Cinka

Címkék: madár

2009.08.02. 11:47

 Jelentem, a madárfiók jól van, él és virul, 1,5 - 2 óránként csipog az etetésért. Az Urbanista által linkelt olvasmányok alapján megitattam gyorsan - nyelte szegény, ki volt tikkadva - az aszfalt melegben akár 55-60 fok is lehet! Aztán írtam gyorsan egy esemest a cikket jegyző dr. Molnár Líviának, nézze már meg, tényleg tengelic-e ez is, mint amit ő talált.

Nagyon rendes volt, kb. egy fertályóra elteltével felhívott, megerősíteni, hogy igen, az. Aztán gyorsan kiokosított, hogy és mit kell vele tenni, hogy megnöveljem az esélyeit a túlélésre: gríz megfőz, keményre főzött tojással összekever, kis kekszporba beleforgat, és golyókat gyömöszöl a szájába csőrébe. Lisztkukac félbe-, harmadba vágva szintén lenyom. Csak tiszta kézzel hozzányúlni. Kedves Lívia, innen is köszönöm a tanácsokat!

Magától nem eszik még, viszont a szilárd étek nem megy le a torkán. A tojásos grízt folyékonyra hígitottam, és egy fecskendőből adagolom neki, ami nem egyszerű, tekintve, hogy pirinyó, a kezem meg nagy. A második napra kitapasztaltam, egy darab rongyba bugyolálva tudom kinyitni a csőrét, és belerakni a fecsit, majd óvatosan nyomni a torkába. Etetés után mindig elpilled, fél órán át csend van, aztán elkezd csivitelni, majd egyre jobban. Az elején tetves is volt, úgyhogy langyos vízzel lezuhanyoztam (párszor) napon megszárítva, most már tiszta, teljesen jól van.

Hogy ne érezze magát rosszul, időnként tengelic hangot játszom neki - olyankor élénken figyel, és válaszolgat. Evés előtt mindig hagyom kicsit röpködni, már volt olyan is, hogy két métert szállt! Sajnos, csak lefele tud, fel nem, még nincs elég tolla. Viszont a lábaival segíti magát, és a futónövényemen simán felmászik őrült szárnycsapkodás keretében.

Nem fél, megszokott kicsit már, tudja, hogy tőlem kapja a kaját - hosszú perceket képes a kezemen ülni, mozdulatlanul. Nevet is kapott, Cinka lett.

Az az egy kérdés motoszkál csak bennem, hogy vajon visszaszokik-e a természetbe...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr251282286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ez tök jó hír!nagyon örülök neki, hogy sikerült életben tartani, és persze a gratula a munkához és a kitartáshoz!
csak annyit örülök,hogy életben van.
Kitartó munka az biztos.
Lefelé repül = zuhan.
Szerintem vissza fog szokni a természetbe, vissza kell szoktatni ah nem megy.
ilyen kismadár a kertünkben is szokott lenni