a görög drámákat idéző módon, tudatlanságának köszönhetően eleve az áldozat sorsára juthatott csak …

Ezzel szemben a tények megint mást mondanak, bár ez Bayer Zsoltot valószínűleg soha sem fogja zavarni abban, hogy véleményt formáljon. A Tavaszmező utcában nemcsak a Roma Parlament épülete van, ahol roma ösztöndíjasok és jogsegélyszolgálatot igénybe vevő romák is naponta szép számmal megfordulnak az utcában lakó romákon kívül is – hanem a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola egy kara is, ahol egy tanév során szintén naponta fordulnak meg százával (feltételezhetően elsősorban nem roma) főiskolások. Jövet-menet. Végig a Tavaszmező utcában. Az, hogy eddig nem volt ilyen jellegű atrocitás, épp azt bizonyítja, hogy az együttélés megy. Legalábbis addig, amíg nem jönnek ilyen-olyan megmondó emberek …

Következtetés: Bayer Zsolt valószínűleg nem ismeri a Tavaszmező utcát és környékét, és nem tudja, hogy ez a roma-nem roma együttélés napi gyakorló terepe …

3. tétel: Ment tehát a magyar főiskolás fiú a Tavaszmező utcában, s egyszer csak rá¬kiabáltak: „Hogy mersz bejönni a mi utcánkba?”

Ha az ember egy kicsit is utána olvasott és követte a linkeket ez ügyben, tudja, hogy ilyen jellegű részletek nem jelentek meg az eredeti és későbbi közleményekben - a részletgazdagnak tűnő kép, amit Bayer Zsolt lefest, csak saját fantáziájának terméke lehet. Valószínűleg a rendőri közleményt megjelentető első, meglehetősen leegyszerűsítő MTI híradásra épít, amelyben rasszista indítékot jelöltek meg az atrocitás egyetlen indítékaként. Ha azonban az ember még a kurucinfora is rákattintott részletekért, láthatott olyan fényképet, amelyen egy roma asszony trombitálta össze mobiltelefonon a „családot”, akik azután a kapuig kergették a főiskolást, közülük egy késsel a kezében. Ebből megint nem túl sok kombinatív készséggel azért feltételezhető, hogy valamilyen „sérelemre” adott túlreagálás is szóba jöhet indítékként, tekintve azt az egyszerű tényt, hogy naponta százával fordulnak itt meg nem roma főiskolások, napi atrocitás nélkül. Attól még, hogy elhangzott a sokat idézett rasszista mondat, nem mindegy, hogy egyedüli, kizárólagos indítéka volt-e a támadásnak, mint ahogy azt Bayer Zsolt írása is sugallja, vagy „csupán” kísérő körülménye … mert akkor már mindjárt nem volna annyira alkalmas arra, hogy koncepciós perek korát idéző mentalitással ilyen kevés ismert tényből ilyen messzemenő következtetéseket lehessen levonni …

Következtetés: az oknyomozói újságírás kihaló félben lévő műfaját (és etikáját) Bayer Zsolt jelen írása sem erősíti …

egy nemroma 8ker lakos
apropó, újságírás... a NOL riportja Derdák Tiborral, a borsodi sajókazai gimnázium igazgatójával:

"Egy riporter egyszer azt kérdezte tőle: az általa irányított sajókazai gimnáziumban mennyire jellemző, hogy a tanárt megverik a cigány diákok, leköpik őket, esetleg a szülők bántalmazzák a pedagógust? Azt válaszolta, hogy náluk ilyen még nem fordult elő, és nem is hinné, hogy valaha is számolniuk kellene ilyen jelenségekkel. "Miért nem?", kérdezte a riporter. "Hát szeretjük őket", ennyi volt a válasz. Túl magától értetődő lenne? Máshol kicsit részletesebben fejtette ki: "csak tisztelni kell a gyerekeket és a szüleiket: csak ugyanazzal a tisztelettel kell beszélni velük, mint bárki mással".

Egy riporter egyszer azt kérdezte tőle: az általa irányított sajókazai gimnáziumban mennyire jellemző, hogy a tanárt megverik a cigány diákok, leköpik őket, esetleg a szülők bántalmazzák a pedagógust? Azt válaszolta, hogy náluk ilyen még nem fordult elő, és nem is hinné, hogy valaha is számolniuk kellene ilyen jelenségekkel. "Miért nem?", kérdezte a riporter. "Hát szeretjük őket", ennyi volt a válasz. Túl magától értetődő lenne? Máshol kicsit részletesebben fejtette ki: "csak tisztelni kell a gyerekeket és a szüleiket: csak ugyanazzal a tisztelettel kell beszélni velük, mint bárki mással".

teljes cikk: nol.hu/ajanlo/20091022-sajokaza_polgara
A szadesz kampány része ez a levél és előterjesztés. Mindenki tudja, hogy necces véleményt perelni, de ha mégsem lenne az, Bayer addig írna a VIII. kerületről, amíg százszor több marhaságot le nem ír, még többet ártva. A szadesznek meg 20 éve lett volna arra, hogy a kerületet olyanná tegye, hogy senkinek ne jusson eszébe ilyeneket írni Józsefvárosról...
@Checkpoint Charlie: ehhez semmi köze a szedesznek. be kellett volna perelni mert ez már sértő. A zsoltikának meg mindegy milyen a kerület ő akkor is csak a cigányokat és a kinaiakat látja. Emlékszem egy eszme futtatására a vasárnapi Újságban...na azóta nem hallgatom a Kossuth rádiót.
- Bayer Zsolt Orbán Viktornak nagyon is jóbarátja...
- Orbán Viktor a FIDESZ elnöke
- A FIDESZ polgármesterjelöltje dr. Kocsis Máté
- A FIDESZ frakció azzal, hogy leszavazta Takács Gábor előterjesztését, azonosult Bayer Zsolt aljasságával...

Akkor mi várható Kocsis Máté részéről, ha polgármester lesz? Ne akarjuk megtudni azt a "szebb jövőt"!

Kocsis Mátéról meg még inkább megvan a negatív véleményem, hogy a Bayer féle, "Széles nemzettestvéri érdkekörbe" tartozó Magyar Hírlapnak és Echo tévének nyalatkozott...
@Frigyesmester: Ha olvastad volna a híradásokat tudhatnád, hogy Bayer cikkét a Fidesz is elítélte. Aki nem szavazza meg Takács előterjesztését az azonosul is Bayer Zsolttal? Elég egyszerűen működne így a világ. Egyébként jogilag igen aggályos egy véleményt perelni, még akkor is, ha az akkora baromság mint a Bayer-cikk. Ahogy már írtam, Bayer egy ilyenre úgy ugrana, ahogy szokott, és még több hülye cikk születne. A kerület hírnevének is az tesz jót, ha az ilyen cikket a helyükön kezelik, mert minél nagyobb a botrány, annál többen lesznek kíváncsiak Bayer "művére".
@8kerlakos: 1. tétel: „normális ember már be sem teszi a lábát a nyóckerbe”

Ebből logikailag az következne, hogy a VIII. kerületben nem laknak normális emberek – a cikk által sugallt állítást azonban gyakorlatilag a kerület összes lakosa, intézményei és az itt dolgozók joggal kikérhetik maguknak. Bayer Zsoltnak talán érdemes volna tájékozódnia afelől, hogy a Rádiótól kezdve a Szabó Ervin könyvtárig, az Olasz Intézettől a Nemzeti Múzeumig, a SOTE egyetemi épületétől a Baross utcai Klinikákig, a Kesztyűgyártól a volt Erkel Színházig, Pázmány Egyetemtől a Kandó Kálmán Főiskoláig, a Művészkerttől a Bárka Színházig és Színművészeti Főiskoláig …. és folytathatnák a sort.

8kerlakos!

Komoly hibába estél.:) Ezek mind kulturális, közművelődési intézmények. Hát honnan tudna róluk szegény Bayer Zsolt?
@Checkpoint Charlie: Bayer cikkét a Fidesz elítélte, de nem véletlen, hogy nem akarták perelni. Ahhoz Bayer Zsolt sajnos túl közel áll a Fideszhez. Lásd:
www.metropol.hu/files/gallery/1238405705bayer_orban.jpg
vagy ez:
files.indavideo.hu/vimages/130/328/1.jpg
@Checkpoint Charlie: "A szadesz kampány része ez a levél és előterjesztés."

Ez azért elég merész állírás. Egyrészt Takács alpolgármester, aki most a főpolgi jogköröket gyakorolja és a legkevésbé sem pártvonalon horgadt fel Bayer cikke ellen. Mondhatnám azt is, hogy döglött állatba nem rúgunk, de ennél racionálisabb érv talán, hogy nincs semmilyen szdsz-kampány, a Takács kampányol mint alpolgármester, régi kerületi politikus és lokálpatrióta.

"A szadesznek meg 20 éve lett volna arra, hogy a kerületet olyanná tegye, hogy senkinek ne jusson eszébe ilyeneket írni Józsefvárosról..."
Azért ezen még gondolkozhattál volna egy verset. Egyfelől nem a szadeszé volt a kerület, ahogy sugallod, az szdsz delegálta helyi politikusok nem pártpolitikát vittek, hanem helyi policyt, ami elég nagy különbség, példásan együttműködtek más pártok tagjaival, ráadásul amit te írsz, az kicsit más megfogalmazásban úgy hangzik, hogy 20 év alatt kellett volna csodát tenni Bp. legelhanyagoltabb kerületével.

A legszebb az egészben, hogy amúgy veled értek egyet a pereskedés értelmetlenségét illetően:-))
Azért az elvárható lett volna az önkormányzattól, hogy leszögezi: mindenfajta atrocitást elítél, bármely
népcsoport követi is el. (A rendőségi vizsgálat lezárása nélkül is egészen biztos: itt bántalmazás történt, tehát ezt le lehetett volna írni. Nem tették.
Ergo: A veréssel egyetért az önkormányzat, csak azzal nem, hogy a tetteseket patkányoknak nevezik.
Vajon miért van ez?
Miért van az, hogy a köztársasági elnök
elmegy a meggyilkolt cigány asszony leánygyermekét meglátogatni a kórházba.
Tegye, szerintem is szép gesztus, valamit sugall, emeberséget, együttérzést.
A kormány államtitkári szinten képviseli magát egy meggyilkolt cigány temetésén. Tegye: tegye, mert gesztus, szolidarítás, együttérzés.
DE! Miért nem megy el köztársasági elnök annak az ötvenéves agyonvert férfinak a temetésére, akit cigányok vertek agyon mikor a bolti eladó mellé állt?
Miért nem megy el a kormány ennek a férfinak a temetésére?
Valakinek is eszébe jut ez? Ez is üzenet.A magyar pusztuljon, haljon. Nem számít. (Ha számítana, akkor az önkormányzat elítélte volna, a közt. elnök legalább koszorút küldött volna, az állam pedig részvét táviratott, (mivel ilyen nincs, hát levelet)
De nem tették. Miért? Mert állami rasszizmus van. A magyar ellen. A magyar állam fajgyűlölő. CSak a magyart gyűlöli. Hát most itt tartunk. Tessék elgondolkodni.
@steinway: Nem fogok vitatkozni azon, hogy mi a különbség a "levadászás" és a halált okozó verekedés között, de nem gondolom, hogy bárkinek is joga van egy kerület lakosságát patkánynak nevezni azért mert történt egy verekedés..
Ilyen formán Pesterzsébeten méginkább patkányok laknak?? És mindenhol ahol verekedés történik? Vagy csak a 8 van ebben a kitűntett helyzetben?