Baleset a Rákóczi téren

Címkék: baleset

2008.12.06. 16:31

Most jöttem hazafelé a vásárlásból, amikor is a Blahán óriási szirénázással 2 tűzoltó, 3 mentő, a rendőrök valamint a tűzoltókat irányító kocsik száguldottak el, és nem is mentek messzire. A forgalom feltorlódott egy pillanat alatt, emberekkel teltek meg a járdák. Odaérve ezek a képek fogadtak:

Szemtanuk elmondása szerint az autót vezető hölgy rosszul lett, cikk-cakkban haladt,ezért nekicsapódott a villamos végének, amely fellökte a megállóba, ahol egy anyát gázolt gyerekével. A kiérkező mentők azonnal elvittek mindenkit, a tűzoltók a kifolyt folyadékot itatták fel homokkal, a rendőrök adatokat rögzítettek - mindenki nagyon profin és gyorsan tette a dolgát. Csak a forgalommal nem foglalkozott senki, a lámpák sárgán villogtak, mivel az egyik jelzőlámpát is kidöntötték. A villamos nem jár, így nehézkes most a körúton haladni. A balesetben érintett villamos továbbhaladt, ám a számát megjegyezték.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A képek telefonnal készültek - ez látszik is.

Őrök

Címkék: jelen józsefváros örzés

2008.12.04. 14:09

November 1-jétõl biztonsági őrök vigyáznak több helyütt - éjszaka is - Józsefvárosban a játszóterekre, parkokra (Teleki tér, Kálvária tér, Guttenberg tér, Losonci tér stb.).


Ezt írja az úság. Ez öröm és boldogság, mert akkor rend és fegyelem lesz, és kulturált szórakozás. Mi is sokszor ülünk ki a Gutenberg térre haverokkal egy sört elfogyasztva, így legalább normálisan tehetjük ezt meg. Sűrűn járok arra, ott a kedvenc éjjel-nappalim, ahol mindig friss és finom a pékáru, és hideg a sör.

 

A mai napig nem láttam egy őrt sem, pedig minden este ott megyek el, és figyeltem, hol és mit csinál a derék örző-védő. Megkérdeztem hát a boltban a srácokat, láttak-e ők már védelemre szakosodott polgártársat a környéken? Láttak. Igaz, nem sűrűn, mert vagy kocsiban ül, vagy pedig óránként körbejár egy ember, és szétnéz. Havi két millióért.

Hogy kerületőr lenne? Nem, ez egy külön cég - valaki megint leakasztott kétmillát odabent - a kerületiek mellett vannak ezek!

Na, mondom, ennek fele sem tréfa, utána kell járni. Fel is hívtam a kerületi köztereseket, mi a helyzet. Nos, érdekes beszélgetés volt, nem is tudta a hölgy elsőre, miről van szó, gyanította, hogy ők végzik ezt a munkát is, de aztán körbekérdezett, és kiderült, valóban egy külön cég, a Parkőr Szolgálat vigyázza köztereinket éjszaka. Azzal váltunk el, hogy miket meg nem tud az ember(!). Szép. Még jó, hogy itt dolgozik.

 

Ezek után nem maradt más hátra, mint felhívni a polgármesteri hivatalt, azon belül is a vagyonkezelési osztályt. Kovács Judit nagyon kedves volt, mindent elmondott, amit kérdeztem.

A cég Kotel Bt., és nem minden parkot őriznek éjszaka, csak a Golgota és a Teleki téren vannak kint - ott viszont már egy hónap után is látszik az eredmény. A Golgotán visszaszorult az illegális szemétlerakás, a Teleki téren pedig a kocsmárosok üdvözölték örömmel az őrök jelenlétét. Nappal 8-9, éjszaka 4 ember ad szolgálatot, havonta pedig 3 millióba kerül mindez nekünk, adófizetőknek. A tereket reggel héttől este hétig vigyázzák, kivéve azokat, ahol elkél az éjszakai figyelem is, természetesen a hét minden napján. Tervezik a Golgota és Teleki terekre egy-egy konténer felállítását is, hogy legyen melegedőjük is.

Kérdésemre, hogy nem lehetett volna-e megoldani ezt a munkát a közteresekkel, kitérő választ adott, mondván, nem ő kötötte a szerződést. Havi három millióból 12 embert foglalkoztatni  - hát, az nem túl sok, pláne, ha beleveszzük a hétvégi és éjszakai munkavégzést is. Két eset lehetséges: vagy varázsol, vagy feketén olcsón dolgoztat a cég. De azt nem hiszem, hogy ebből valaki zsíros hasznot húz.

Olcsóbb vigyázni rá, mint folyamatosan a javításokra, felújításokra költeni - búcsúztunk el egymástól.

Bankok

2008.12.04. 11:49

Hát, majdnem Bangkok lett a kerületből, de pár éve felszámolták, kamerákat telepítettek mindenhová, így ma már a belső Józsefvárosban a bűnözési statisztika a városban a legjobbak egyike. Viszont nincs teljesen bekamerázva a kerület, így a bűnözői hajlam átköltözött a külső részekre. Ott sem szívesen látott vendégek, de alakul a helyzet.

A körút nyolcadik kerületi része viszont sosem látott bankfiók nyitási lázban ég. Olyan, mintha valami istenverte verseny lenne, ki tud több fiókot nyitni az Üllői út és a Rákóczi út közötti szakaszon.

Nézzük, hogy állunk: az Üllői útról indulunk a jobb oldalon és a Blahánál fordulva visszatérünk a kiindulási pontra. Nos, Erste, Otp, Unicredit, Otp, BudapestBank, Cib,  aztán fordulunk, és Unicredit, Otp, Otp, Cib, Raiffensen. Te jószagú málnabokor! Az Otp megvette a fél körútat!

Vajon mi késztette a bankokat arra, hogy ilyen sűrűn helyezzék el ezen a részen a fiókjaikat? Sokszor egy-egy házban egymás mellett van két- három különböző bank is. Tudnivaló, hogy ez a kerület a legszegényebb - talán pont ezért, itt biztosan sokan vesznek fel hitelt. Vagy vennének....

A másik szembeötlő dolog, a rengeteg játékterem. Azt is el tudom képzelni, hogy a nyereményeket rakják egyből be a csődbiztos bankokba, a kiváló kamat miatt....

Grund II

Címkék: graffiti grund józsefváros

2008.12.02. 13:52

Az dicséretes, ha valami maradandót alkot az ember, és ha a köz javára is szolgál, hasznos is. Ilyen a Grund, ami egy darab megelevenedett irodalom kicsiknek és nagyoknak.

Körülötte óriási házak nőnek ki a földből, és magasodnak fölé, Janó is hátratolná a kalapját, hogy a tetejéig ellásson. Igen, családok tucatnyiának adnak majd otthont, jelenleg munkát az épületek. A melósok nem tudom, hogy olvasták-e, tudják-e mi ez a sok tábla, ami egy romos épületen körbe van rakva, a bedeszkázott ablakokon, de úgy tűnik, a nagy fehér felület hívogató. Azon meg sem lepődök, hogy grafiti van némelyiken, na de ez?

Tisztán látszik, hogy az építkezéshez szánt anyagot számolgatta itt valaki. Vagy üzenetet hagyott, hogy ennyi és ilyen anyag kellene még? Nem tudom, de nem értem, hogy ha látja, ez egy új dolog, egy könyvből részlet, amely mindenki gyarapodására szolgál - és mégis összegányolta. Szomorú.