Cetlik

Címkék: hirdetés tábla józsefváros

2009.08.04. 16:02

Az ember néha közzétesz dolgokat: eladó, elcserélendő, elveszett - kezdődnek a figyelemfelhívó A4-es - vagy kisebb -  nagyságú papírok. Elborítják az oszlopokat, falakat, sarkokat. Jellemzően oda rakják ki, ahol már van pár ilyen, és bíznak benne, hogy eléggé figyelemfelkeltő helyen vannak.

A város vezetése persze küzd a mindent elárasztó papírhalom ellen, rendeletben szabályozza és tiltja az efajta cselekedetet, sőt, olyan festékkel borítja az oszlopokat, amelyen nem marad meg a ragasztó.

Az ember persze rafinált, ha nem marad ott a cellux, akkor körbetekeri, és úgyis kirakja.

Megoldás? Az nincs. Pedig egyszerű lenne, ha látjuk, hogy van egy ilyen igény, akkor ki kell elégíteni: lakossági hirdetőtáblákat kell állítani. Mint ahogy a politikai plakátoknak van külön felállított tábla, a lakosságnak is kellene. 

 

Mert mennyivel fontosabb a lakosság tájékoztatása a politikai eseményekről, mint a saját igénye, hogy kirakja esetleg a cetlijét? Semennyivel, szerintem, sőt. Akkor miért nincs ilyen célra létrehozott hely a kerületben? Régen voltak hirdető táblák, faliújság mintára az önkormányzat is kirakta a hirdetményeket, mellette elfértek a lakossági hirdetmények is.

Az önki épületétől nem messze, az elhagyott Százholdas Pagony mellett lehet is látni egy ilyen táblát - illetve azt, ami maradt belőle. Szinte hallani, ahogy a rozsda eszi...

Nem lenne nagy beruházás pár ilyen, csak modernebb táblát elhelyezni, és szigorral büntetni a nem ezeken hirdetőket. Tisztulna az utca, az emberek pedig - egy idő után -megszokott helyeken tudnának egymás hirdetéséből mazsolázni, vagy a saját cetlijüket kirakni.

Mi lehet az oka annak, hogy ez a kerületi vezetőknek nem jut eszükbe? Leszarják Nem érdekli őket? Egy tisztább, szebb kerület látványos javulással?

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr151269046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Minden faluban van általában több hirdetőtábla is, a városokban is fontos lenne. A falvakban tisztaság van, a városokban sok a szemét.
Nincs belőle pénz = nem jó
Nincs belőle pénz + pénzbe is van = rossz
Szépen meg kéne büntetni a hirdetéseket kirakókat. Telefonszám, egyéb adat úgyis rajta van, puff 10e ft bünti...
Békásmegyeren a HÉV-aluljáróban volt, leszerelték.

Oka: bevált szokás szerint néhány nap alatt teleragasztották 10 sor vastagon hírdetésekkel (1 teljes réteg / bizonyos hírdetők - mert sokszor ugyanaz szerinte "ütősebb". )

És aztán éjjel felgyújtotta egy-két kóbor lélek. Ez hétről hétre így zajlott.

Eredmény: füstszag és kormos plafon + megolvadt lámpatestek.

Tavaly leszerelték. Azóta rend van az aluljáróban.


Talán előbb meg kellene tanulnunk kultúrált módon használni a hírdetőtáblákat. Aki pedig máshova ragaszt, minimum 100.000 Ft-os büntetést ÉS 2 hónapon keresztüli városbeli oszloptakarítást neki!
Mondjuk ledolgozandó büntetést mint város tisztítás nekik, ha tilosba ragasztanak. De előbb legyen hova legálisan.
Azért nincsenek civil hirdetőtáblák, mert az összes befogható felületet (illetve még annál is többet) odaadták a pártközeli médiacégeknek, hogy azok kiadhassák kereskedelmi reklámok céljára.
Ezek szerint ahol van (tudok ilyet mutatni), ott nincsenek falragaszok (ilyet nem tudok mutatni)...
A Szeretm Budapestet Mozgalom ezen dolgozik két éve és nagyon komoly eredményeket ért már el. Az, hogy például a Nagykörúton, vagy a Bajcsy-Zsilinszky úton már hónapok óta nincs, vagy csak néha elvétve ilyen papírfecni, az ő érdemük. Sajnos a kerületek vezetései is és a főváros is vonakodik kifizetni azt a csekély összeget, ami a folyamatos karbantartáshoz kell. Ennek nem az az értelme, hogy örökre szóló megbízást kapjon valaki, hanem az, hogy a várost leszoktassa a vadragasztásról. Ha ugyanis sokáig folyamatosan eltávolítják a fecniket, akkor a fecniket kirakók is elgondolkoznak, hogy érdemes-e időt és fáradtságot beletenni a ragasztgatásba. Az is kellene persze, hogy amikor egy közterületes elkap valakit, mint a múltkor a Blahán egy éppen ragasztgató nőt, akkor ne álljon oda álszentül huhogni a sajtó, mert csak a munkáját végezte a többség hasznára.
@bakaohki: kell hozzá egy hatásos intézkedés, közmunkás bírság, és visszaszorulna
@Máriáshuncut: kell hozzá lehetőség, hiszen látjuk, az igény megvan rá
A folyamatos takarítás,folyamatos pénzkiadással jár.Meggyőződésem,hogy a nevelés mellett büntetni is kellene és ez a Polgármesteri Hivatal feladata lenne.A kiragasztott hírdetéseket le kell fotózni és a Szabálysértési Osztály végezze a feladatát.A fotózást és a feljelentést végezhetnék a kerületi polgárőrök is.A játszótereket sem ellenőrzik ott is látni a tiltó táblák ellenére dohányzókat.Szeretném látni és érezni,hogy a megválasztott képviselők a kerületért,a választó polgárokért tevékenykednek és nem a pártérdekekért.
@szőkecsa: Van szerencsém nem messze lakni egy, a világörökség részeként nyilvántartott budapesti területtől. Az én lakhelyem már nem túl rózsás, de a világörökség az elég patinás. Éppen felújítják az egyik legszebb terén az egyik legszebb házat. Rajta építési háló, azon 20m*20m-es reklám hirdet mikor mit, mellette két kisebb (3*4?) hirdeti a leendő Residence-t és a kivitelezőt ha jól emlékszem. Gondolkoztam rajta, hogy odaragasztok én is egy A4-es gerillaplakátot a kerítésre és jól feljelentem magam, amiért ennyire otrombán elcsúfítottam a városképet...

Tök jó a post, tök jó lenne, ha minden lámpaoszlop körül lenne lakossági hirdető tábla és csak arra kéne figyelni, hogy azokat büntessük, akik visszaélnek vele és ledominálják (csak ma akciós olasz bőrcipők). De ne essünk a másik oldalra sem, jelenleg a városképnek nem az a legnagyobb problémáka, hogy ellepi az _illegális_ reklám. Brutális mennyiségű vizuális szemét van az utcákon, hála a reklámozó cégek és az önkormányzatok közötti "gyümölcsöző" kapcsolatnak. Ha esetleg eltöltesz egy hetet vidéken és visszajössz, iszonyat feltűnő...
Ha büntetnének érte, magyar hamar rájönne, hogy így egyszerűen kitoszhat az ellenlábasaival...
Igen, több ingyenes hirdetési felület kellene (mert nincs elég, újságban, interneten, normális hirdetőtáblán), bár én kétlem, hogy a bírság és intézkedés mindenre orvosság - vagy így akarsz a fejekben rendet tenni? Ezzel majd rászokik az állampolgár az épített környezet védelmére és megbecsülésére?

Amúgy meg - megint pesszimista vagyok - milyen intézkedés? - minden fecni után polgári peres eljárás? v. csak becsöngetünk és elviszünk téged két napra a sóbányába, bizonyítási eljárást meg majd finoman elmellőzzük? Vagy a táblatakarítást hogy oldod meg? Polgári körökkel? Vagy ezt is a FKFV-nek kellene csinálni, miközben a napi egy takarítás mellett is tele van a kerület mocsoktól járhatatlan utcákkal?
Mindenre lenne megoldás, biztosan
A mi utcánkban a pártok helyezik el a leglátványosabb (illegális) helyekre a plakátjaikat, pl. az ELMÜ trafódobozokra.
Úgy emlékszem, hogy a képen látható traverz hajdanán a Józsefváros Kamaraszínház plakátjainak adott helyet. Volt egy párja a Kálvária (Kulich Gyula) téren is. Aztán megszűnt a színház és megszüntek a plakátjai is. Egyedül az üresen roszdálló traverzek maradtak.
@városjáró: Így igaz .A Szigony utcai trolibusz megállónál is látható egy példánya.

Sajnos nincs olyan ahol nem lennének cetlik ragasztva.
Kolónia sarkán is van hirdető tábla Bláthy részén, meg a Vajda suli kerítése sarkán a Delej utcai részen de ezeket se nagyon használja senki hanem a rozsda eszi!!!
Ha tesznek is rá hirdetést le van tépkedve onnan is. Vajda P utca villanyoszlopait tele aggaták napokban ilyen cetlikkel