Utca Pop Up

 
A Magdolna-negyed utcáit május közepe óta több mint egy tucatnyi felirat lepte be. A járdákra felfújva olyan üzeneteket láthatnak és olvashatnak a lakók, amelyek a számítógépek nyelvezetén próbálnak gondolatokat ébreszteni a járókelőkben, elsősorban lakóhelyükkel kapcsolatban. Az Utca Pop Up elnevezésű projekt két iparművész, Szabó Ildikó és Tesch Katalin munkája.
 
A feliratok a terv szerint már ősszel kikerültek volna az utcára, de sajnos ebbe beleszóltak az engedélyeztetés nehézségei. Végül május 14-én megtörténhetett az üzenetek felfestése. Megtalálhatjátok őket a Karácsony Sándor utcában, a Dankó utcában, az Erdélyi utcában, a Magdolnában, a Doboziban és még sokfelé. Sajnos már nem sokáig lesznek láthatóak, mivel olyan festékkel lettek (szándékosan) felfestve, amely a nap és az eső hatására pár héten belül eltűnik. Maradandó nyomot a járdán nem, de reméljük maradandó emléket és gondolatokat hagy majd az olvasóikban.
 
 

Packa

 
A ZöFi először 2008 szeptemberében adta be engedélyeztetésre a feliratok tervét, illetve a felfestést a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal Vagyonkezelési Osztály Közterület-üzemeltetési és Hasznosítási Csoportjához. Az akkor ott dolgozó hivatalnok (K. K.) azt mondta, lát lehetőséget arra, hogy a bizottság jóváhagyja kérvényünket, amennyiben pontosítjuk annak technikai leírását, mely tartalmazza, hogy az általunk használt festék tényleg eltűnik adott időn belül, illetve, ha pontosan leírjuk, milyen feliratok kerülnek felfestésre, és hova. Ezt megtettük, és a pontosított beadványt ismét le kívántuk adni. Addigra, az osztályon már egy új ügyintéző (P. F.) fogadta a beadványunkat, aki később arról tájékoztatott, hogy a beadvány így sem lesz megfelelő, írjuk meg újra a beadványt azzal a kiegészítéssel, hogy a szervezet illetve az alkotók vállalják, hogyha a feliratok a technikai leírásban megjelölt idő után sem tűnnek el az utcákról, azokat eltávolítjuk. Mivel beállt a tél, a projektet ekkor már megvalósíthatatlannak ítéltük, elhalasztottuk márciusra. 2009 februárjában újabb, a kért vállalásokat tartalmazó beadvánnyal kerestük meg P. F. ügyintézőt, aki ekkor arról tájékoztatott, a beadványt mégsem tudja elfogadni, az ellent mond különböző önkormányzati rendeleteknek, akkori főnökét telefonon felhívta, aki újbóli elolvasás nélkül azt az utasítás adta neki, ne vegye be a kérvényt. Mivel hivatalosan nem került beadásra a kérvény, az elutasításáról és annak pontos okáról egyszer sem kaptunk írásos tájékoztatást. Időpontot kértünk az irodavezetőtől, de a titkárnőjétől elutasítást kaptunk, miszerint sem telefonon sem személyesen NEM  beszélhetünk vele. Állami, önkormányzati alkalmazottól ez elfogadhatatlan válasz a számunkra, erről szóban (telefonon) a jegyzői irodában is panaszt tettünk.
A beadványt végül 2009 áprilisában újra eljuttattuk az irodához, ahol akkor a projektet segítő szakemberek rámutattak, hogy a P. F. által idézett önkormányzati rendelet a közutakra és nem a járdákra érvényes, ezért a kérelem elfogadásának nincs törvényi akadálya. P. F. hezitálása után a beadvány bizottság elé került, akik a területfoglalásra engedélyt adtak, és mint kulturális célú programot azzal támogatták, hogy a területfoglalási díjtól eltekintettek, amit ezúton újra köszönünk.
A felfestés időpontja, így a területfoglalási engedély május 12-14-re szólt. Többszöri megkeresés ellenére a hivatalos területfoglalási engedélyt P. F. csak május 14.én délután állította ki (az engedély lejárta előtt pár órával), arra hivatkozva, hogy nincs ideje, majd arra, hogy összekeverte a beadványokat. Ezt a cselekedetet mi szándékos hátráltatásként értelmezzük, szabálytalannak és a hivatali pozícióval való visszaélésnek tekintjük. Az ügyintéző ellen 2009. május 12-én panaszt tettünk a kerületi jegyzőnél.
 

Bálint Mónika, projektvezető,
Zöld Fiatalok Egyesület. 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr541195976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyon tanulságos, örülök, hogy leírták és kitetted.

Bálint Mónika egy másik projektjében készült a video-kisfilm a Népszínház utca környéki kisboltokról.